NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Könnyű

Böngésszen a Monarchia térképén

Szinte olyan, mint egy korabeli Google Maps alkalmazás. Jó sok munkájuk volt vele az osztrákoknak, hiszen akár utcákat, házakat is megkereshetünk.

A levéltári adatbázis az alapja annak a térinformatikai rendszernek, amit a napokban hozott nyilvánosságra egy osztrák oldal, a mapire.staatsarchiv.at (Historical MAPs of the Habsburg EmpIRE). A lényeg, hogy a levéltárban felkutatták az 1806 és 1869 között, az Osztrák-Magyar Monarchia területéről készített katonai térképeket.

fotó: mapire.staatsarchiv.at

És most az modern térinformatikai rendszerekre átdolgozva, közzé is tették azokat. A térkép itt érhető el , némi magyar nyelvű tájékoztatással együtt. Ha már használtuk a Google Mapsot, nem okozhat gondot a kezelése. Először kijelöljük a minket érdeklő területet, aztán a kurzorral mozgathatjuk bármilyen irányba. Rá is közelíthetünk, akár az utcákat, házakat is megkereshetjük.

fotó: mapire.staatsarchiv.at

A dolog érdekessége, hogy összedolgozták a korabeli térképeket a maival, így még el sem tévedünk. De megnézhetjük, hogyan is néztek ki ezek a területek a 19. században. Mi jót szórakoztunk vele. Tehát még egyszer, az aktív térkép itt érhető el .

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kriszpo: *zt n*m *z *n k*mm*ntj*r* sz*nt*m, cs*k *gy....
Pöcsöt rajzolt egy győri közintézményre, egy évre börtönbe mehet
kriszpo: "P*cs*t r*jz*lt" *n *lh*sz*m, h*gy "l*z*k" v*gy*...
Pöcsöt rajzolt egy győri közintézményre, egy évre börtönbe mehet
kisdobos: * r*z*rv*t*m*k l*k**n*k s*m t*sz*k k*zv*tl*n k*z*l*b* * 130 d*c*...
Nem robbant be igazán a szombathelyi szentivánéj első napja
Szalay Miklós: K*zb*n m*r n*m *s. D* m* m*nd*nt*l f*gg * r*szv*ny *r*? ht...
A Coca-Colának négymilliárd dollárjába került, hogy C. Ronaldo eltolt maga elől egy üdítőt
Szalay Miklós: 0-2 + *gy n*m sz*kv*ny*s *l*mz*s * pr*f* sp*rt t*rs*d*lm* sz*...
Mire lehet számítani a francia válogatott ellen? - Elemzés