NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Mit árulnak el az amerikai elnökfeleségekről a róluk készült portrék?

A festmények sok mindent felfednek a hölgyek személyiségéről, Amerikáról és magáról a női nemről.

Washingtonban Január 20-án iktatták be Joe Bident, az Egyesült Államok 46. elnökét. És vele együtt Lady Jill Bident , az új “first lady”-t, aki Melania Trumpot váltja a Fehér Házban és az összes protokoll eseményen.

Minden bizonnyal köze van a váltáshoz a BBC-n megjelent írásnak , amely a National Portrait Gallery egyik online is megtekinthető kiállítása kapcsán a korábbi amerikai elnökfeleségek portréit járja körül.

Ezek szerint a "first lady " megnevezés csak a 19. század végén jelent meg, így Martha Washington egyszerűen "csak" az elnök felesége volt, és csak európai mintaképekre támaszkodhatott.

Martha Washington
fotó: firstladies.si.edu

Martha a nemzet anyjának hangulatát árasztja, olyan tiszteletet követelve, amelyet a lakosság látszólag szívesen megadott neki - írja a műelemzés.

Abigail Adams
fotó: firstladies.si.edu

Utódja, Abigail Adams , akinek intelligenciája és elszántsága ragyog a festményen, ami két évvel azelőtt készült, hogy férje, John Adams elnökké vált volna 1797-ben. Ő politikailag aktívabb volt, mint Martha: a nők jogaiért, az oktatásért és a rabszolgaság felszámolásáért harcolt. Elnökasszonynak akarták elfogadtatni, de az embereknek ez nem tetszett, szemtelenségnek tartották. Nőtársai közül sokan okosak és ambiciózusak voltak, érdekelte őket a politika, de a kor nemi szerepek kizárták, hogy önállóan töltsék be hivatalukat, egészen a 20. századig.

Mary Lincoln
fotó: firstladies.si.edu
Mary Lincoln t is érdekelte a politika, szeretett volna igazi first lady lenni - mert elnök nem lehetett. A Fehér Házba bekerülve azonban romlott a hírneve. Sokan túl rámenősnek tartották, és mivel nő volt, képtelenek voltak olyan személynek tekinteni, mint aki jártas a politikában.
Dolley Madison
fotó: firstladies.si.edu

Sok first lady - jobb híján - azokra az erőkre támaszkodhatott, amik az elnök háziasszonyának szerepéből származtak. Dolley Madison például már Thomas Jefferson tiszteletbeli háziasszonyaként is szolgált azelőtt, hogy férje, James Madison elnök lett. Dolley közben kibontakoztatta figyelemre méltó volt diplomáciai készségeit. Összehozott ellenfeleket és stratégiai barátságokat ápolt mind férfi politikusokkal, mind azok feleségével.

Julia Tyler portréja egy hercegnőre hasonlít, és a való életben is ekként viselkedett. Ő volt a felelős azért a döntésért, hogy a "Hail to the Chief"-et játsszák, amikor férje, John Tyler elnök hivatalos rendezvényeken megjelent. Próbálta megteremteni az európai uralkodói légkört, és azon fáradozott, hogy Washington olyasféle királyi udvar legyen, mint Versailles volt XIV. Lajos idejében.

Julia Tyler
fotó: firstladies.si.edu

A 20. századra egyre nagyobb figyelmet kapott a first lady. Mivel azonban nem volt egyértelmű álláspont a szerepet illetően, a sajtó és a közvélemény is megosztott maradt, hogy pontosan milyennek kéne lennie egy elnök feleségnek.

Eleanor Roosevelt
fotó: firstladies.si.edu

Eleanor Roosevelt kétségtelenül a század egyik leglátványosabb és legbefolyásosabb first ladyje volt. Mivel Franklin D Roosevelt mozgása a gyermekbénulás miatt korlátozott volt, Eleanor gyakran lépett nyilvánosság elé helyette. Termékeny írói karrierje magyarázza, miért ábrázolják gyakran tollal. Sok korabeli kritika érte a vélt befolyása miatt, még egy demokrata kitűzőt is találtak "mi sem szeretjük Eleanort" felirattal. Tehát az, hogy kilógott a sorból, még saját pártjának sem mindig tetszett.

