NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Kezd kirajzolódni a szombathelyi MMIK jövője

Fekete Péter kulturális államtitkárral egyeztetett a városvezetés.

Tavaly májusban írtuk

2020.05.23. 11:32

Felújítják a szombathelyi MMIK-t, de az állam jelöli ki a működtetőjét

/ közélet 2 hsz. /
, hogy az államé marad az egykor szebb napokat látott MMIK, mi több 600 millió forint is kerül az épület felújítására. Két hete aztán kiderült, hogy egy külön cég alakult
01.11. 11:39

Vidnyányszkyhoz köthető állami cég üzemelteti majd a szombathelyi MMIK-t

/ közélet 3 hsz. /
Az MMIK Kft. ügyvezetője új tartalommal is bővíteni akarja a volt Megyei Művelődési és Ifjúősági Központot.
az üzemeltetésére: a Magyar Művészeti Innovációs Központ Nonprofit Kft. (MMIK Kft.).

A hét elején megérkezett az államtitkár

Az MMIK-t tavaly december 12-én jegyezték be, több állami szervezet tulajdonaként. A tulajdonosok között van a Nemzeti Művelődési Intézet, ezenkívül a Vidnyánszky Attila irányításával működő Magyar Teátrumi Társaság egyik cége, illetve a Fekete Péter államtitkár ötlete nyomán létrejött Baross Imre Alapítvány.

Fekete Péter államtitkár Szombathelyen
fotó: Bonyhádi Zoltán / szombathely.hu

A cég ügyvezetője, Kovács Balázs lapunknak elmondta, kulturális célok érdekében szeretnék hasznosítani a jelenleg rossz állapotban lévő épületet, meg akarják őrizni a korábbi értékeket, és új tartalommal is meg szeretnék tölteni.

E hét elején Szombathelyen járt Fekete Péter kulturális államtitkár, aki - többek között - az MMIK-ról is egyeztetett a városvezetéssel. A részletekről Horváth Soma kultúráért (is) felelős alpolgármestert kérdeztük, aki elmondta, az egyeztetések már tavaly februárban elkezdődtek.

A fő téma a színház és a bábszínház működtetése volt, de elővették az MMIK ügyét is azzal, hogy egy nagyon jó közösségi hely volt, de korábban nem költöttek rá a tulajdonosok (a városi és a megyei önkormányzat), 2011-től pedig állami tulajdonban van.

Fontos egyesületek, társulatok működnek az épületben

Az új városvezetés egyik első terve volt, hogy valamit kezdeni kell az MMIK-val - mondta az alpolgármester. Itt működik a Mesebolt Bábszínház, és több, a város számára fontos egyesület, így ezért felelőssége van az önkormányzatnak is.

Az MMIK
fotó: Kiss Tamás

Ezt követően megszületett egy megállapodás, ami a színházról szóló szerződés része: ez tartalmazza, hogy az állam átveszi a működtetést, és pénzt adnak a felújításra. Ebben összeg még nem szerepelt, arról másfél hónappal később döntöttek.

Az egyeztetések folytatódtak a nyáron is, a városvezetésnek fontos volt, hogy a felújítás és az állami működtetés elindulása után is maradhassanak a jelenlegi bérlők. A mostani szombathelyi megbeszélésen kiderült, célba ért a kérés, az államtitkár megígérte, hogy maradhatnak a bérlők.

Horváth Soma hozzátette: az MMIK pilot-programban működik majd, mert a tervek szerint a működtető és a bérlők között sokkal szorosabb kapcsolat lesz, mint korábban. Ami azt is jelenti, hogy az üzemeltető MMIK Kft. a bérlőkre támaszkodva alakítja majd ki az üzemeltetési konstrukcióját.

Az MMIK története

Egykor nyüzsgő kulturális élet volt az MMIK épületében, egészen 2011 végig. Addig úgynevezett közös fenntartású intézmény volt, a Vas megyei és a szombathelyi városi önkormányzat volt a tulajdonosa és a kezelője. Igaz, ebből is voltak viták időnként, de nem hagyták lepusztulni az épületet.

2011 végén aztán a Fidesz-kormány úgy döntött, hogy államosítják a megyei önkormányzatok vagyonát

2011.10.07. 10:34

Mit államosítanak Vas megyéből? – Mi lesz a megyei kórházzal, az MMIK-val?

/ közélet 18 hsz. 1 kapcs. /
És mi lesz a Képtár két értékes gyűjteményével, a Derkovits és a Szántó Piroska hagyatékkal? És az államosítás hány alkalmazottat érint majd a vasi Megyeházán? – utánakérdeztünk.
, erre a sorsra jutott az MMIK is. Gyorsan kiderült azonban, hogy az állam nem tudja fenntartani és működtetni az elvett kulturális intézményeket, így azokat szép sorban a városi önkormányzatokra bízta. Szombathelyen is így történt
2011.12.29. 16:58

Szombathelyé lett a Mesebolt Bábszínház

/ közélet gal. 2 hsz. 3 kapcs. /
A Savaria Szimfonikus Zenekarról még egyeztetnek, de úgy tűnik, az Ungaresca Táncegyüttes nem kell a városvezetésnek. Rendkívüli közgyűlésen jártunk.
, de az MMIK nem volt a visszaadott intézmények között.

Pedig a város szerette volna megkapni, többször is kérte a minisztériumtól az átadását, a kérést mindig visszautasították, legutóbb 2016 tavaszán

2016.05.28. 07:48

Nem lett Szombathelyé az MMIK

/ közélet 2 hsz. /
Közel ötmilliárdot akart költeni rá a város, most nem teheti meg. Marad olyan az épület, amilyen.
.

Pedig a város előtte komoly terveket készített a felújítására és hasznosítására, ráadásul a távolabbi, átfogó tervekben (Ady téri buszpályaudvar elköltöztetése) is szerepelt az épület és az előtte lévő tér. Az állami tulajdonban lévő épületet jelenleg az Agora Kulturális Központ üzemelteti.

Hozzászólások (5)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

lolka: D*h*gy k*v*r*m :D *z *g*zs*g *z, h*gy "sz*r*k" n*lk*l *...
Ferenc pápa elmondta, hogy mit gondol az Orbán-találkozóról
Hazafi: M*g *nny*t *lm*nd*n*k ,h*gy *k*n*k *z *d*g** n*m b*rj*k *z*k t*...
Hétvégén már bárki kipróbálhatja magát Szombathely új fitneszparkjában
Gaborgabor: R*g*sztr*c** n*lk*l? H*t *z m*g, h*gy l*h*t? ...
A hajléktalanok kisebb arányban fertőződtek meg koronavírussal, mint az átlag
Gaborgabor: *gyr*m: *lk*rg*t*k *z *lt*tl*n **. d*lg*z*k*t, n*m gy*gy*tj*k *z...
Oltás nélkül már nem lehet dolgozni az egészségügyben
elbandi: *z *ssz*s sz*km*nk*s (=v*zsz*r*l*, g*zsz*r*l*, v*ll*ny*s, f*rd*s...
Adózni vagy nem adózni? Úgy néz ki, Vas megyében feketéznek a legtöbbet