NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Tech

Na vajon melyik autók kilométeróráját tekerik vissza a leggyakrabban?

Van egy olyan érzésünk, hogy nem fog meglepődni.
A futásteljesítmény hamisítása az egyik leggyakoribb csalás a használt autók piacán. Törvénytelen módon feltornázza egy használt jármű árát, és tönkreteszi az autó birtoklásának élményét. A carVertical nemrégiben készült tanulmánya szerint a német prémium autók vásárlóit fenyegeti a legnagyobb kockázat, hogy visszatekert kilométerórájú autót vásárolnak.

A TOP 10 leggyakrabban visszatekert autómodell: a BMW M5 vezeti a listát

A leggyakrabban visszatekert órájú autók listájának meghatározásához az informatikai adatszolgáltató carVertical több mint 700 000 használtautó-történeti jelentést elemzett, amelyek 2020 novembere és 2021 novembere között készültek.

fotó: CarVertical

Tizennyolc különböző piacot elemeztek, köztük Lengyelországot, Romániát, Magyarországot, Franciaországot, Szlovéniát, Szlovákiát, Csehországot, Litvániát, Lettországot, Észtországot, Ukrajnát, Bulgáriát, Szerbiát, Németországot, Horvátországot, Oroszországot, az Egyesült Államokat és Olaszországot.

Ahogy a futásteljesítmény adatok is mutatják,

a BMW M5 a leggyakrabban visszatekert órájú autó, az ellenőrzött modellek több mint egyharmada hamis futásteljesítménnyel rendelkezik.

Ez az egyetlen statisztika azonban alábecsüli a BMW-k kilométeróra visszatekerés problémájának mértékét – amint arra Matas Buzelis, a carVertical autóipari szakértője nemrégiben rámutatott, a BMW-k uralják a listát:

"A TOP10-es lista felét ennek a gyártónak a modelljei teszik ki. Ez megegyezik a használt BMW-k iránti kereslettel a különböző piacokon. Az adatokból az is kiderül, hogy a drága autók km számlálóját nagyobb valószínűséggel tekerik vissza, és ezt figyelembe kell venni, amikor egy használt autót keresünk. Pontosan itt jön jól az autó futásteljesítmény-ellenőrzése."

A lista második és harmadik helyét a 7-es BMW, illetve a Subaru Outback foglalja el 33,4, illetve 31,8 százalékkal. Az Audi A8 volt az ötödik, míg sportosabb testvére, az A7 a tizedik helyet szerezte meg, ezek több mint egynegyedénél (25,8 százalék) hamisították meg a futásteljesítményt.

A prémium kategóriás járművek jelenlétének oka ezen a toplistán a magasabb profit lehetősége. A kilométerszámláló visszatekerése egy viszonylag olcsó és egyszerű folyamat, ami extra haszonnal kecsegtet a tisztességtelen autókereskedők számára.

"A leggyakrabban visszatekert órájú autók listája nagyrészt prémium járművekből áll, de vannak gazdaságos modellek is, igaz, kisebb arányban. A Subaru, a Ford és a Volkswagen modellek ugyanolyan korúak, mint a magasabb kategóriájú járművek. Úgy tűnik, hogy az 5-15 éves autóknál a legvalószínűbb a futásteljesítmény hamisítása" - mondja a szakértő.

Hozzászólások (7)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Ddd911: *ng*m *s m*gk*rd*zh*tt*k v*ln*. N*m t*d *nny*t *szt*n* h*gy b*cs...
Az embereket nem a korrupció, hanem a saját anyagi helyzetük érdekli
kommentolvasó: Gy*rcs*ny F*r*nc m*n*szt*r*ln*k v*s*rn*p t*l*f*n*n b*sz*lt N*c*l...
Orbán Viktor felhívta Donald Trumpot, és ez hír a közmédiában
kommentolvasó: *z *rd*k sz*bj*kt*v *ld*l*, n*m p*d*g *z *bj*kt*v m*t*v*lj* * v*...
Az embereket nem a korrupció, hanem a saját anyagi helyzetük érdekli
eheti: *r*l*k h*gy v*gr* *z *ll*nz*k* k*z*s j*l*lt k*m*zd*l * D*m*s-*s ...
Márki-Zay Péterrel és Czeglédy Csabával találkozhat szombat reggel a szombathelyi vásárcsarnoknál
iszek: *z *mb*r*k*t * s*j*t zs*b*k *rd*kl*,n*m * k*rr*pc**. J*. T*l* *...
Az embereket nem a korrupció, hanem a saját anyagi helyzetük érdekli