NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Ipkovich és Nemény marad az MSZP-ben

A Gyurcsány vezette Demokratikus Koalíció Platform ma bejelentette, hogy új frakciót alapít az országgyűlésben. Ipkovich szerint Gyurcsány most leveszi az őszödi beszéd terhét a pártról.

Mintegy ezer ember gyűlt össze Budapesten, a Fáy utcai Vasas sportcsarnokban, hogy megünnepeljék a Gyurcsány Ferenc által vezetett Demokratikus Koalíció Platform első születésnapját. Gyurcsány Ferenc bejelentette, hogy kiválnak az MSZP országgyűlési képviselőcsoportjából, és új frakció létrehozását kezdeményezik.

Az őszödi beszéd terhe

Az Index úgy tudja, hogy megvan az a kilenc képviselő, aki hajlandó Gyurcsánnyal tartani. Az új frakció alapításához ugyanis minimum tíz képviselőre van szükség. Vadai Ágnes, Molnár Csaba, Varju László, Vitányi Iván, Baracskai József, Ficsor Ádám, Kolber István, Szűcs Erika és Oláh Lajos az index szerint tegnap már alá is írta a csatlakozásról szóló nyilatkozatot.

Ipkovich nem hezitált
fotó: Mészáros Zsolt

Megkérdeztük Ipkovich Györgyöt, Szombathely korábbi polgármesterét, országgyűlési képviselőt, hogyan döntött, marad-e az MSZP-frakcióban. Röviden annyit mondott, ő sosem hezitált, 21 éve tagja az MSZP-nek, és marad is. Hozzátette, távozásával Gyurcsány leveszi az őszödi beszéd terhét a pártról. Ipkovich szerint a hónapok óta tartó hezitálást nem lehet tovább folytatni, így legalább tényleg az érdemi dolgokkal foglalkozhatnak majd.

Nemény András sem távozik, marad az MSZP-frakcióban. Kérdésünkre annyit mondott, hogy mindenkinek saját magának kell eldöntenie, hogyan tud a legtöbbet tenni az Orbán-kormány leváltásáért, és azért, hogy utána jó minőségű kormányzást valósítsanak meg.

Új párt vagy régi?

A pártszakadás már hónapok óta napirenden van az MSZP-ben, először csütörtökre várták annak bejelentését, de Gyurcsány akkor azt nyilatkozta, addig még aludni kell néhányat. Most, hogy megvan a tíz képviselő, így az első akadály elhárult az új frakció megalapítása elől.

Van viszont még egy feltétel, szükség van egy névadó pártra. Az index úgy tudja, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt adja a hátteret Gyurcsányék távozásához, habár Schmuck Andor, a párt főtitkára bejelentette, ebben az esetben lemond alig két hete tartó tisztségéről. Az MSZDP is ma tartja pártértekezletét, a napirenden nincs ilyen javaslat.

A Demokratikus Koalíció tagjainak nagy része jelenleg pártonkívüli, csupán 1000-1500 MSZP párttag tartozik hozzájuk országosan. Az index szerint a napokban a DK telefonos kampánnyal igyekszik meggyőzni a szocialista párttagokat, hogy lépjenek át az új pártba. Ha ezt sokan megteszik, az nagy veszteséget jelent az MSZP-nek.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Fater: M*ly*n *r*gy*k v*gyt*k. G*nd*lj*t*k b*l* h* n*kt*k k*ll*n* *zt *...
Hivatalos fotók: Így nézett ki az esküvőn a Várkonyi Andrea - Mészáros Lőrinc álompár
palig: K*rcs*n*k m*g s*h* n*m v*lt l*mbs*pr* * k*z*b* l*tn* * f*g*s*n *...
Megvan Szombathely első örökbe fogadott parkja
palig: F*RK*S K*R*LYB* M*G M*K*RL*SZ J*RD* +SZ*B*DN*P*TC* ,B*K* T*R ?...
16 járdaszakaszt újítottak fel az idén Szombathelyen
kriszpo: * m* p*nz*nkb*l :( F*l*sl*g*s*n... ...
Százmilliókat költenek Facebook-hirdetésre a politikusok, Ungár Péter is benne van a TOP 10-ben
kriszpo: * f*ls* 2 k*p *z "*l*tt*", *z *ls* 2 m*g *z "*t*n*&#...
Hivatalos fotók: Így nézett ki az esküvőn a Várkonyi Andrea - Mészáros Lőrinc álompár