NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

„Azt látjuk, most érkezett el az a pillanat, hogy eddig és ne tovább”

Pár nappal ezelőtt mutatkozott be Szombathelyen az olimpiai népszavazási aláírásgyűjtést sikerre vivő, nemrég párttá alakult Momentum mozgalom. Egyik alelnökükkel, Soproni Tamással beszélgettünk.

A megyeszékhelyeket érintő országos körutatokon vagytok éppen. Hányadik helyszín Szombathely?

45 napos az országjárásunk, Miskolcon kezdtünk, lassan a vége felé közeledünk. De a 45 nap után is folytatjuk az országjárást, a választásokig és utána is folytatni fogjuk.

Milyen tapasztalatokat szereztetek eddig?

A legfontosabb szerintem az, hogy az emberek változást akarnak, sokan eljönnek a beszélgetésekre.

Mit jelent ez pontosan? Mekkora a létszám általában?

Mindenhol sokan vannak, itt, most biztosan száznál többen vagyunk, de volt, aki visszafordult, mert már nem fért be. Debrecenben és Győrben például kétszázan voltak. Az látszik, hogy változást akarnak, és nem tudják, hogyan lehetne. Ezt próbáljuk közösen kitalálni, eszközt adni az emberek kezébe a változtatáshoz. Van egy politikai messiásvárás, de mi nem vagyunk messiások. A messiás maga a társadalom lesz, ő tudja megváltani magát. Ennek kell történnie

Soproni Tamás, a Momentum alelnöke
fotó: Bonyhádi Zoltán

Ha közösen összefogunk, és mondjuk itt, helyben is alakul egy 50-100 fős szervezet, az már erőt tud mutatni.

Az nagyon sok ám.

De ha az emberek megszervezik magukat, és lesznek ennyien, akkor lehet változtatni.

A választásokig most járjátok az országot. Milyen terveitek vannak a választásokra?

Ami most a legfontosabb, az egy választási program, ez szeptember végére várható. Szeretnénk olyan embereket is bevonni, akik nem csak csinálták, hanem megcsinálták az adott szakpolitikákat. Nyáron lesz egy konferenciasorozatunk, ahová nem csak magyar szakembereket hívunk el, hanem külföldieket is. Például finn oktatási minisztereket próbálunk bevonni, az észt digitális jogállamiság rendszerének a kidolgozóit, volt szlovák minisztereket.

Olyan embereket, akik tényleg értek el sikereket a saját területükön, valódi országok kormányzásában például. Ezeket a megoldásokat magyar szakemberekkel próbáljuk adoptálni a hazai viszonyokra.

Ez nem lesz egyszerű.

Nem lesz egyszerű, de a volt vasfüggöny mögüli országokból sokkal egyszerűbb átemelni a megoldásokat, mert ők hozzánk hasonló helyzetben voltak a rendszerváltás után, és lássuk be, nekik jóval nagyobb sikereket siketült elérniük, mint Magyarországon. Ha megnézzük Szlovákiát, őket gazdaságilag megelőztük a 90-es években, ahogyan Lengyelországot is nagyon sokáig, és aztán valamiért lehagytak minket ezek az országok. Miért? Ezeket a problémákat ugyanúgy meg kell vizsgálnunk, és aztán a segítségükkel megtalálni a megoldásokat.

Tény, hogy Magyarországon sok a bizonytalan szavazó, akik nem kötődnek egyik párthoz sem, de sokan vannak, akik be tudják magukat sorolni a pártok mögé. Ti elég keményen odatettek a jelenlegi pártoknak. Nem gondoljátok, hogy ezzel lehetséges szavazókat, szimpatizánsokat riasztotok el?

Amikor mi kritikákat fogalmazunk meg, akkor az mindig a politikai elittel szemben van. nem gondolom, hogy egy választó, aki a Fideszre, a DK-ra, vagy bármely másik pártra szavazott, az ettől rossz ember lenne. De azt gondolom, a politikai elit önmaga generálta azt a folyamatos háborús hangulatot, ami itthon van.

Beszélgetés Szombathelyen
fotó: Bonyhádi Zoltán

Másrészt azt vesszük észre, hogy rengeteg ember ír nekünk, keres meg minket, nem csak fiatalok, idősebbek is. Miskolcon például, az én asztalomnál olyan harmincas, negyvenes, ötvenes emberek, vállalkozók, tanárok, jogászok ültek, akik még soha nem politizáltak. Azt mondták, most érkezett el az a pillanat, hogy eddig és ne tovább. Hogy nekik politizálni kell, mert különben ez az ország még lejjebb süllyed a mocsárban, mint amiben most van. Szóval, lehet nagyobb tortát sütni. és nem csak a meglévőt szeletelni tovább.

De nagyon régóta várják a pártok, hogy az eddig mozdulatlan emberek megmozduljanak. Tényleg itt az idő?

Én azt állítom, hogy igen. Persze, nem mindenki, vannak, aki soha nem fognak szavazni.

