NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Múzeum, könyvtár, Képtár: Szombathelyé lesz

Megszabadul az államosított kulturális intézményektől a kormány. Miközben a szakma hullarablástól tart, az érintetteknek a fenntartók gyakori váltogatásának keserű piruláját is le kell nyelniük. Megyei önkormányzat, MIK, Nefmi, majd megyei jogú városok. Káosz a kulturális ágazatban.

A kulturális ágazatban dolgozó szakembereket sokkolta a hír, miszerint a kormány döntése értelmében újabb változás következik be a megyei múzeumok és könyvtárak, valamint az egyéb közművelődési intézmények fenntartásában. A Magyar Közlönyben frissen megjelent kormányhatározat alapján a január 1-jétől állami tulajdonba került szervek április 1-jétől ismét a 2011. december 31-ei állapotoknak megfelelően, önállóan működő és gazdálkodó, vagy önállóan működő gazdálkodási besorolásuk szerint működnek tovább. A Savaria Múzeum, a Berzsenyi Dániel Könyvtár, valamint a Szombathelyi Képtár a vasi megyeszékhelyhez kerülhet, várhatóan június végétől. Amelyik intézményt az önkormányzat nem tudja működtetni, az becsukhatja a kapuit.

Mindenhol jó, csak a MIK-nél nem?

Komoly káoszra enged következtetni, hogy a fent említett intézmények az utóbbi időben már sokadik fenntartójukhoz kerülnek. A január 1-jétől lebonyolított megyei vagyonátadás után ugyanis a kormányhivatal égisze alatt működő Megyei Intézményfenntartó Központ (MIK) intézte az ügyeiket. A váltás a szakma véleménye szerint inkább a gátja volt a színvonalas munkának, semmint a motorja. Erről a múzeumi vélemények kikérése után a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület adott ki részletes állásfoglalást , melyben kifejtik, hogy a MIK helyett sokkal szívesebben tartoznának a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz (Nefmi).

A kormány persze ebből az ügyből sem csinált kívánságműsort: döntése értelmében a megyei múzeumi rendszer a kormány keddi határozatával egyik pillanatról a másikra szétesik, s helyette nem jön létre olyan szervezeti egység, mely koordinálná az intézmények munkáját. Mint ismeretes: a kulturális intézményrendszert január 1-jétől államosította a kormány, mostani határozatával pedig április 30-áig a Nefmi, majd a miniszter és az érintett polgármesterek közti egyeztetések lezárultával a megyeszékhely megyei jogú városok fenntartásába adná őket.

A megyei múzeumok tagintézményei pedig - ez országosan 212 intézményt és 345 zömmel állami tulajdonú műemléképületet jelent - a települési önkormányzatokhoz kerülnek. Feltéve, ha azok rendelkeznek elegendő forrással a fenntartásukhoz. Ha nem, akkor egyelőre nagy kérdés, hogy mi lesz az intézmények és a gyűjtemények sorsa. (A műtárgyak feltehetően egy másik, vélhetően országos múzeumba kerülnek.) A múzeumi vagyon kapcsán a magyarmuzeumok.hu arról írt, hogy a hullarablást mindenképpen meg kell előzni, tehát nem szabad megengedni, hogy

a kulturális szféra különböző szereplői válogathassanak, osztozkodhassanak a pusztuló gyűjteményeken, vagy egyes részeiken. Ez ugyanis könnyen fosztogatássá alakulhat.

A szakma ráadásul attól is tart, hogy az eddigiekben jól együttműködő intézmények között mostantól komoly rivalizálás alakulhat ki. Méghozzá a túlélésért.

Czeglédy: Az Orbán-kormány Puskásra tolja a felelősséget!

Megyénkben a döntés tehát érinti a fiókintézményként a Magyar Nemzeti Levéltárba integrálódó vasi levéltárat, melynek május 1-jétől a Nefmi lesz a fenntartója. A Berzsenyi Dániel Könyvtár, a képtár, valamint a Savaria Múzeum pedig a szombathelyi önkormányzat kedvező döntése esetén a megyeszékhelyhez kerülhet. További csavar a történetben, hogy információink szerint az érintett vasi intézmények vezetőinek március 31-én lejárt a megbízatása, így jelenleg az igazgatók kiléte is bizonytalan.

Ismét Szombathelyé lehet a Berzsenyi Dániel Könyvtár
fotó: Mészáros Zsolt

Az ügyben megkérdeztük az MSZP-SZTKE frakcióvezetőjét, Czeglédy Csabát.

