NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Levizelt pederaszta náci nélkül is működik Szász János filmje

Szász János új filmje az országos premier után egy nappal még egy fokkal érdekesebb itt Szombathelyen: egészen véletlenül ugyanis egy határ melletti kisvárosban játszódik.

Nem mindennapi pillanata a Savaria Mozinak, amikor a pénztár előtt nyugdíjasok és diákok azon vetélkedtek, kinek a kezébe került előbb mozijegy. Aki nem foglalt, az bizony hoppon maradt, teltházas estének néztünk elébe. (Meg kell dícsérni a szervezést.) Örülünk ennek, ahogy annak is, hogy három év után végre sikerült befejezni egy magyar filmet. Ez ugyanis az első a hazai mozi, amely az újjászületését ígérő Magyar Nemzeti Filmalap égisze alatt elkészült. Szász János neve pedig garancia, ahogy Agota Kristofé is. Trilógiája első darabja, A Nagy füzet kultikus mű.

Rég látott ennyi filmnézőt a Savaria
fotó: Bonyhádi Zoltán

Apropó, A Nagy füzet: féltem viszontlátni ezt borzongató régi szerelmet. Amikor öt-tíz éve olvastam, kiforgatott magamból. Ez az a könyv, ami után megfogadtam: csak ne így, csak ne ez a dal legyen. A történetről ennyit: két tízéves ikerfiú a II. világháború végnapjaiban egy osztrák határ menti kisváros (a filmben nevén is nevezve: Kőszeg) szélére, rozoga, kegyetlen és mogorva nagyanyjuk házába kerülnek. Egy kiégett, ijesztően torz világba, telis-tele megfagyott lelkekkel. Náluk csak a két srác életstratégiája riasztóbb: a borzalomhoz megedződni, életben maradni, bármi áron … A Nagy füzetet azóta sem bírtam újra kézbe venni.

Hiányzik a kisregényre jellemző szikárság és belemenősség

Az se számított, hogy az első sorban valami lehetetlen, nyak- és térdzsibbasztó pózban bámultam végig, mert az első kockától beszippantott (utoljára a Vízipók csodapókot néztem, óvodásként, ennyire közelről.) Amikor Molnár Piroska nagytotálban csupasz kézzel tömte magába a sültcsirkét, úgy éreztem, az én csontjaimat ropogtatja.

Szász János a szombathelyi díszbemutatón
fotó: Bonyhádi Zoltán

Szász Jánostól egy távolságtartó drámát kapunk. És nem csak azért, mert jórészt hiányoznak a belsőséges közeli képek, de hiányzik a kisregényre jellemző szikárság, kíméletlen őszinteség és a belemenősség is. A mű azonban ezek nélkül is működik. Egy korrekten összeszerkesztett, elejétől a végéig átgondolt, jó színészi munkára építkező európai mozit láttam (itt tegyük hozzá, magyar-német-osztrák-francia koprodukcióban).

A fehér szalag operatőri munkájáért Oscar-díjra jelölt Christian Berger jól szolgálja a filmet. A díszletek és a jelmezek azonban néha kizökkentenek: túl sterilek, a moslék sem olyan, ahogy a dunántúli kisvárosi ház sem. Ez tanya, látszik, alföldi – köze nincs ehhez a vidékhez, de amúgy nem számít, ahogy az sem, érzem, hogy a kosz is műkosz.

Ominózus csirkeevés - beleborzongok most is
fotó: Forrás: mozinezo.hu

Viszont élnek a szereplők, örülök, amikor és ahogy belemászik a képembe Kovács Lajos (a rendőrtiszt), Derzsi János (a zsidó cipész), Andorai Péter (a plébános), szeretem őket. A legnagyobb dicséret Molnár Piroska banyájáé, jól megcsinálta. A náci tisztet játszó Ulrich Thomsen az egyik legjobb európai színész, sokat ugyan nem kapunk belőle, ez a legnagyobb bánatom, a szerepet kiheréli Szász. Pedig bátrabban megmutatva mekkora figura lehetne mát ez a homoszexuális, mazochista katona! A kiskamasz ikerpár, Gyémánt András és László viszont hiteles, erősek, tudnak fát vágni, és izzik a szemük. Ettől jó ez a film, tőlük.