Mamie Eisenhower
fotó: firstladies.si.edu

Mamie Eisenhower sokkal inkább illett a háború utáni konzervatív média first ladyről alkotott elképzeléséhez. Az emberek azért szerették, mert ő képviselte azt a fehér, középosztálybeli háziasságot, a konyhában lévő háziasszonyt, amelyet a média szorgalmazott, amely lényegében vissza akarta forgatni az időt". Mindezek ellenére Mamie Eisenhower azonban nem félt megtörni a hagyományokat, és ragaszkodott ahhoz, hogy az afroamerikai gyerekek részt vehessenek a Fehér Ház húsvéti tojásgurításában, amelyből korábban kizárták őket.

Betty Ford
fotó: firstladies.si.edu

Betty Ford sem félt a felrúgni konvenciótkat. Politikailag haladó volt, az esélyegyenlőség mellett állt kit, és gátlástalanul beszélt olyan témákról, amelyek korábban tabuk voltak. Nők millióit ösztönözte mellszűrésre, és számtalan életet mentett meg közben. Miután elhagyta a Fehér Házat, őszintén beszélt kábítószer- és alkoholfüggőségéről, később megalapította a Betty Ford Központot. Globális hatással volt az emberek életére.

Hillary Clinton
fotó: firstladies.si.edu

Hasonlóan Eleanor Roosevelthez, Hillary Rodham Clinton befolyása és politikai ambíciói is gyanút keltettek sokakban. Portréjában egy olyan nőt láthatunk, aki bízik az önmagában és képességeiben. A festmény az olasz reneszánsz nemesi portréira emlékeztet.

Laura Bush
fotó: firstladies.si.edu

Utódja, Laura Bush , iskolai könyvtárosként és a gyermekek írástudási programjának harcosaként sokkal elfogadhatóbb volt a konzervatív ízlés számára.

Michelle Obama
fotó: firstladies.si.edu

Annak ellenére, hogy Clintonhoz hasonló jogi háttérrel érkezett, Michelle Obama - a politika iránti érdeklődésének hiánya miatt sokkal népszerűbb first lady lett. Tisztában volt azzal, hogy kulturális és történelmi jelentősége van az első afroamerikai elnöknek és first lady-nek. Mindketten fekete művészt választottak portréjuk elkészítéséhez. Michelle portréja visszatükrözi értékeit a ruha és a művész megválasztásában is. Nem csoda, hogy a festmény rendkívül népszerű a múzeumlátogatók körében.

Melania Trump
fotó: firstladies.si.edu

Melania Trump portréját egyelőre nem tették közszemlére, így a kiállításon egyelőre csak a hivatalos fotója szerepel. A retusált arcból és az összehúzott szemekből lehetetlen következtetni a személyiségre.

Jill Biden portréja várhatóan nagy érdeklődést vált majd ki, de már most elindultak a találgatások Kamala Harris alelnökről. Ha ő lesz az első elnök, és erre megvan a reális esély, akkor valaki majd megfesti az első „first gentleman” portréját a férjről, Doug Emhoffról.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

edmond: N*m *rt*m, m**rt l*ny*g*s, h*gy * ,,m*s*k" **t* *pp *gy BMW ...
Megállt a kocsi a zebra előtt, aztán érkezett hátulról egy BMW
edmond: N*m *z *k*z*tt k*r*rt j*r *z *gy *v. *z*rt j*r, m*rt m*g *gy *v...
Pöcsöt rajzolt egy győri közintézményre, egy évre börtönbe mehet
Kipu: M*r* l*h*tn* sz*m*t*n*? K*p*tt g*l*kr* *g*n, r*g*ttr* n*m. *z * ...
Mire lehet számítani a francia válogatott ellen? - Elemzés
Kipu: M*t l*h*t *tt m*g * h*v*r*kn*k *d**dn*? N*k*m m*r * d*h*nym*ty*...
A Momentum úgy tudja, Rogánékhoz kerülhet a teljes magyar útdíjbeszedés
kovacsg: J* k*s v*rs*nyh*lyz*t, * m*gy*r sz*ll*sh*lyr* n*m m*h*tsz b* v*d...
Horvátország szélesre tárja a kapuit: már nem kell semmi, csak a személyi