NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Már elég valószínű, hogy távoktatásban kezdődik a következő tanév, de mit szólnak ehhez az egyetemisták és főiskolások?

„Nagyon ki fogom verni a balhét akkor. Ez egy okádék ötlet” - mondta egyikük.

Leginkább még csak pletyka szinten beszélhetünk róla, hogy szeptembertől rendesen megnyitnak-e az oktatási intézmények, vagy marad-e minden online.

Májusban még az volt a hivatalos álláspont, hogy a pandémia visszaszorításának köszönhetően a 2020-21-es tanév már az iskolákban kezdődik. Aztán június óta egyre gyakrabban pedzegetik, hogy őszre várható a vírus második hulláma, így talán az iskolák sem nyitnak ki.

Kedden a Népszavávak már azt közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy amennyiben a járványhelyzet újabb intézkedések meghozatalát teszi szükségessé, intézményi, helyi vagy regionális szinten kezelik azokat.

Az ELTE Savaria Egyetemi Központ épülete.
fotó: nyugat.hu

Habár a lap szerint az EMMI úgy készül, hogy normál munkarendben kezdődik majd a tanév, mégis úgy tűnik, hogy a teljes oktatási szféra készenléti állapotban várja a fejleményeket.

És mit szólnának az egyetemisták, főiskolások ahhoz, ha szeptembertől online kéne folytatni a tanulást?

A hat megkérdezett ismerősünk közül egyik sem örülne neki túlzottan. De lássuk, miért nem?

Ha folytatódna az online oktatás, még jobban érvényesülne, hogy a szorgalmasoknak áll a világ. Sajnos a szociális kapcsolatok kiépítésének sem kedvezne, ami az egyetemi évek alatt az egyik legfontosabb feladatunk lenne, hogy később a munka világában könnyebben boldoguljunk. Nem hiányzik az újabb, állandó frusztráció sem a mindenféle technikai bakik miatt. Nehezebb kérdezni, aktívan koncentrálni.

– Az Universität Wien hallgatója

A magyar embereknél (általában) már kezd betelni a pohár. Úgy gondolom, kevésbé fogják betartani az általános előírásokat akkor, ha megint felüti a fejét a vírus. Ami az oktatást illeti, valószínűnek tartom, hogy megint igénybe kell venni az online felületeket. A múlt félévi esetleges hibáinkból tanulva, talán a következő alkalommal jobban fel leszünk készülve, és ezt az oktatók nevében is bátran ki merem jelenteni.

- Az ELTE Savaria Egyetemi Központ hallgatója

Nem örülnék neki, mert így nagyon egyszerű csalni és sokan úgy mennek át, hogy fogalmuk sincs a tananyagról. Egyrészt az egyetemi tanárok hozzá nem értése az online tanításhoz, maga az oktatás kivitelezhetősége videochat formában, nulla szociális élet – ezek zavarnak a legjobban.

– A Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatója

Nekem nagyon rosszul esne. Amúgy is csak az első évemen vagyok túl ezen az egyetemen, és ebből a második félév már távoktatásban zajlott. Éppen azt szeretem az egyetemi életben, hogy van pörgés, aktív a közösségi élet, aktívak a diákkörök, sok érdekes és hasznos előadáson vehetünk részt, a szakmában elismert emberrel találkozhatunk. A közszolgálatin ráadásul kiemelt szerepe van a kapcsolatépítésnek, ami így távoktatásban gyakorlatilag nulla.

– A Nemzeti Közszolgálati egyetem hallgatója

Nagyon ki fogom verni a balhét akkor. Ez egy okádék ötlet. Mit gondolnak, hogy majd fél évet csúszok, mert nekik éppen víruskodni van kedvük? Folyamatosan tolódnak a gyakorlati tárgyaink. Nem fér bele még egy ilyen félév.

– Az ELTE Savaria Egyetemi Központ hallgatója

Nehéz volt, hogy nem találkoztam a szaktársakkal, különösen vizsgaidőszakban, mikor együtt kellene szenvednünk és nyugtatnunk egymást a szigorlati terem előtt. Helyette otthon ültem a konyhában, járkáltam fel-alá, majd egy kis képernyőn keresztül kellett fejhallgatóval a fejemen, „félig kiöltözve” tételt „húzni”. A vizsgákon könnyű volt csalni. Ez nyilván könnyebbség a diáknak, de tanulmányi szempontól nem túl szerencsés, és bár most vészhelyzet volt, később ez nem lesz fenntartható ebben a formában. Több tárgyat beadandóval kellett teljesíteni a fizikai részvétel helyett, amire már az egész évfolyam panaszkodott, mert mindenki úszott a beadandókban. Sok apróság volt, rengeteg e-mail, amit stresszes volt követni minden tantárgynál külön. Nem szeretném így folytatni a következő félévben, minden könnyebbség ellenére sem.

– A Károli Gáspár Református Egyetem hallgatója

Hozzászólások (9)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

demoktatorovm: H*l *lv*st*l t*l*m *ly*t? N*m cs*k * k*t v*gl*t l*t*z*k!...
Emelt szintű készültséget rendelt el Orbán Viktor
kovacs_ugynok: M*g t*tsz*tt*k v*ln* p*rtn*rk*nt k*z*ln* *z *n. *ll*nz*k*t, n*m ...
A szombathelyi Fidesz kiáll az orosz és kínai vakcina használata mellett
demoktatorovm: J* *s *zt t*dt*d, h*gy * b**lt*tt *zr**l**k k*z*l n*m k*r*lt k*r...
Szlávik: Gyakrabban kerül kórházba olyan 40-50 éves ember, akinek semmilyen alapbetegsége nem volt
west: *lk*p*szt* t*m*g*k v*rt*k *rr* *p*k*dv*, h*gy m*gt*dj*k * sz*mb*...
A szombathelyi Fidesz kiáll az orosz és kínai vakcina használata mellett
Rőzsike : *dr* k*r*m, m*r t*bb h*t* n*m v*l*sz*l *gy *ly*n *gysz*r* k*rd*s...
Karácsony Gergely elkérte a kormány által nem lehívott EU-s vakcinákat Budapestnek