NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Jelentem

„A munkaigazolás Ausztriában csak arra jogosít fel, hogy a munkahelyre eljussak, majd a munka végeztével visszamenjek a határig”

Olvasónk próbál tiszta vizet önteni a pohárba az Ausztria és Magyarország közti ingázással és a munkaigazolással kapcsolatban.

Hatalmas indulatokat generált a minap megjelent cikkünk,

2020.05.07. 07:23

Most akkor mégis hogyan van ez az ingázás Ausztria és Magyarország között?

/ jelentem 35 hsz. /
Olvasónk próbálja megtalálni benne a logikát, de mindhiába.
mely a Magyarország és Ausztria közti ingázás logikáját taglalgatta. A témafelvetés egy olvasónktól jött, aki próbált valami ésszerű magyarázatot találni az ingázásra bevezetett szabályokra, de mindhiába. Szerinte ugyanis olyan ez a jelenlegi helyzet, mintha az Ausztriában dolgozó magyarokkal kivételezne a vírus egy szimpla munkavállalói engedély miatt, míg azokat, akiknek más dolga lenne, kipécézi magának. Pedig a koronavírus nem válogat.

Nincs más lehetőségünk, türelmesnek kell lennünk

Voltak bőven, akik egyetértettek vele és olyanok is akadtak szép számmal, akik nem osztották a véleményét. Egy olvasónk például azt írta, hogy őt is mélységesen felháborítja a határzár körüli érthetetlenség, mi több, személyesen is érinti.

„Megértem, hogy szükség van a magyar társaim munkájára itt Ausztriában. Elgondolkodtató, hogy őket senki nem vizsgálja, hogy fertőzöttek-e a koronavírussal? Lehet, hogy ők tünetmentesek, és terjesztik ezt a betegséget. Vagy nem is olyan veszélyes az egész vírus, mint amilyennek beállítják? Nem tudom! Senki sem tudja!” – írta, majd hozzátette, hogy nincs más lehetőségünk, türelmesnek kell lennünk és igyekezni, hogy a lehető legjobbat kihozzuk ebből a helyzetből.

Öntsünk tiszta vizet a pohárba

Egy másik olvasónk is reagált a cikkre, ő pont a másik oldalt képviseli, így Ausztriában dolgozóként tiszta vizet próbál most önteni a pohárba levelével, mert nem tudott szó nélkül elmenni a panaszt tevő úr mellett. Elárulta, hogy már 9 éve dolgozik a szomszédban és úgy gondolja, teljesen érthető, hogy sokan értetlenkednek a jelenlegi ellenőrzésekkel kapcsolatban, mivel a tájékoztatás hagy némi kivetnivalót maga után.

„Én is, mint mindenki, munkahelyi igazolással közlekedem Oberwartra nap mint nap. Sokan nem tudják, de a munkaigazolás Ausztriában csak arra jogosít fel, hogy a munkahelyre eljussak majd a munka végeztével visszamenjek a határig. Azonban jó tudni, hogy amennyiben a munkába menet letérek az útról, például boltba megyek, vagy más egyéb elintézni valóm van, akkor szabálysértést követek el” – mesélte.

fotó: Kiss Tamás

Azt mondja, ennek az oka nagyon egyszerű. Most a vírus okozta válsághelyzetre való tekintettel ugyanis minden nap vezetnie kell egy listát, melyen percre pontosan le kell írnia, hogy kivel érintkezett és hol tartózkodott. Ezeket a napi jegyzeteket pedig a főnökség heti rendszerességgel továbbküldi az állami szerveknek. Ez egyrészt az állami támogatás egyik feltétele, másfelől pedig az esetleges fertőzési kapcsolatok könnyebb feltérképezése a cél.

„Ha rólam például kiderül holnap a tüneteim alapján, hogy elkaptam a koronavírust, akkor az osztrák állam vissza tudja nézni hogy kikkel érintkeztem és kik azok, akik továbbvihetik a fertőzést. A rendszer teljesen átlátható mindaddig, amíg valaki el nem megy mondjuk a boltba csak úgy bevásárolni munka után” – magyarázta.

Ilyen esetben ugyanis a nyomon követhetőség megszakad. Azt mondja, éppen ezért osztrák hatóságok az elmúlt napokban ráálltak arra, hogy csak úgy megállítanak ingázó magyarokat és felnyittatják az autójuk csomagtartóját. Ha pedig az illető épp bevásárolt és mondjuk tele van élelmiszerrel az autója, akkor a rendőrök 1000 eurós büntetéssel díjazzák, hogy letért a kijelölt útról. A napokban állítólag ezt a fájdalmas csekket már jó páran megkapták.

Ha pedig valaki netalán nem vezeti ezt a bizonyos napi jelenléti listát a munkahelyén, olvasónk úgy gondolja, hogy a felettese biztosan nyomon követi és hanyagsága ellenére is dokumentálva van, hogy ki, hol, merre járt. Méghozzá azért biztos ebben, mert a cégeket is súlyos büntetés éri, ha ezt elmulasztja valaki.

A magyar meg próbál virgonckodni, ha kicsit lazítanak

Azt mondja, írásával lényegében arra akar rávilágítani, hogy ha valaki csak úgy bemenne az osztrákokhoz és netalántán vírushordozó, akkor ott elindul egy olyan ellenőrizhetetlen folyamat, amit nagyon nehéz lenne kibogozni. Még ha csak bankba is megy valaki és nem is találkozik senkivel, akkor is tud fertőzni, mivel az automata kijelzője gumikesztyűvel nem működik, így ha már puszta fertőzött ujjával végigtapogatja, onnantól már indulhat is a további fertőzés.

„Sajnos nálunk magyaroknál teljes kontroll nélkül van mindenki. Esélytelen feltérképezni egy esetleges fertőzést két hétre visszamenőleg. Az osztrákok legalább megadják az esélyt, hogy legalább azokat lehessen valahogy nyomon követni, akik dolgoznak. Nem akarom itt fényezni a szomszéd országot, csupán arra próbálok rávilágítani, hogy védekezés szempontjából ők egy icipicit komolyabban veszik ezt a krízist. A magyar meg próbál virgonckodni, ha kicsit lazítanak... csak nehogy meglegyen a böjtje” – zárta mondandóját.

Hozzászólások (6)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Nagyadri: *z *gy *g*n *rt*lm*s h*zz*sz*l*s. P*nt *gy*kr*l s*m b*sz*lt*m. *...
Itt vannak az első negyedév szombathelyi halálozási adatai, és ember legyen, aki érti őket
Jómagam: Ny*g*, *lt*k*zt*k m*r....
Harmincfős, tiltott rendezvényt tartottak meg a fideszes országgyűlési képviselővel együtt
miki1950 : *z n*m h*r. N*rv*g**b*n *z l*tt b*l*l*. *tt *l*f*rd*l 50 f*s l*g...
Harmincfős, tiltott rendezvényt tartottak meg a fideszes országgyűlési képviselővel együtt
polgartars: *n sp*rt m*n*szt*r**m*t j*v*s*ln*k, *zt h*m*r*bb m*gf*g*dn*k. S*...
Nyílt levél a döntéshozóknak az iskolanyitás előtt
miki1950 : Cs*k * k*r*lyn*t s*jn*l*m. V*g*g*lt*, *h*gy *r*lm* *l*tt m*gsz*...
Eltemették Fülöp herceget