NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Vidnyányszkyhoz köthető állami cég üzemelteti majd a szombathelyi MMIK-t

Az MMIK Kft. ügyvezetője új tartalommal is bővíteni akarja a volt Megyei Művelődési és Ifjúősági Központot.

MMIK Kft. a neve annak az új cégnek, amelyiknek fő feladata a a szombathelyi MMIK üzemeltetése lesz - írta a múlt héten megjelent nyomtatott számában a HVG. A lap Szabó Lászlóra, a Magyar Teátrumi Társaság titkárára hivatkozott.

fotó: Kiss Tamás

Tavaly májusban írtuk

2020.05.23. 11:32

Felújítják a szombathelyi MMIK-t, de az állam jelöli ki a működtetőjét

/ közélet 2 hsz. /
, hogy az államé marad az egykor szebb napokat látott MMIK, az állam 600 millió forintot szán a felújítására. Nemrég olyan információkat is kaptunk, hogy a Weöres Sándor Színház kapcsán kötött megállapodás nem hivatalos része volt, hogy a szombathelyi önkormányzat lemond az MMIK-ról. A színházat pedig közösen működteti és finanszírozza
2020.05.14. 13:59

Megszületett a Weöres Sándor Színház és a Mesebolt Bábszínház támogatási szerződése

/ kultúra /
Nemény András bizakodik, hogy a Szombathelyi önkormányzat és a magyar kormány között jó lesz az együttműködés.
az önkormányzat és az állam. Időközben gond nélkül lezajlott az igazgatóváltás
2020.10.29. 13:00

Most már hivatalos: Szabó Tibor lesz a Weöres Sándor Színház új igazgatója

/ kultúra 6 hsz. /
is.

Mi most megkerestük az új üzemeltetőt, a Magyar Művészeti Innovációs Központ Nonprofit Kft.-t (MMIK Kft.) Kérdéseinkre Kovács Balázs ügyvezető válaszolt, aki azt írta, akkor kapják meg az üzemeltetési jogot, ha "ez a gondolat Szombathely városának érdekeivel találkozik és ezt Szombathely város vezetése is támogatja" .

fotó: Kiss Tamás

Céljuk a rossz állapotban lévő épület megmentése, m eg akarják őrizni a korábbi értékeket, és új tartalommal is meg szeretnék tölteni az épületet . Az ügyvezető leszögezte, hogy a cég kulturális célok érdekében szeretné hasznosítani az épületet.

A Magyar Művészeti Innovációs Központ Nonprofit Kft-t tavaly december 12-én jegyezték be, több állami szervezet tulajdonaként. A tulajdonosok között van a Nemzeti Művelődési Intézet, a Vidnyánszky Attila irányításával működő Magyar Teátrumi Társaság egyik cége, illetve a Fekete Péter államtitkár ötlete nyomán korábban létrejött Baross Imre Alapítvány .

A HVG rövid cikke összefoglalója szerint a fő cél a kulturális térfoglalás az ellenzéki városban.

Az MMIK története

Egykor nyüzsgő kulturális élet volt az MMIK épületében, egészen 2011 végig. Addig úgynevezett közös fenntartású intézmény volt, a Vas megyei és a szombathelyi városi önkormányzat volt a tulajdonosa és a kezelője. Igaz, ebből is voltak viták időnként, de nem hagyták lepusztulni az épületet.

2011 végén aztán a Fidesz-kormány úgy döntött, hogy államosítják a megyei önkormányzatok vagyonát

2011.10.07. 10:34

Mit államosítanak Vas megyéből? – Mi lesz a megyei kórházzal, az MMIK-val?

/ közélet 18 hsz. 1 kapcs. /
És mi lesz a Képtár két értékes gyűjteményével, a Derkovits és a Szántó Piroska hagyatékkal? És az államosítás hány alkalmazottat érint majd a vasi Megyeházán? – utánakérdeztünk.
, erre a sorsra jutott az MMIK is. Gyorsan kiderült azonban, hogy az állam nem tudja fenntartani és működtetni az elvett kulturális intézményeket, így azokat szép sorban a városi önkormányzatokra bízta. Szombathelyen is így történt
2011.12.29. 16:58

Szombathelyé lett a Mesebolt Bábszínház

/ közélet gal. 2 hsz. 3 kapcs. /
A Savaria Szimfonikus Zenekarról még egyeztetnek, de úgy tűnik, az Ungaresca Táncegyüttes nem kell a városvezetésnek. Rendkívüli közgyűlésen jártunk.
, de az MMIK nem volt a visszaadott intézmények között.

Pedig a város szerette volna megkapni, többször is kérte a minisztériumtól az átadását, a kérést mindig visszautasították, legutóbb 2016 tavaszán

2016.05.28. 07:48

Nem lett Szombathelyé az MMIK

/ közélet 2 hsz. /
Közel ötmilliárdot akart költeni rá a város, most nem teheti meg. Marad olyan az épület, amilyen.
.

Pedig a város előtte komoly terveket készített a felújítására és hasznosítására, ráadásul a távolabbi, átfogó tervekben (Ady téri buszpályaudvar elköltöztetése) is szerepelt az épület és az előtte lévő tér. Az állami tulajdonban lévő épületet jelenleg az Agora Kulturális Központ üzemelteti.

Hozzászólások (3)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés