NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Most már biztos: eladják a szombathelyi Művészetek Házát

251 millió bevétele lesz a városnak ebből, az ellenzék kézzel-lábbal tiltakozott, Lazáry állítólag lehülyézte Balassát. Rendkívüli közgyűlésen jártunk.

Néhány nappal ezelőtt beszámoltunk már arról

2013.11.18. 11:57

Ketten is megvennék a szombathelyi Művészetek Házát

/ közélet 5 hsz. 3 kapcs. /
A városvezetés olyan komolyan gondolja Szombathely egyik legszebb házának eladását, hogy meg is hirdették, és már ajánlatok is vannak.
, hogy a Művészetek Háza épületére két ajánlat érkezett, és a közgyűlési anyag alapján pontosítjuk is az adatokat. Az Invest Eastern Europe Kft. 251 millió forint + áfa ajánlatot tett, a Főtéri Vagyonkezelő és Ingatlanforgalmazó Kft. 181 milliós (+áfa) ajánlatot tett. A pályázati kiírás egyébként 163,5 millió forint (+áfa) összegben határozta meg a minimális vételárat.

Egyszer nem, aztán igen

A pályázati kiírás tartalmazza, hogy az Art Cafe bérlőjével lévő vitás helyzetet

2013.07.26. 08:00

Mégsem száll ringbe a Művészetek Házáért a bérlő

/ közélet gal. 1 hsz. 5 kapcs. /
Csak augusztus közepéig tudott volna várni - de addig nincs Szombathelyen közgyűlés. Azt is elmondta, miért nem fizeti a bérleti díjat.
az épület vásárlója oldja majd meg, ez volt az egyik feltétele az ajánlattételnek, és az is, hogy a vitás ügyekért nem teszi felelőssé az önkormányzatot.

Balassa felháborodott
fotó: VB

A rendkívüli közgyűlésre készült előterjesztésben egyébként azt javasolják, hogy a magasabb árajánlatot tett cégnek adják el az épületet. Mint a bő egyórás rendkívüli ülés végére kiderült, ez így is történik majd.

Azért hosszú vitát hozott a terv. Az elején Takátsné Tenki Mária (Fidesz) örült annak, hogy eladják az épületet, őt később Balassa Péter (Jobbik) szembesítette azzal, hogy néhány hónappal ezelőtt az értékesítés ellen szavazott. Takátsné azzal vágott vissza, hogy a képviselői munka egy folyamat, először tiltakozott persze, de aztán az előkészítő munka során rájött, hogy a városnak ebből előnye származik.

Lehülyézett képviselő?

A leghevesebb kritikát Balassa Péter fogalmazta meg, azzal érvelt, hogy a városnak jövőre eltűnik az adóssága, hiszen az állam teljes egészében átvállalja azt, így viszont nincs semmi ok arra, hogy eladják a Fő tér egyik legszebb épületét. Azt sem érti, miért kell ehhez rendkívüli ülés, hiszen semmi sem sürgeti az önkormányzatot.

Lazáry jól mulatott
fotó: VB

Kicsit később Balassa kijelentette, nem szabad a pénz bűvöletében élni, meg kell őrizni az értékeket, a városvezetés pedig sorra adja el az ingatlanjait. Fel is háborodott, mert úgy hallotta, hogy Lazáry Viktor alpolgármester (Fidesz) közben lehülyézte őt. Lazáry ezt nem is cáfolta, később elnézést kért a közgyűlés tagjaitól.

Az alpolgármester szerint nem igaz, hogy a város csak elad, hiszen több ingatlant szerzett és szerez meg ingyen az államtól, egyébként pedig semmi ok nincs arra, hogy ne adják el az épületet. Mert az utóbbi években nem töltötte be funkcióit, különben is, átalakult a város kulturális rendszere, most az a feladat, hogy az államtól átvett intézményeknek és ingatlanoknak megtalálják a kellő funkciókat.

Az ellenzék ellenzi

Németh Kálmán az MSZP-SZTKE frakció álláspontját közölve kijelentette, éppúgy, mint a volt főtéri csemegebolt esetében, most is ellenzik az értékesítést, és ennek több oka van. Egy olyan épületről van szó, amiből a városnak folyamatosan bevétele van, a kávézó bérleti díjából. Megjegyezte, hogy az önkormányzat nem tudott dűlőre jutni a bérlővel, aki most 5,5 millióval tartozik a városnak.

Németh Kálmán kritizált
fotó: VB

Hozzátette, a belvárosban nincs másik kulturális létesítmény, azt is hiányolják, hogy a városvezetés úgy dönt az eladásról, hogy közben nem jelölik ki a most az épületben működő Agora-irodák helyét. Bíznak abban, hogy jó kezekben lesz az épület, de szerintük mindez annak a jele, hogy a SZOVA ma sem látja el vagyongazdálkodási feladatait.

Lazáry megjegyezte, az Agora helyéről decemberben döntenek majd, Németh Kálmán szerint viszont ez ellentétes egy korábbi közgyűlési határozattal. Arra is utalt, hogy a volt csemegebolt helyén nemrég a polgármester adott át egy mobiltelefon üzletet. Marton Zsolt alpolgármester (Fidesz) aztán azt hangsúlyozta, hogy az az ingatlan sokáig üresen állt, más vállalkozásoknak is adott volt a lehetőség, de nem éltek vele.

Szemben a korábbi évek sikertelenségével…

Horváth Zoltán (LMP) tette az első módosító indítványt, azt, hogy a bevétel minimum 50 százalékát jövőre a kulturális szektorra fordítsák. Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) azt mondta, ez már teljesült is, hiszen a költségvetés tervezetében legalább plusz 185 millió szerepel erre a célra, mégpedig az MSH felújítása kapcsán.

