NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Morvai Krisztina: pornóvideó helyett iskolaköpeny

Morvai Krisztina pornóvideóját ígéri egy idétlen – és kamu – lánclevél. Mi viszont megmutatjuk az oroszlánszagot okozó nylon iskolaköpeny ellen lázadó hatodik osztályos Krisztikét, 1974-ből, manöken édesanyjával együtt.

Miközben a hazai sajtó egy sután lefordított pornó-reklámlevélen rágódik , amely Morvai Krisztina pornóvideóját ígéri, addig mi igazi ínyencséget tálalunk Olvasóinknak a jobbikos képviselőasszony gyerekkorából. Akik meztelen, vagy botrányos képekre számítanak, azok nyugodtan csukják be az ablakot és keresgéljenek máshol. Aki viszont kíváncsi arra, mi ellen lázadt 1974-ben az akkor hatodikos Krisztina, azok bátran olvassanak tovább.

Morvai Krisztina napjainkban
fotó: Tánczos Mihály

Két oldalt szentelt 1974-ben az „Ez a divat” című lap a Kézműipari Vállalat manökenje, egyben angol-orosz levelező Fekete Klári kislányának, Morvai Krisztinának. A lap újságírója tanítás után beszélgetett a sötétkék iskolaköpenyt viselő lánnyal, aki fehér-piros pettyes gallért és kézelőt is viselt. A tudósításból azt is megtudhatjuk, hogy a köpeny alatt pettyes nadrág és kockás pulóver rejtőzött A riporter meg is kérdezte Krisztinát, szívesen viseli-e az iskolaköpenyt?

Nem! Több hibája van. Először is sötétkék. Az iskolai élet amúgy is sok komor kéket diktál: kék a tinta, a bekötő papír, s ezáltal minden füzet és a könyvek is. Ennél nagyobb hiba, hogy műszálas anyagokból készülnek a köpenyek. Nem szellőznek és már a második óra után joggal gondolhatja a belépő tanár, hogy az oroszlánbarlangba tévedt... Mi is így érezzük, méghozzá a saját bőrünkön

– fejtette ki 36 évvel ezelőtt Morvai Krisztina, aki azt is elárulta, hogy zöld köpenyt viselne szívesen.

Ez a divat, 1974.
fotó: Komlós Lili fotója / nyugat.hu

Az írásból kiderül, hogy a suliban csak a lányok beszéltek a divatról, a fiúk néma szemlélők voltak csupán, de azért felkészültek a napi módiból. Sokan hordtak titokban bőrláncot a köpeny alatt. Azt is megtudhattuk, hogy az osztálytársak rendszeresen kértek divattal kapcsolatos tanácsot Krisztitől, de nem azért, mert „maneken a mamája”. Inkább azért, mert bíztak az ízlésében és bár rosszul rajzolt, a színekkel azért tudott bánni. Legalábbis a rajztanárnője szerint.

A lap megszólaltatta az akkoriban ismert manökent, Fekete Klárit is. Elsőként azt kérdezték tőle, mit tart fontosnak a kislányok ruhatáránál?

Fontos, hogy ne legyen benne semmi fölösleges. És hogy ne öltöztessük túl a gyerekeket, mert ez gátlásokat okoz bennük. Nem kiválni, hanem hasonlítani szeretnének egymáshoz.

Arra a kérdésre, hogy mit tart a jó ízlés legfőbb ismérvének, Krisztina anyukája így felelt:

Még több képért klikk!
fotó: Komlós Lili fotója / nyugat.hu

Azt, hogy tetszik, ami szép és természetes és észrevesszük, ami hamis, erőltetett. Kriszta például gyakran kuncog az utcán, ha megpillant egy-egy olyan arcot, amelyen több a festék a kelleténél, vagy toronymagasra tupírozta valaki a haját. Krisztinaízlésre való nevelése már a babakocsiban elkezdődött. Még egészen kicsi volt, amikor már megbeszéltem vele, hogy mit mihez kell felvenni. (...)Ez végül úgy beidegződik, hogy sajátjává válik egy életre. Sokszor felhívtam a figyelmét a szépre és torzra is.

Fekete Klári szerint lánya sok diák véleményét tolmácsolta köpenykritikájával, ami nem csak a kötelező egyenruha iránti ellenszenvéből fakadt. A manöken szerint inkább kékfestő kartonból kellene köpenyeket készíteni, színes farkasfoggal, szegőzéssel, gombokkal lehetne feloldani az egyhangú kéket.

Képgalériánkban a képaláírások eligazítást nyújtanak a fotókon látható ruhák színeinek kapcsán.

Kapcsolódó

2008.11.16. 09:06

Morvai Krisztina: „Minekünk kell itt az uraknak lenni!”

/ közélet gal. 15 hsz. /
Rendőrök és polgárőrök posztoltak a Pannónia Étterem környékén szombaton este – de végül nem akadt feladatuk. Bent, a Jobbik gyűlésén dr. Morvai Krisztina és Vona Gábor álmodta újra hangosan Magyarországot.

Hozzászólások (8)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : J* sz*k*s*d sz*r*nt sz*p*sd *d*s j* *ny*d*t! *rr* m*nd*g g*rj*ds...
Hende Csaba moziban járt
győzelem: *z * l*sz*z*l*k*lt *r*g sz*p*k* *ly*nk*r m*r m*g*r*l s*m t*d. *z...
Hende Csaba moziban járt
miki1950 : H* *gy d*m*kr*t*k*s v*l*szt*s*n m*gv*l*szt*tt m*n*szt*r*ln*k*t *...
Hende Csaba moziban járt
miki1950 : *rt*tl*n*l *lsz*nv*dt*k 2006- *t. B*z*ny*r* v*lt *ly*n *s. * t*...
Hende Csaba moziban járt
Nagyadri: H* *tt l*tt v*ln*, *gy n*m b*sz*ln*! Sz*n*lm*s! Ny*mj* cs*k D*br...
Hende Csaba moziban járt