NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

"Ha az önkormányzat nem lép, ránk fog rohadni"

Megkérdeztük a közgyűlés frakcióvezetőit, mi a véleményük Nagyszálló-ügyben.

Ahogy a napokban mi is beszámoltunk róla, nemsokára elárverezik Szombathely egyik emblematikus épületét

2015.05.18. 11:56

600 millióért lehet egy Savaria Nagyszállója

/ közélet 4 hsz. /
Igaz, ehhez meg kell nyerni az árverést is. Négy éve 250 millióért vette meg a jelenlegi tulajdonos.
, a Nagyszállót. Ez a város egyik legszomorúbb sorsú pontja, az egykori patinás hotel a belváros szívében áll üresen évek óta, állapota pedig kezd hasonlítani a magyar egészségügyre: először csak nincs rá pénz, aztán potyog néhány cserép, a folytatást meg csak sejtjük, de jobb nem belegondolni.

Hat éve így nézett ki belülről
fotó: Nagy Ákos Balázs

Nem hagyhatjuk mi sem csak úgy annyiban a témát, kérdésekkel fordultunk hát a szombathelyi önkormányzati képviselőkhöz, szerintük be kell-e avatkoznia a városnak az épület sorsába, illetve ha most nem, de később lehetne akár EU-s támogatást szerezni, akkor támogatnák-e, hogy beszálljon a város az épület megmentésébe.

A jobbikos Balassa Pétert ugyan elértük, és választ is ígért, azt sajnos azóta sem kaptuk meg, a Fidesztől nem jeleztek vissza, ez van, azért megpróbáltuk. Persze, ha érkezik válasz bármelyik párttól, frissíteni fogjuk cikkünket.

Na de kaptunk fontos és érdekes válaszokat másoktól, jöjjenek szépen sorban: a városvezetés részéről egyedül a Pro Savariás Molnár Miklóst sikerült megszólaltatnunk, ő megerősítette a korábban megjelenteket: elővásárlási joga van a városnak. Bármilyen adás-vétel esetén kötelezően jelzik azt a városnak is, ilyenkor harminc nap áll a rendelkezésre, hogy döntsön a közgyűlés, élni kíván-e ezzel a jogával.

Még nincs döntési kényszerünk. Ha jön befektető, többféle módon tudunk beszállni az épület fejlesztésébe

- mondta az alpolgármester. Kifejtette, hogy lehet ez segítség a parkolóhely-probléma megoldásában, de akár tulajdonrész is. Hivatalosan egyelőre nincs információ arról, hogy van-e egyáltalán érdeklődő.

Figyeljük, mi fog történni

- zárta szavait Molnár.

fotó: BZ

Czeglédy Csaba, a baloldal frakcióvezetője most is sürgetné a döntést:

Évekkel ezelőtt már kezdeményeztük, hogy éljünk az elővásárlással, a fideszes többség azonban rövidlátóságáról tett tanúbizonyságot, nem volt ebben partner. Most ugyanez lesz a javaslatunk.

Akkoriban egyébként 250 millió forintért lehetett volna megvenni a mostani 600 millióval szemben.

Czeglédy elmondta még, akkoriban a fideszesek azzal érveltek, hogy nem dolga az önkormányzatnak vállalkozási tevékenységet végezni.

Azóta megvettük az Epcos területét, beszálltunk a Stylbe, amivel gyakorlatilag egy ruhaipari cég működésében vállal szerepet a város mostantól. Ezek alapján semmi elvi akadálya nem lehet, hogy a város megszerezze a ingatlan tulajdonjogát.

Kétségei vannak az uniós forrásra, pontosabban arra, hogy szállodára adnak-e, szerinte szakmai befektetőt kell szerezni. Ha beszáll az önkormányzat is, az plusz stabilitást ad ehhez is. Szerinte a kormányzattól is lehetne pénzt szerezni, ha az önkormányzat kisebbségi tulajdonos.

Vegyük meg az épületet, keressünk szakmai befektetőt, a parkolóhelyek problémáját is csak a város tudja megoldani. Ha az önkormányzat nem lép, ránk fog rohadni. Mindenképpen tenni kell valamit.

Hozzászólások (3)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Pizsi: N*m k*ll m*gf*ll*dn*, l* k*ll l*pn*... m*nd*nk*n*k *z l*nn* * l...
Nemény András: "Egy kéz van a torkunkon, ami egyre jobban szorít"
kovacs_ugynok: J*, *s m* l*nn* h* v*l*szt*s*k*g m*r n*m k*zd*n*n*k *kk*r* m*r*t...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
kovacs_ugynok: *kk*r m**rt *ly*n m*g*s *z *z*m*ny*g *d*j*? *z * p*nz *m*t *z*n ...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
zenefirkasz: *tt v*n f*k*t*n-f*h*r*n, h*gy 2021.j*n**s 16., *z*z m*st sz*rd*n...
Idén is lesz Bloomsday - egy rakás izgi programmal
zenefirkasz: Sz*gy*n, gy*l*z*t, *s tr*g*d**! M*ndj*k h* *gy n*z*m, h*gy n*m l...
Fiesta, Zámbó Krisztián, Oláh Gergő és Gargantua – Mutatjuk az idei szombathelyi szentivánéji programot