Takátsné Tenki Mária örült
fotó: VB

Szakály Gábor (Fidesz) eszmefuttatásában kifejtette, hogy az ellenzék teszi a dolgát, azt mondja, amit mondania kell. De közben sikeresek lettek a városi ingatlanok értékesítései, szemben a korábbi évek sikertelenségeivel. Ráadásul a bevételt nem működésre, hanem fejlesztésekre költik majd.

Czeglédy Csaba (MSZP-SZTKE) is beszállt a vitába. Szerinte évtizedek óta kétarcú politikát folytat a Fidesz, az előző ciklusban minden vagyoneladás ellen verték az asztalt. Felszólította őket, hogy egy új városvezetés alatt se tiltakozzanak majd. Ő is javaslatot tett, azt, hogy a bevételt tegyék félre uniós pályázatok önrészének, mert így ennek a pénznek a többszörösét hozhatják majd a városba.

Ha jól megy a városnak, akkor miért?

Mint mondta, a '90-es években két történelmi hibát követett el a város. Az egyik, hogy nem vette meg a külterületi földeket, így akadályozta az ipartelepítést. A másik, hogy sorra adta el a belvárosi ingatlanokat. És most ezt a káros folyamatot folytatják – mondta. Volt még egy javaslata, szögezzék le, hogy az Agora nem mehet olyan ingatlanba, ahol bérleti díjat kellene fizetnie.

Czeglédy javasolt
fotó: VB

Molnár Miklós megjegyezte, több fejlesztési kötelezettséget vállaltak, és ehhez megy majd a pénz. Például a tömbbelsők felújítására, a csapadékvíz-elvezetés javítására, kerékpárutak építésére. Czeglédy megismételte, ha olyan jól megy a városnak, ahogy mondják, akkor károsnak tartanak mindenféle ingatlanértékesítést. Egyébként meg az ellenzéknek az a dolga, hogy kritizáljon és bizalmatlan legyen.

Aztán a bő egyórás vita után jött a szavazás. Az ellenzéki módosító indítványokat sorra leszavazta a kormánypárti többség, és változatlan formában fogadták el az eredeti javaslatot.

Vagyis: eladják a Művészetek Háza épületét, mégpedig az Invest Eastern Europe Kft.-nek, 251 millió forint plusz áfa összegért. A döntés ellen szavazott minden ellenzéki képviselő, a Fidesz 11 szavazata mindent vitt.

Mi egyébként ma délelőtt indítottunk egy szavazást

2013.11.20. 09:53

Adják el a Művészetek Házát?

/ közélet 1 kapcs. /
Ketten is megvennék a szombathelyi Művészetek Házát. Ön mit tenne vele?
, ami jelenleg is zajlik. A legtöbben eddig arra voksoltak, hogy a város ne adja el az épületet.

A Művészetek Házára ajánlatot tett mindkét cég alapvetően ingatlanokkal foglalkozik, azok adás-vételével, hasznosításával, bérbeadásával, és mindkét cégnek Szombathelyen van a székhelye. A Főtéri Vagyonkezelő és Ingatlanforgalmazó Kft. az ismert szombathelyi Mészáros család tulajdonában van, ők adták a kisebb árajánlatot, a kft. fő tevékenysége a saját tulajdonú ingatlan adásvétele.

A másik cég, az Invest Eastern Europe Ingatlanhasznosító és Beruházó Kft. egyik tulajdonosa a szombathelyi Varga Waldemar, az ő nevéhez kötődik az egyik főtéri sportbolt. A kft. másik tulajdonosa a budapesti Mányi Tamás. Ennek a cégnek is a saját tulajdonú ingatlan adásvétel a fő profilja, így valószínű, hogy befektetési céllal adtak ajánlatot a Művészetek Háza épületére.

Kapcsolódó

2013.11.20. 09:53

Adják el a Művészetek Házát?

/ közélet 1 kapcs. /
Ketten is megvennék a szombathelyi Művészetek Házát. Ön mit tenne vele?

2013.11.18. 11:57

Ketten is megvennék a szombathelyi Művészetek Házát

/ közélet 5 hsz. 3 kapcs. /
A városvezetés olyan komolyan gondolja Szombathely egyik legszebb házának eladását, hogy meg is hirdették, és már ajánlatok is vannak.

2013.07.26. 08:00

Mégsem száll ringbe a Művészetek Házáért a bérlő

/ közélet gal. 1 hsz. 5 kapcs. /
Csak augusztus közepéig tudott volna várni - de addig nincs Szombathelyen közgyűlés. Azt is elmondta, miért nem fizeti a bérleti díjat.

Hozzászólások (11)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : J* sz*k*s*d sz*r*nt sz*p*sd *d*s j* *ny*d*t! *rr* m*nd*g g*rj*ds...
Hende Csaba moziban járt
győzelem: *z * l*sz*z*l*k*lt *r*g sz*p*k* *ly*nk*r m*r m*g*r*l s*m t*d. *z...
Hende Csaba moziban járt
miki1950 : H* *gy d*m*kr*t*k*s v*l*szt*s*n m*gv*l*szt*tt m*n*szt*r*ln*k*t *...
Hende Csaba moziban járt
miki1950 : *rt*tl*n*l *lsz*nv*dt*k 2006- *t. B*z*ny*r* v*lt *ly*n *s. * t*...
Hende Csaba moziban járt
Nagyadri: H* *tt l*tt v*ln*, *gy n*m b*sz*ln*! Sz*n*lm*s! Ny*mj* cs*k D*br...
Hende Csaba moziban járt