NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Art deco foteltől Dr. Máriásig - Egy helyen, a Művészeti vizsgatárlatán

A szombathelyi Művészeti Szakközépiskola és Gimnázium galériájába a héten mindenki benézhet, hogy szemrevételezze, milyen műhelymunka folyik itt, és a diákok milyen szakmai nívón állnak.

Vas megye egyetlen művészeti középiskolájáról az utóbbi időszakban jobbára csak a szombathelyi oktatási bizottsági üléseken és az iskolaátszervezések kapcsán hallottunk.

2011.05.25. 18:34

Bizottsági ámen a bezárásra és átszervezésre

/ iskola mizéria 17 hsz. 7 kapcs. /
Hét igen a Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskolára, hét nem a Szent-Györgyi Középiskolára. Az oktatási bizottság Marton Zsolt alpolgármester korábban közzétett módosításaival rábólintott a szombathelyi iskolabezárásra és átszervezésre.
Merthogy a városatyák rendre felvetik, sokba kerül itt a képzés, és szerintük megfontolandó lenne a megyével közös fenntartás, esetleg az alapítványi működtetés. Most viszont nem azért jöttünk, hogy a Művészeti évről-évre apadó büdzséjén siránkozzunk, hanem látni azt, hogy a végzős ötödévesek milyen vizsgaremekekkel rukkoltak elő. A Művészeti galériájába még a héten mindenki benézhet, hogy szemrevételezze, milyen műhelymunka folyik itt, és a diákok milyen szakmai nívón állnak.

Ez is lehetne a divat
fotó: Mészáros Zsolt

Alkalmazott művészet a Művészetiben

Vegyes, színes kavalkád fogad, anyaghasználatban, műfajban, stílusban széles a merítés. Ami szembetűnik, hogy a falakon valóban hónapokig tartó műhelymunka produktumai sorakoznak. Nem egy alkotó végzett iparművész színvonalán dolgozik (és gondolkodik).

Látványosan igényes például az a fotel-projekt, amely egy diplomamunkával vetekszik. A fehér lenvászonnal kárpitozott art dekós fotel nem is önmagában, a rá helyezett szitanyomattól érdekes, hanem attól a gondolatvilágtól, amit a fiatal alkotó köré épített. Számára nem a tárgy, hanem annak légköre érdekes, hogy milyen az, ha megszokott környezetéből kiragadva, új és újabb, szokatlan helyekre kerül.

Az ominózus art deco fotel
fotó: Mészáros Zsolt

Bejönnek a kisestélyik is, viselnénk őket. Olyan női ruhakollekciók, amelyek a hagyomány és az újítás keverékei. Fő erényük, hogy tényleg hordhatóak, igényes kivitelezésben. Remekek az ötvösök munkái, ízléses az ékszerdoboz, érdekesek az öltözék-kiegészítők és a táskák, külön kedvencünk az apró dobókockás függő.

A fotósok tárlata viszont még korántsem teljes, további képek és video-installációk várnak kirakásra. Amit most láthatunk például, a Dr. Máriás szövegére készített izgalmas tükör-képek. A grafikusok oldalán szembe találkozunk a szombathelyi Agora új dizájnjával. Bevethető az ötlet, a kulturális intézmények, mint metro-útvonalak egy csomópontban találkoznak. De van Tattoo szalon-reklám, Süni mesekönyve, és technikai újság-dizájn.

Süni utazása
fotó: Mészáros Zsolt

A végzősök közt két szobrász (lány) készített vizsgaremeket, mindkét munka önmagában is nagy érték, bronzba kiöntve Szombathely tereire került. Heimler Jenő író szociológus emléktáblája a Király utcába, Gróf Batthyány István domborműve pedig a NYME Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumba.

Felvételik sora vár még rájuk

A kiállítók mindegyike ötödéves, a képző- és iparművészeti tagozat végzősei, textilesek, szobrászok, ötvösök, fotósok, grafikusok lesznek, akik az érettségit egy OKJ-s szakmai bizonyítvánnyal fejelik meg. A kiállítás egyben a gyakorlati vizsgájuk helyszíne is lesz, a remekeket itt védik majd meg. Ahogy Veres Éva osztályfőnök meséli, 24-en végeztek, három fiú, a többiek lányok. Nagy részük valamilyen művészeti felsőoktatási intézményben kíván továbbtanulni. A többkörös gyakorlati felvételi vizsgák most zajlanak, az első akadályokat mindenki sikerrel vette. Van, aki a filmművészetin az utolsó, negyedik forduló előtt áll, és ez nagyon nagy szó.

Heimler Jenő domborműve
fotó: Mészáros Zsolt

Az a szobrász lány, aki Gróf Batthyány István domborművét készítette, hozzáteszi: a művészeti pályán most a festő és grafikus szak a legkeresettebb. Ő lány létére szobrásznak készül, a képzőn az utolsó forduló előtt áll, harmincan maradtak, közülük tízet választanak majd be.

A diákok nehezményezik, hogy az összes művészeti iskolába egyszerre tartják a felvételiket, így ha az egyik helyre nem jutnak be, esélyük sincs már máshova is felvételizni. Ezért is többen gondolkodnak abban, hogy inkább Bécsbe, az ottani művészeti egyetemre mennek. Ott elég egy portfólióval jelentkezni, nincs felvételi, csak elbeszélgetés. Viszont a nyelvtudás fontos.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Paulus_Maior: *gy t*n*k * f*d*sz (*s) *j k*rsz*k*b* *rk*z*tt: "*Z *LL*NS...
Hivatali vesztegetéssel gyanúsítják Völner Pál államtitkárt
Paulus_Maior: * f*n* *zt * fr*ny* *ll*nz*k*t, M*ND*NB*L P*L*T*K** *GY*T *k*r c...
Egy baleset és a gyenge közvilágítás miatt ugrott össze az országgyűlési képviselő és Körmend polgármestere
zoll11: V*l*k*n*k n*gy*n *z *tj*b*n l*h*t, h*gy *lj*r*st *k*rn*k *nd*t*n...
Hivatali vesztegetéssel gyanúsítják Völner Pál államtitkárt
miki1950 : T*tsz*k *m*k*r * h*h*rt *k*sztj*k. *z *z *rb*n* m*ff**r*ndsz*r ...
Hivatali vesztegetéssel gyanúsítják Völner Pál államtitkárt
westend: Sz*m*kk*l v*gy*zz p*p*, s*k*r*lt r*nggy* *gn*d * m*n*p....
Megvan a toplista: Kiderült, melyik a legdrágább utca Szombathelyen