NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Molnár Miklós: El a kezekkel a Pro Savaria Egyesülettől!

A hatásköreitől megfosztott szombathelyi alpolgármester a helyi adók csökkentéséről is beszélt sajtótájékoztatóján.

El a kezekkel a Pro Savaria Egyesülettől! - jelentette ki Molnár Miklós alpolgármester szerda délelőtti sajtótájékoztatójának végén. Mindezt a Polgári Egyesület Szombathelyért szervezet múlt heti közleményére

2019.01.14. 17:57

Lemondásra és távozásra szólította fel Molnár Miklós alpolgármestert egy civilnek mondott szervezet

/ közélet 22 hsz. /
A Polgári Egyesület Szombathelyért szervezetet a Fidesz városi alelnöke vezeti.
reagálva. Hozzátette, a Pro Savaria tisztességes emberekből áll, akik 2014-ben a nevüklet és arcukat adták a 2014-es választáson,a Polgári Egyesület ezt nem tette meg.

Felemás történet

A Polgári Egyesület a megyei lapban megjelentetett nyílt levelében szólította fel lemondásra és a közéletből távozásra Molnárt, azzal, hogy a Pro Savaria delegáljon a helyére mást, aki jobban képviseli a

keresztény-polgári elveket

.

fotó: Nagy Jácint

Molnár kijelentette, ha meghívják, szívesen elmegy hozzájuk, bárkivel hajlandó beszélni. Megjegyezte, hogy a Polgári Egyesület elnöke, Horváth Csaba 2010 és 2014 között városi képviselő volt, a bűnmegelőzési bizottság elnöke, aki a 2014 előtti drogbotrányban sem személyesen, sem az egyesület nem szólalt fel. Molnár feltette a kérdést, hogy akkor a drogbotrány során kiderült dolgok beleférnek-e a konzervatív, keresztény értékek közé.

fotó: Nagy Jácint

Kérdésünkre Molnár elmondta, hatásköreinek elvétele

2019.01.14. 09:58

Belharc a szombathelyi jobboldalon, megvonták Molnár Miklós alpolgármesteri hatásköreit

/ közélet 25 hsz. /
Mindezt azután, hogy Puskás Tivadar és Hende Csaba is leárulózta az alpolgármestert.
után is dolgozik az idei költségvetés elkészítésén, ami több munkába kerül így, de korábban sem nagyon voltak egyeztetések róla. Az ellenőrzése alól kivett cégekről elmondta, felemás történet ez, hiszen őt a közgyűlés nevezte ki ezen cégek felügyelőbizottságainak elnökévé, ezeket a kinevezéseket csak a közgyűlés vonhatja vissza, a polgármester nem.

Ráadásul ő a tagja az érintett cégek igazgatóságainak is, így vele is egyeztetni kell a cégeket érintő döntésekről.

Voltak fájdalmas döntések

Hozzátette, reméli, hogy a történtek nem befolyásolják érdemben a város működését, most is nyitott a polgármester bocsánatkérésére. Kijelentette, a közleményekben szereplő állításokkal szemben semmilyen megállapodást nem kötött a Fidesz-KDNP frakcióval, ő a polgármesterrel állapodott meg, hogy az előre egyeztetett ügyekben szavazatával támogatja a polgármestert.

fotó: Nagy Jácint

A szerda délelőtti sajtótájékoztatót eredetileg a város pénzügyi és költségvetési helyzetének értékelése, és az ebből adódó lehetőségek ismertetése céljából hívta össze. Így az elején arról beszélt, hogy 2010 óta hogyan alakultak a város pénzügyei.

Felidézte, hogy 2010. végén, a novemberi közgyűlésen bemutatta a pénzügyi helyzetet, és javaslatot tett a város finanszírozhatóságának fenntartására. 2011 elején került csődhelyzetbe a város, ekkor fájdalmas intézkedéseket kellett hozni, ezeket egyhangúlag szavazott meg a közgyűlés.

600 milliós plusz a költségvetésben

Meg kellett emelni a helyi adókat, ekkor jött az építményadó, amit 80 vállalkozó előtt ő mutatott be a kamarában. Sikerült velük megállapodni, aminek az is a része volt, hogy ha lehetőség lesz rá, visszavonják az emelést. Így sikerült átvinni az 50 százalékos építményadó-emelést, amihez később kedvezményeket is sikerült csatolni.

fotó: Nagy Jácint

2010-ben 800 millió volt az építményadóból befolyt összeg, tavaly 1,27 milliárd,. Közben az iparűzési adó is jelentősen nőtt, a 2010-es 4,3 milliárdról a tavalyi 9 milliárdra. Döntően ezeknek a lépéseknek köszönhetően az önkormányzat gazdálkodása 2013-tól nullszaldós, a 2018-as évet pedig 600 millió plusszal zárják.

Molnár kijelentette, a vállalkozóknak adott ígéret és a jelenlegi pénzügyi helyzet alapján a közgyűlésnek javasolja az építményadó 20 százalékos csökkentését, egyúttal köszöni a gazdasági szereplőknek, hogy vállalták ezt a terhet.

Az alpolgármester hangsúlyozta, a jövőben is megteszi javaslatait, vannak olyan elképzelései, amivel újabb százmilliókat lehet megtakarítani, ezeket az összegeket utakra, járdákra és a tömegk9özlekedésre kellene költeni.

Hozzátette, jelenleg nem olyan az önkormányzat kapcsolata a vállalkozókkal, mint korábban, ezen javítani kell, újra ki kell építeni a partneri kapcsolatokat.

Hozzászólások (5)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Katka: T* p*d*g l*h*tt*k *r*sz-k*n* s*ggny*l**! V*l*szth*tt*k m*ly*k *z...
Orbán Viktor levelet írt Manfred Webernek: kiléphet a Fidesz a Néppárt frakciójából
Katka: M* v*n * r*nd*lk*z*sb*n?...
Orbán Viktor levelet írt Manfred Webernek: kiléphet a Fidesz a Néppárt frakciójából
Katka: M*ndj*k * h*z*gs*g j*bb*n f*j m*nt *z *g*zs*g! *n sz*r*nt *z *...
Orbán: „Oltva vagyok”
Katka: *tt*l f*gg m*ly*n*k *z *lv*r*s*k v*l*m*v*l sz*mb*n! Sz*rb**b*n ...
Ön mit gondol arról, hogy Orbán Viktort a kínai vakcinával oltották be?
Katka: *dr* *n *s *gy tr*ll, m*r *ln*z*st, m*rt m*nd*g h*ly*s*g*kk*l m*...
Karácsony Gergely elkérte a kormány által nem lehívott EU-s vakcinákat Budapestnek