Nyúlszáj itt nem szeretkezik a kutyával

Lehetne sokkal élesebb és keményebb, mert a regény igazán húzós részeit kihagyták. Nyúlszáj itt nem szeretkezik a kutyával, a srácok nem pisilnek rá a pederaszta nácira, és a pap cselédjével is kimaradnak a pikánsabb részek. Bátortalanság vagy ésszerűség? Egy biztos, nekem épp elég ennyi borzalom. Líraibb lett ez A Nagy füzet, nem olyan szikár és kegyetlen, mint a regény. De a lényeg benne van. Iskolásabb, fogyaszthatóbb, kötelező mozinak való. Amit nyugodt szívvel ajánlhatunk alternatív erkölcstan és történelemórákra, ám nem fognak vájfülű filmőrültek csemegézni rajta. Közepesnél azért jobb.

Szász jános a Nagy vászon előtt
fotó: Bonyhádi Zoltán

A filmvetítés után, már háromnegyed ház előtt Vágvölgyi András beszélgetett egy sort a rendezővel, Szász Jánossal. Ahogy tapasztaltuk a közönségtalálkozón, attól függetlenül, hogy ki olvasta vagy nem olvasta a regényt, mindenkit berántott: hatása alá kerültünk.

A nagy füzet (16) 109’

Hol: Szombathely
AGORA - Savaria Filmszínház

Mikor: szeptember 19. csütörtök - szeptember 25. szerda
18.00-kor, 21.00-kor és 22.00-kor; 19–20-ig és 23–25-ig 12.00-kor, 14.00-kor és 16.00-kor is

A film a második világháború idején egy határszéli faluban a nagymamájuknál nevelkedő és a könyörtelen világban túlélni igyekvő ikerpár megrázó története. A gyerekeknek egyedül kell megtanulniuk mindent, ami a túléléshez szükséges. Magányosan, éhezve és fázva vezetik naplójukat a nagy füzetbe. Följegyzik, mit láttak, mit hallottak, mit tettek, mit tanultak. Ugyan életben maradnak, de szívük megkeményedik, testük megedződik. A nagy füzet posztmodern háborúellenes dráma, nagyhatású parabola arról, milyen pusztító hatással van a háború a gyermeki pszichére.

rendező: Szász János
író: Kristóf Ágota

szereplők:
Molnár Piroska (nagymama)
Gyémánt László (egyik iker)
Gyémánt András (másik iker)
Ulrich Matthes (Apa)
Bognár Gyöngyvér (Anya)
Ulrich Thomsen (Tiszt)
Tóth Orsolya (Nyúlszáj)
Derzsi János (Sutor)
Kiss Diána (cselédlány)
Kovács Lajos (rendőr)
Székely B. Miklós (hajléktalan)
Réthelyi András

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

repce: Dr. *pk*v*ch Gy*rgy d*r*sk** k*t*d*s* m*r t*bb *vt*z*d*s. * str*...
Ipkovich György az MSZP jelöltjeként, a DK támogatásával indul az ellenzéki előválasztáson
hozzászóló1: B*lcs d*nt*s. *h*l k*v*sb* *sm*r*k, *tt k*s*bb *z *l*t*s*t*tts*g...
Ipkovich György az MSZP jelöltjeként, a DK támogatásával indul az ellenzéki előválasztáson
gaful: 5 j*ll*mz*j* v*n L. *l*z*nd* sz*r*nt *z *dd*g* *F* m*gf*gy*l*s*...
Az FBI is megerősítette: UFO-t észleltek Új-Mexikó felett
Katka: * k*n** dr*g*bb! L*h*t h*gy *kc**b*n *lcs*bb l*sz? *gy*t f*z*t ...
Beoltották Áder Jánost, kínai vakcinát kapott
busman: * “n*m *rt*m” r*v*d*n: 2016-b*n *s v*lt k*v*d, h*szt*r** n*m. ...
Emelt szintű készültséget rendelt el Orbán Viktor