NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Nem lett Szombathelyé az MMIK, a kormány elutasította az önkormányzat kérését

Közel ötmilliárdot akart költeni rá a város, most nem teheti meg. Marad olyan az épület, amilyen.

Nem verték nagydobra, de sikertelen lett - nem először - a kísérlet, hogy a városé legyen az MMIK épülete. Az önkormányzat már 2013 óta próbálkozik a tulajdonjog megszerzésével, eddig eredménytelenül.

fotó: Mészáros Zsolt

Pedig a városvezetés komoly programot dolgozott ki

2016.04.19. 15:27

Elbontják és újraépítik a szombathelyi MMIK-t

/ közélet 4 hsz. /
De először meg kell szerezni a tulajdonjogot. Közgyűlési előzetesünk.
az épület hasznosítására, a 2020-ig érkező uniós pénzek segítségével a szerkezeti elemekig vissza akarták bontani, majd korszerűsítve újra felépíteni, mindezt közel ötmilliárd forintból.

A terv nem aratott osztatlan sikert, az április közgyűlésen

2016.04.20. 08:31

Közel 30 milliárd forintról döntöttek a szombathelyi képviselők

/ közélet 3 hsz. 1 kapcs. /
De lassan vége lesz a habzsi-dőzsinek, ezzel 2020-ig elköltik az uniós pénzeket és állami támogatásokat. Olvassa újra közgyűlési tudósításunkat.
a baloldali ellenzék kifogásolta, hogy a városvezetés nem gondolkodik nagyobb távlatokban. Hiszen pár éven belül az Ady téri buszállomás kiköltözik a vasútállomás mellé, és így az egész teret újra kellene gondolkodni.

fotó: Mészáros Zsolt

Az ellenzék szerint az sem biztos, hogy az MMIK-nak azon a helyen kellene maradnia, ahol most van, ha már lebontásban gondolkodnak, akár a jelenlegi Ady térre is át lehetne helyezni. Az ellenzék álláspontja szerint a területet egységként kellene kezelni, és nem egyetlen épületre költeni ennyi pénzt.

A vitának most egyelőre vége, hiszen a kormány már sokadszor utasította el az önkormányzat kérését. Így az MMIK marad ott és úgy, ahogyan most van.

A megyéé volt, az állam elvette, és nem adja

Az MMIK-t (Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ) a 80-as évek elején építették, a megye és a város egyik ismert és sok programot szervező kulturális intézménye volt, tulajdonosa és üzemeltetője először a megyei tanács, majd a megyei közgyűlés lett.

2012-ben, az Orbán-kormány központosító törekvéseinek eredményeként az állam elvette a megyei önkormányzatok vagyonát, köztük a kulturális intézményeket, így az MMIK-t. Később kiderült, hogy az állam nem képes ezeket működtetni, így 2015-től folyamatosan adja át az illetékes városi, települési önkormányzatoknak a volt megyei intézményeket.

Szombathely - többek között - átvette a szimfonikus zenekart, a Mesebolt bábszínházat, a Berzsenyi Dániel Könyvtárat, a Savaria Múzeumot. Az MMIK-t már sokadik kísérletre sem sikerült.

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

amiede: Cs*k gr*t*l*ln* l*h*t. N*m j*bb *z m*nt * gy*l*lk*d*s *s * f*c*m...
Tudta, hogy Szombathelyen a panelházak között van egy mini arborétum?
iszek: F*c*zn* k*ll*tt v*ln*,zs*bh*k*zn*, sz*ty*l*t k*pk*dn*...t*l*n m...
A Hősök terén tüntetnek az egészségügyi dolgozók
okoska120: *lph* v*r*s *ll*n* *lt*st t*sz*k k*t*l*z*v*, *m*k*r * d*lt* *s g...
Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás
zuckerpopo: K*r*kp*r*s v*r*sn*k br*ng*s f*t*r j*r, n*m *rt*m * t*lt*k*z*k*t....
Olvasóink többsége szerint a szombathelyi Fő téren hosszában is kellene kerékpárút
mikrobi: * m*nk*v*z*t* f*l*l*s*g*, t*dn** k*ll*t v*ln* h*gy n*m *ng*d* r*...
Húsz tonnás markoló szakadt pincébe Szombathelyen