NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Terror

Angliában 300 százalékkal megugrott a muszlimok elleni támadások száma

A párizsi vérontás óta 115 iszlamofóbiából eredő erőszakos bűncselekmény történt a szigetországban.

Arról ír az Independent, hogy egy birtokukba került kormányzati jelentés szerint 300 százalékkal nőtt a párizsi terrortámadás utáni muszlimellenes támadások száma Angliában. A legtöbb áldozat 14 és 45 év közötti, tipikus muzulmán öltözékben - például hidzsábban - mutatkozó nő volt, az elkövetők pedig 15 és 35 év közötti fehér férfiak. A számok egy segélyvonal adatgyűjtéséből származnak, amit pont az ilyen támadások rögzítésére hoztak létre, de éppen emiatt ennél jóval több atrocitás érhetett brit muszlimokat, hiszen a legtöbb megtámadott fél feltárcsázni a számot vagy feljelentést tenni a rendőrségen.

A jelentés arról is beszámol, hogy az áldozatok többsége szerint senki nem sietett a segítségükre, vagy akár csak utólag megnyugtatni őket, és emiatt nagyon egyedül és dühösnek érezték magukat. Tizenhat áldozat - és ne feledjük, alig másfél hétről van szó, ennyi telt el a franciaországi merénylet óta - arról is beszámolt, hogy a jövőben jobban fognak félni emiatt az utcára lépni.

A 12 éves Ameerát édesanyja nem kötelezte a hidzsáb viselésére, ő mégis mellette döntött
fotó: Olivia Harris / Reuters

Konkrét esetekre is kitér a lap, például egy olyanra, amikor a londoni metrón egy fejkendőt viselő lánnyal szemben ülő férfi intézett rasszista kirohanást az ártatlan utas ellen, rongyfejű t, terroristá t és egyéb válogatott szidalmakat vágva hozzá, miközben közelebb is ült hozzá. Nem nehéz elképzelni, hogy egy ok nélküli dühroham micsoda feszültségeket okozhat valakiben. Egy másik esetben pedig egy edinburgh-i iskolából vettek ki szülei egy lányt, mert Párizs óta fokozódott a diákok körében az iszlámellenes hangulatkeltés.

"Senki nem érdemli meg, hogy úgy bánjanak vele, mint a lányommal"

- mondta az édesanya.

fotó: Olivia Harris / Reuters

Ezek az esetek azért is aggasztóak, mert ahogy alig pár napja az ISIS által korábban fogva tartott Nicolas Hénin, francia újságíró elmondta a Guardianban , a terroristák legelemibb célja éppen az, hogy ilyen támadások történjenek, és alapjaiban repedjen meg a multikulturális társadalom. Ezzel szemben amit nagyon nem szeretnének látni, az az összetartás, a tolerancia és a kohézió. Az erőszakos reakciókkal számolnak, és örülnek is nekik - hiszen így pártolhatnak át a befolyásolhatóbb muszlimok hozzájuk -, viszont az egységtől megrémülnek.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés