NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Nem lett Szombathelyé az MMIK, a kormány elutasította az önkormányzat kérését

Közel ötmilliárdot akart költeni rá a város, most nem teheti meg. Marad olyan az épület, amilyen.

Nem verték nagydobra, de sikertelen lett - nem először - a kísérlet, hogy a városé legyen az MMIK épülete. Az önkormányzat már 2013 óta próbálkozik a tulajdonjog megszerzésével, eddig eredménytelenül.

fotó: Mészáros Zsolt

Pedig a városvezetés komoly programot dolgozott ki

2016.04.19. 15:27

Elbontják és újraépítik a szombathelyi MMIK-t

/ közélet 4 hsz. /
De először meg kell szerezni a tulajdonjogot. Közgyűlési előzetesünk.
az épület hasznosítására, a 2020-ig érkező uniós pénzek segítségével a szerkezeti elemekig vissza akarták bontani, majd korszerűsítve újra felépíteni, mindezt közel ötmilliárd forintból.

A terv nem aratott osztatlan sikert, az április közgyűlésen

2016.04.20. 08:31

Közel 30 milliárd forintról döntöttek a szombathelyi képviselők

/ közélet 3 hsz. 1 kapcs. /
De lassan vége lesz a habzsi-dőzsinek, ezzel 2020-ig elköltik az uniós pénzeket és állami támogatásokat. Olvassa újra közgyűlési tudósításunkat.
a baloldali ellenzék kifogásolta, hogy a városvezetés nem gondolkodik nagyobb távlatokban. Hiszen pár éven belül az Ady téri buszállomás kiköltözik a vasútállomás mellé, és így az egész teret újra kellene gondolkodni.

fotó: Mészáros Zsolt

Az ellenzék szerint az sem biztos, hogy az MMIK-nak azon a helyen kellene maradnia, ahol most van, ha már lebontásban gondolkodnak, akár a jelenlegi Ady térre is át lehetne helyezni. Az ellenzék álláspontja szerint a területet egységként kellene kezelni, és nem egyetlen épületre költeni ennyi pénzt.

A vitának most egyelőre vége, hiszen a kormány már sokadszor utasította el az önkormányzat kérését. Így az MMIK marad ott és úgy, ahogyan most van.

A megyéé volt, az állam elvette, és nem adja

Az MMIK-t (Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ) a 80-as évek elején építették, a megye és a város egyik ismert és sok programot szervező kulturális intézménye volt, tulajdonosa és üzemeltetője először a megyei tanács, majd a megyei közgyűlés lett.

2012-ben, az Orbán-kormány központosító törekvéseinek eredményeként az állam elvette a megyei önkormányzatok vagyonát, köztük a kulturális intézményeket, így az MMIK-t. Később kiderült, hogy az állam nem képes ezeket működtetni, így 2015-től folyamatosan adja át az illetékes városi, települési önkormányzatoknak a volt megyei intézményeket.

Szombathely - többek között - átvette a szimfonikus zenekart, a Mesebolt bábszínházat, a Berzsenyi Dániel Könyvtárat, a Savaria Múzeumot. Az MMIK-t már sokadik kísérletre sem sikerült.

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

syracusa: N*m gy*kr*n? M*rt sz*r*nt*t*k * p*p** *zr*d C-17 v*s** h*l *ll*m...
Nem gyakran látni ilyen monstrumot a magyar légtérben
Macoka: * k*m**n*k *nny* k*nylm*, *s b*zt*ns*g* *l*ktr*n*k*v*l v*nn*k f*...
Közutas dolgozó vesztette életét az M1-esen, miután egy bolgár kamion csapódott be a munkaterületre
gyemantcsiszolo: N*k*d m*nd*nk* f*s*szt*, *k* n*m * sz*ls*b*l k*mm*n*st* d*m*j*t ...
Koronavírus: Vas megyében terjed a leggyorsabban a fertőzés
Paulus_Maior: *bb*l *s l*tsz*k: K*S *MB*R, *szt' *GR*LN** K*LL......
Mit is jelent a Hende Csaba által meghirdetett Szombathely 300 program?
gyemantcsiszolo: J*l k**v*lt*zt*d m*g*d *gy *l*lv*s *l*tt , h* h* ! :-) S*ksz*...
400 forint fölé kúszhat egy kiló kenyér ára