NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Könnyű

Most már hivatalos: az olvasás jobb emberré tesz

Persze ehhez a megfelelő olvasmány szükséges.

Egy, a Science magazinban nemrég publikált tanulmány szerint azok az emberek, akik sok irodalmi alkotást olvasnak nemcsak képesek elnavigálni a bonyolult társadalmi kapcsolatok között, hanem képesek azonosítani és megérteni mások alanyi állításait, és empatikus válaszokat adni rájuk.

Az irodalmi alkotások széles skálát takarnak: míg sokan úgy vélik, a szépirodalom csupán egy sznob cím olyan könyveknek, amiknek a tartalma és története alig maréknyi embert érdekel. Mások, mint például az irodalmi teoretikus Roland Barthes szerint viszont a szépirodalom valójában írói szöveg, ami aktívan bevonja az olvasót, míg a szórakoztató irodalom ezt csak passzívan teszi. A tanulmány írói, Emanuele Castano pszichológia professzor, és a PhD hallgató David Comer Kidd az utóbbi nézettel értenek egyet.

Az olvasás segít megértenünk másokat
fotó: Nyugat.hu

Öt kísérletet hajtottak végre. Mindegyikben véletlenszerűen adtak a résztvevőknek egy szépirodalmi, vagy tényirodalmi, vagy szórakoztató irodalmi művet, vagy egyet sem. Hogy teljesen elkerüljék az elfogódottságot, a könyveket rangos könyves elismerések nyertesei közül és bestseller listákról válogatták. A résztvevőket ezután olyan általánosan is használt teszteknek vetették alá, amik azt vizsgálják, milyen pontosan tudunk reagálni mások érzelmeire.

A végeredmény igen meglepő volt: azok, akik szépirodalmat kaptak (és olvastak) a teszt előtt, sokkal nagyobb pontossággal teljesítettek a vizsgálatokon, mint azok, akiknek szórakoztató irodalom jutott. Az eredmények egyszer talán segíthetnek, hogy jobban megértsük az irodalom és a művészetek hatását. Hasznosak lehetnek még abban is, hogy hogyan alakítsuk a kötelező olvasmányok listáját az iskolákban, milyen irodalmi kurzusokat kéne szervezni a börtönökben, és hozzájárulhatnak az autizmuskutatáshoz is.

Ha kedvett kapott az olvasáshoz, böngéssze végig könyvajánlónkat !

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Nirs: N*m *rt*m... * h*n *h*t*tt **sztr**b*n *l*f*rd*lh*t *ly*N? H*l v...
Ausztriában botrány robbant ki az oltási sorrend be nem tartása miatt
TörökZo: *! *nny*r* k*ll*m*tl*n*k v*lt*k * k*rd*s**m?...
Tiltakozik az ellenzéki szövetség a kormány „büntetőhadjárata” ellen
Kari: *s? *rr* * c*kkr* s*m f*g *ml*k*zn* s*nk* h*ln*p. *gy*n *gy *ln*...
A Fidesz megszüntette az Egyenlő Bánásmód Hatóságot - És miért baj ez?
marko1968: T*l*n h* t*szt*ss*g*s f*z*t*st k*pn*n*k * p*st*s*k,k*zb*s*t*k m*...
Ne a postást szidja, ha nem jön időben a levél
fucking: https://444.h*/2019/12/24/*rb*n-v*kt*rr*l-k*v*nn*k-b*ld*g-k*r*cs...
Tiltakozik az ellenzéki szövetség a kormány „büntetőhadjárata” ellen