NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Hasznos

A magyar iskolák úgy tesznek, mintha alig létezne a párkapcsolati és szexuális erőszak

A NANE Egyesület közreműködésével 4 országban több ezer diák és tanár bevonásával azt kutatták a szakértők, hogy mennyire van jelen a szexuális erőszak/pornó/párkapcsolati erőszak edukációja az iskolákban, valamint mit gondolnak a témáról a diákok, és mit a tanárok.

A párkapcsolati és szexuális erőszak egyre fiatalabb korban jelenik meg. Sok esetben a gyerekek már az első alkalmi vagy tartós kapcsolatukban is olyan káros mintákat követnek, amikkel komoly lelki, vagy akár testi sérüléseket szenvedhetnek – kezdi közleményét a NANE, vagyis a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület.

Mindemellett pedig a szociális, közösségi életükben is sokszor megjelenik a bántalmazó, erőszakos viselkedés, például a „bullying”, vagyis a kiközösítő, csoportos bántalmazás. Kiemelten fontos, hogy merjünk ezekről a témákról beszélgetni velük – iskolai környezetben és otthon egyaránt.

A kérdés már csak az, hogyan tegyük ezt?

Az egyik csoportos beszélgetésedben valaki posztolja egy közös ismerős meztelen képeit, amit a lány volt barátja osztott meg.

Egy friss kutatásban azt kérdezték meg a 14-19 éves magyar fiataloktól, hogy hogyan reagálnának erre. A válaszadó fiúk 10%-a nevetne a helyzeten, 30%-a gondolná úgy, hogy ezzel nincs semmi gond, 22%-uk pedig azt reagálná, hogy a lány „tudhatta volna, hogy ez fog történni”. Azaz áldozathibáztató mentalitást tanúsítana.

A kérdést Spanyolországban, Szerbiában és Horvátországban is feltették a kutatók. Az áldozathibáztató hangok mellett általánosságban elmondható, hogy a gyerekek nagy része aggódna az áldozatért. Az azonban egyértelműen elvált, hogy a lányok sokkal komolyabban vennék a helyzetet, mint a fiúk.

Vajon mi egy ilyen szituációban a tanárok szerepe?

Az online és offline erőszak sajnos a fiatalok egyre nagyobb százalékát érinti, a megelőzés és a szexuális felvilágosítás mégsem kap kellő hangsúlyt az iskolai kerettantervben. A szexszel kapcsolatban legfeljebb a terhességről van szó, a párkapcsolatokról pedig a tanterv a családi életre nevelés keretében egyenlőtlen szerepfelosztásokat közvetít.

Több, mint ezer tanárt kérdeztek a tapasztalataikról a fenti országokból, köztük Magyarországról. A velük készült kutatás is csak ráerősített arra, hogy a tanárok nincsenek felkészülve a diákokat érintő párkapcsolatokkal és szexszel kapcsolatos kérdésekre.

A négy ország válaszadóinak csak harmada foglalkozik az iskolában tudatosan – a kollégákkal egyeztetve – a fiatalokat érintő párkapcsolati és szexuális erőszakot érintő felvilágosítással, támogatással.

Magyarországon kerülnek szóba a legkevésbé ezek a témák a tanárok és diákok között. Míg Horvátországban a tanárok 62%-a beszél erről a témáról a diákokkal, addig a magyarországi tanároknak mindössze 12%-a. Ennek valószínűleg az is oka, hogy az oktatók sem központi támogatást, sem oktatást nem kapnak a prevenciós lehetőségekkel kapcsolatban, valamint túlterheltek, és sok esetben feszélyezi is őket a téma.

A tanárokhoz így sokszor csak pletykaszinten jutnak el a diákokkal történő erőszakos esetek. Azonban utána sem tudják biztosan megállapítani, hogy a diákok ezt fel tudták-e dolgozni, segítségre szorulnak-e.

fotó: congress-1in5.eu

Van segítség

A NANE Egyesület része annak a nemzetközi csapatnak, mely együtt dolgozik a fiatalok párkapcsolataiban megjelenő online és offline, nemi alapú erőszak felszámolásáért. Ezért is jött létre az Európa Unió REC programjának támogatásával az nane.hu/onlineeroszak oldal, ahol tanárok, diákok és szülők egyaránt találnak ingyenes segítő tartalmakat az egyenlőségen alapuló párkapcsolatok kialakításának támogatásáról, és az áldozatsegítésről.

A NANE mellett a PATENT Egyesület a legtöbb tapasztalattal rendelkező áldozatsegítő nőszervezet Magyarországon. Ezért is határozták el, hogy egyesítik erőiket, és összehangoltan juttatják el a fiatalokhoz a párkapcsolati erőszak megelőzéséről szóló Együtt Egyenlően (korábban „Szívdobbanás”) és a szexuális erőszak megelőzéséről szóló Kapcsolódj be! iskolai programjaikat.

A foglalkozások mindegyike interaktív, vagyis a fiatalok aktív bevonásával történik, párbeszédre törekedve. Nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint hogy 1000 diákhoz, azaz 40 iskolába jussanak el 2021-ben. Ehhez keresnek támogatókat, akik úgy gondolják, hogy az erőszak és a hatalomgyakorlás nem szexi, és nem is a szeretet jele. Emellett, akik egyetértenek abban, hogy a gyerekek kapjanak komolyabb támogatást az egyenlőségen alapuló párkapcsolatok kialakításához, és szeretnének segíteni minél több fiatalnak a párkapcsolati erőszak elkerülésében.

Hozzászólások (4)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kovacsg: *n cs*k *zt m*nd*m, l*h*t *tt t*lt*k*zn* *z *ngy*n*s t*szt, m*g ...
A vállalati koronavírus-teszt miatt az adatvédelmi hatósághoz fordult a szombathelyi TDK egyik dolgozója
rheingold1926: N*m k*r** *z m*g?...
Hamarosan nyithatnak a mozik, színházak, vendéglátóhelyek, fürdők
Katka: T* m*gy*r*z*d * f*l*l*l*n k*rm*ny b*z*ny*tv*ny*t? K* k*rt *rr*? ...
Hamarosan nyithatnak a mozik, színházak, vendéglátóhelyek, fürdők
joska01: F*lr**rt*sz-*ng*m n*m z*v*r,h*gy n*k*d *z * v*l*m*ny*d,h* 100x l...
Zacher etikája
Ddd911: *rr*l n*m *s b*sz*lv*, h*gy *gy*s v*kc*n*r*l *zt s* t*dj*k *ld*n...
A vállalati koronavírus-teszt miatt az adatvédelmi hatósághoz fordult a szombathelyi TDK egyik dolgozója