Húsz százalék körül.

Igen. De a passzívak mintegy fele mobilizálható lenne, ha lenne alternatívája. És mi ezt próbáljuk megadni, azt látjuk, hogy erre tényleg nyitottak az emberek.

Mit szeretnétek elérni a választásokon?

Mi Magyarországot rendszerszinten szeretnénk megváltoztatni, ahhoz meg, természetesen meg kell nyerni a választásokat, kormányra kell jutni. Csak ez lehet a célja egy pártnak. Ha egy csapat kimegy a pályára, nem mondják azt, hogy döntetlenre akarunk játszani. De ha nem nyernénk meg a választásokat, akkor ott lennénk a parlamentben, akár a mérleg nyelveként. Azt gondolom, nem az a feladata ma ellenzékben egy politikai pártnak, hogy nyomogassa a gombokat, és megpróbáljon beadni olyan, egyébként lehet, hogy fontos törvényjavaslatokat, amelyek soha nem fognak átmenni.

Beszélgetés Szombathelyen
fotó: Bonyhádi Zoltán

Szerintem egy ellenzéki pártnak az lenne ma a feladata, hogy azokat az erőforrásait, amiket bent megszerez, azokat kihozza a parlamentből. Nem hiszem, hogy egy országgyűlési képviselőnek arra kellene a kabinetjét használni, hogy a legjobb törvényjavaslatot nyújtsa be, hanem hozza ki a kabinetet, és ahol nincsen jelen az állam, ott teremtsünk meg egy alternatív államot. Ez lehet az oktatás, a kórházak, és sok minden más.

A mi feladatunk, hogy ahová az állam nem ér el, ahol nem csinálja jól a dolgát, ott legyünk jelen. Ha az állam például a hátrányos helyzetű gyerekeknek nem tud helyben angolnyelv-oktatást tartani, amivel kitörhetnének a hátrányos helyzetből, akkor csinálja meg a Momentum. Bármelyik politikai párt megcsinálhatta volna már, nincs értelme, hogy mi bent politizáljunk, üljünk a kényelmes székben és nyomogassuk a gombot. Ha nem nyernénk meg a választásokat, akkor ezt tennénk.

Az országjárás korábbi helyszínein kemény politikai provokációval kellett szembenéznetek. Itt is van Fidelitas-tag, Fideszhez kötődő politikai munkatárs, de ők csendben vannak. Elhalt ez a történet?

Rájöttek, hogy ez nagyon nem volt nekik jó. Mi alternatívát tudtunk nyújtani az ő agresszivitásukkal szemben, békésen fogadtuk őket, azt is felajánlottuk, hogy elhozzuk őket kocsival. Leültettük őket az asztalokhoz, hogy beszélgessünk, ők is biztosan ismernek problémákat.

Beszélgetés Szombathelyen
fotó: Bonyhádi Zoltán

Most azt látjuk egyébként, hogy találtak egy módszert. leülnek az asztalhoz kicsit trollkodni, elmondják, hogy minden rendben van, de a többség ezt azért felülírja. De várjuk őket továbbra is, beszélgessünk, ez a lényege. Az egyik kormánypárti újság megvádolt minket azzal, hogy pszichológiai trükköket alkalmazunk. Hát basszus. Mi párbeszédet kezdeményezünk, csinálják ők is. Ne nemzeti konzultációkban, hanem személyesen. Szervezzen ilyeneket a Fidesz is, mindenki előtt ott a lehetőség. Hajrá.

Kapcsolódó

2017.03.24. 19:57

A Momentum Szombathelyen is megalapította a cselekvés kis köreit

/ közélet gal. 14 hsz. /
Aki lánglelkű szónoklatokra vágyott, annak csalódnia kellett, az új párt párbeszédet akart és nem kinyilatkoztatást.

Hozzászólások (16)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

mikornyicki: ...*s * f*d*szb*n *gyr* t*bbsz*r r*h*gn*k f*l h*ng*s*n. M*gy * ...
Ungár Pétert támogatja a szombathelyi ellenzéki előválasztáson a Jobbik
miki1950 : *z *s kr*mpl* *szt*s. * k*z*p*szt*ly *ls* f*l*n*k * kr*mpl*j*. ...
Márki-Zay Péter keményen nekiment Czeglédy Csabának a szombathelyi előválasztás miatt
miki1950 : N*m *ly*n *gysz*r* *z * k*rd*s. M*rt h* pl. *n l*nn*k *z *gy*k ...
Megvan az első érdeklődő Törőcsik Mari házára
elbandi: p*rsz*, m*nd*nk* *k*s*bb, h*sz *tt m*nd*nk* "sz*k*rt*"!!...
Kínai vakcina: mégsem véd a mutánsok okozta fertőzéstől
belabo: H*t*lm*s gr*t * m*gy*r b*jn*kcs*p*tn*k! V*g*g dr*kk*lt*m * m*ccs...
Bajnok a Haladás futsal csapata