Orbán Viktor gyáva és tehetségtelen. Tehetségtelen, mert nem tudja megoldani az ország finanszírozását, és gyáva, mert bizonyos döntéseket nem mer meghozni, most például azt, hogy amire nincs pénz, azt be kell zárni. Az Orbán Viktor vezette kormány a felelősséget Puskás Tivadarra tolja: működtesse tovább az intézményeket, vagy pedig zárja be őket

- vélekedett a frakcióvezető.

Személy szerint örülök a döntésnek, hiszen korábban is az volt a véleményem, hogy az érintett intézményeket Szombathelynek kell átvennie. A kormány pedig végleg bebizonyította, nem foglalkozik azzal, hogy mi van a városokban. Itt az idő, hogy Szombathely a sarkára álljon, a városvezetés fogalmazza meg a javaslatait, és kérjük ki a szombathelyiek véleményét is. Álláspontom szerint mindent meg kell tennünk meg annak érdekében, hogy a várost a jelenlegi formájában működtessük. Felháborítónak és elfogadhatatlannak tartom, hogy a Fidesz a vagyonra ugyan rátette a kezét, de azt most nem adja vissza. Ezért indítványozom, hogy a polgármester ne csak a fenntartást, hanem a vagyont is szerezze meg!

- zárta szavait Czeglédy.

Az ügyben természetesen kerestük Puskás Tivadart, Szombathely polgármesterét, Lazáry Viktort, a kulturális ügyekért felelős alpolgármestert és Kovács Ferencet, a megyei közgyűlés elnökét is. Amint nyilatkoznak az ügyről, cikkünket frissítjük.

Kapcsolódó

2011.10.24. 10:41

„Nincs vesztegetni való időnk!” – Az állam mindent visz?

/ közélet 2 hsz. 1 kapcs. /
Kié legyen a közös fenntartású MMIK, a Smidt Múzeum, a kórház, a gyűjtemények vagy a gyermeküdülő? – A szombathelyi szocialisták kezdeményezésére a héten rendkívüli közgyűlésen vitatkoznak erről. Elolvastuk az előterjesztést.

2011.10.12. 13:52

Teljes vagyonát elvesztheti a megye

/ közélet 5 hsz. 4 kapcs. /
És ezzel jóval nagyobb értéket ad át az államnak, mint az átvállalt adósság. Az állam ráadásul nem bánik majd kesztyűs kézzel az átvett vagyonnal. Rendkívüli megyei közgyűlés lesz, pedig a megállapodást aláírták már.

2012.02.21. 06:58

A kultúra (is) falhoz szorul Szombathelyen?

/ közélet gal. 3 hsz. /
Minden ágazatnak fájni fog a 2012-es büdzsé, csökkentik az Agora létszámát, a labdarúgó utánpótlásról szóló napirend miatt pedig a szocialisták frakcióvezetője még a családi ügyeit is átszervezte.

2012.02.13. 20:53

Tornaterem lesz az MSH-ból? Aprítják az Agorát

/ kultúra 2 hsz. 2 kapcs. /
Elköltözik a Mesebolt Bábszínház, és összeházasodik a Gyerekek Házával? - Új kulturális koncepció készült Szombathelyen, amelynek első olvasatát ma mutatták be.

2011.12.29. 07:21

Albérlő lett a megye! Sötét lesz a jövő?

/ közélet 3 hsz. 9 kapcs. /
Igazi feladatok, vagy további gyötrődés? Árulás, vagy szükségszerű átszervezés? Megyei és városi politikusok mondják el véleményüket a keddi döntésről.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

gpszycho: *zt b*zt*s n*k*m *k*rt*d c*m*zn*? T* b*lf…?...
Hosszú sorban állnak a szavazók a szombathelyi, Fő téri előválasztási sátor előtt
fgzb: * f*s*zm*s t*n*t**: -*gyr* f*k*z*d* n*c**n*l*zm*s -*mb*r* j*...
A NER-elit luxusutazásait fotózó újságírót is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel
realista: *nn*,* sz*g*r* k*z*pk*rb*n * l*p*st "l*v*g*ss*l" b*nt*tt...
Katalizátorok tucatjait lopta el egy 18 éves fiú Szombathelyen
lalika: K*t*l*z*t*rt cs*k "l*v*g*ss*l" l*h*t l*pn*. ...
Katalizátorok tucatjait lopta el egy 18 éves fiú Szombathelyen
syracusa: J* b*mm*g, m**rt n*m m*ndt*d? H* n*k*d t*k*k* * f*s*zm*s m*g * p...
A NER-elit luxusutazásait fotózó újságírót is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel