NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

36 órás határidővel menesztette a helyi sajtó vezetőjét Nagykanizsa polgármestere

Tar Mihályt a közgyűlés ellenzéki többsége nevezte ki másfél éve, most a fideszes polgármester váltotta le.

A nagykanizsai városvezetésben érdekes felállás alakult ki a 2019-es önkormányzati választások után. A polgármester Balogh László (Fidesz) lett, a városi közgyűlésben viszont egy fős többsége van az ellenzéknek, a polgármesterrel együtt 8:7 a szavazati arány az ellenzék javára.

Így történhetett meg, hogy a választások után, 2019 novemberében a közgyűlés Tar Mihályt nevezte ki a Kanizsa Médiaház Nonprofit Kft. ügyvezetőjének. A Médiaház önkormányzati cég, a városi újságot és a városi tévét működteti.

Tar Mihály nevét a Vas megyeiek is ismerhetik, hiszen két kereskedelmi televízió munkatársa is volt az elmúlt években, többször tudósított Vas megyéből és Szombathelyről is.

Tar Mihály
fotó: Forrás: Facebook / Mihály Tar

Tar kinevezését a kezdetektől kritizálta a Fidesz, folyamatos támadásoknak volt kitéve. Lapunknak azt mondta, az a "bűne", hogy a városi médiának megszüntette a korábbi propaganda jellegét. Korábban az volt az előírás, hogy a polgármester és a város fideszes országgyűlési képviselője a városi lap minden számában jelenjen meg, ezt is eltörölték.

Tar azt mondja, most történetekről számolnak be, és ahol csak lehet, megkérdeznek minden érintett felet, minden esetben a BBC kódexe szerint járnak el.

Balogh László polgármester tegnap, azaz május 18-án 36 órás határidővel menesztette a Médiaház éléről Tar Mihályt. Ehhez rendkívüli jogrend által nyújtott jogkörét használta, különben nem írhatta volna felül a közgyűlés tavalyi döntését az ügyvezető kinevezéséről.

A döntést a polgármester a Facebookon is megosztotta.

Balogh László egy januári döntésére hivatkozik indoklásként, amit "közgyűlési határozatnak" nevez. Mint írja, az ügyvezető nem hajtotta végre a határozatban foglaltakat.

Megkerestük a határozatot , ami arról szól, hogy a polgármester meg akarta változtatni a városi lap paramétereit, és arra szólította fel az ügyvezetőt, ezekkel a paraméterekkel írjon ki közbeszerzési pályázatot a lap nyomtatására, szállítására és terjesztésére.

Tar Mihály lapunk kérdésére azt mondta, a határozat kézhezvétele után tájékoztatta a polgármestert, hogy a városi lap általa meghatározott mérete eltér a lapok szokványos méreteitől, így annak nyomtatása jóval drágább lenne, mintha a szokásos A4-es méretet használnák. Egyébként ugyanabban a nyomdában nyomják a lapot, és ugyanúgy terjesztik, mit az ő kinevezése előtt.

Az ügyvezető hozzátette: leváltása miatt ügyvédhez fordult, de még nem döntötték el, mi lesz a következő lépésük.

Balogh László polgármesternek elküldtük kérdéseinket, köztük azt is, hogy a rendkívüli jogrend megszüntetése után beviszi-e ezt az ügyet a városi közgyűlés elé. Ha választ kapunk, azt természetesen közöljük.

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

godemperor: H**** b*zz! S*k f*g*lm*d v*n *z *g*szr*l, *sm*t b*b*z*ny*t*tt*d....
Megszólalt a BioNTech a dél-afrikai vírusvariáns ügyében
Paulus_Maior: "Sz*v*m *ls* g*nd*l*tj*" *z v*lt, h*gy n*m t*dt*m, n*v*s...
Kövér nemzetbiztonsági veszélyként beszélt az ellenzékről
godemperor: *zt b*sz*l*m m*r m**t*. *z*k k*mm*n*st*zn*k, *zt*n * F*d*szn*l n...
Kövér nemzetbiztonsági veszélyként beszélt az ellenzékről
TheOldBarbers: F*l*s*g*d???? *jj b*tty*, *g*sz *d**g *z*rt v*lt*m v*l*d t*szt*l...
Megszólalt a BioNTech a dél-afrikai vírusvariáns ügyében
interceptor: *h*gy T*r*czk** L*szl* *s *lm*ndt* m*r t*v*ly m*j*s* v*d**j*b*n ...
Megszólalt a BioNTech a dél-afrikai vírusvariáns ügyében