NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Mit államosítanak Vas megyéből? – Mi lesz a megyei kórházzal, az MMIK-val, az Életünkkel?

És mi lesz a Képtár két értékes gyűjteményével, a Derkovits és a Szántó Piroska hagyatékkal? És az államosítás hány alkalmazottat érint majd a vasi Megyeházán? – utánakérdeztünk.

A kormányfő és a 19 megyei közgyűlési elnök által aláírt megállapodás alapján gyakorlatilag az összes egészségügyi, oktatási, szociális, közművelődési intézmény megyei támogatása és fenntartása megszűnik január elsejétől. A mintegy 180 milliárd forintnyi adóssággal együtt a jövő évtől tehát az állam kezeli és működteti őket. Kíváncsiak voltuk arra, a Vas megyei önkormányzat hány intézménye kerül városi vagy állami kézbe?

Ki és mi maradhat?
fotó: Mészáros Zsolt

Kérdéseinkkel a Megyeháza illetékeséhez fordultunk, aki közölte, a tervek szerint a Vas megyei önkormányzattól négy iskolát, két gyermekotthonnal működő oktatási, hét szociális, három művészeti és kulturális, valamint egy közművelődési intézményt vesznek el. Az átvétel érinti továbbá a megyei önkormányzat négy közgyűjteményét, két folyóiratát és a Markusovszky Kórházat. Kérdés még, amelyre a megyénél sem tudják a választ, hogy mi lesz azokkal a szociális intézményegységekkel, melyeket települési önkormányzatokkal társulásban működtet a megyei szervezet. Az állam ezzel együtt – tudtuk meg - átveszi az önkormányzat által 5 milliárd forint névértéken kibocsátott kötvényét is.

Mi lesz a közgyűjteményekkel?

A megye közgyűlése a részletekről jövő hét csütörtökön tárgyal, addig biztosan csak annyi tudható, hogy a Markusovszky Kórház, a Berzsenyi Dániel Könyvtár, a Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága, a Vas Megyei Levéltár, és a várossal jelenleg közös fenntartásban működtetett Művelődési és Ifjúsági Központ nem lesz megyei fenntartásban. A Savaria Szimfonikus Zenekar az eddigi közös fenntartásból teljes egészében a város tulajdonába kerül. A Mesebolt Bábszínházról és az Ungaresca Táncegyüttesről még nincs hírünk, a megyei támogatásnak viszont január elsejétől vége.

Az eddig szintén közös tulajdonban működtetett Szombathelyi Képtár a tervek szerint elveszti önállóságát, és a Vas Megyei Múzeumok Igazgatóság alá csoportosítják, amely eztán szintén az állam fennhatósága alá kerül. (Erről a megyei önkormányzat már döntött, a városi közgyűlés viszont későbbre elhalasztotta a kérdést.)

2011.09.29. 09:28

Új jegyzője van Szombathelynek - Közgyűlési blog (Frissítve)

/ közélet 11 hsz. 1 kapcs. /
Komoly döntések, heves viták, a végén egy kis malőr. Maratoni közgyűlés volt, több, mint 40 napirendi ponttal. És a végén Gaál Róbertet választották jegyzőnek.
Többen is felvetették, mi lesz a Képtár értékes gyűjteményeivel, a Derkovits és a Szántó Piroska hagyatékkal? Amelyek jelenleg Szombathelyen a város és a megye fontos értékei. Vajon maradnak itt, vagy Budapestre kerülnek? Erre senki sem tudja még a választ.

És ha az intézményeknél tartunk, csak a Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságának átszervezése ennyi, az igazgatóság alá tartozó megyei múzeumot érint: a Arany Egyszarvú Patikamúzeum, Cáki Pincesor - Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum, Helytörténeti Gyűjtemény, Járdányi Paulovics István Romkert, Nádasdy Ferenc Múzeum, Pável Ágoston Helytörténeti és Szlovén Nemzetiségi Múzeum, Smidt Múzeum, Városi Múzeum - Tábornokház, Vasi Múzeumfalu.

Két műhely is érintett: a Vasi Szemle és az Életünk

A megye két jelentősebb folyóiratot is működtet, amelynek sorsa még szintén bizonytalan. Az egyik a magyar vidék legrégibb tudományos folyóirata, a Vasi Szemle, amelyet 1933-ban alapított meg munkatársaival a vend származású polihisztor, Pável Ágoston. A másik az Életünk, amely országos terjesztésű irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat.

A Megyeházán – tudtuk meg az illetékesektől – jelenleg 45 alkalmazott dolgozik. Ebből az átszervezések miatt várhatóan a fele létszámnak másutt – például a kormányhivatalokban – lesz az új munkahelye.

Mire jó az átszervezés? – Orbán Viktor kiegyenlít

A megállapodás előnyei közé tartozik – olvashattuk az MTI-ben, hogy szükség esetén központilag tudnak majd munkaerőt átcsoportosítani egyik helyről a másikra, és elkerülhető lesz az önkormányzatok fizetésképtelensége, amely több helyen már idén októberben fenyegetett.

A Smidt múzeum gazdája sem a megye lesz
fotó: Nagy Zoli

Orbán Viktor az átszervezés szükségességét alátámasztó okok között említette azt MTI-nek, hogy jelentős színvonalbeli különbségek alakultak ki a megyék között a szolgáltatások tekintetében. Meggyőződése, hogy a megállapodás eredményeképpen jelentősen nő az érintett intézményekben dolgozók és azok biztonsága is, akik az adott szolgáltatásokat igénybe veszik.

Kapcsolódó

2011.09.28. 07:02

Megszűnik a szombathelyi Képtár önállósága, eladják a gyámhivatal épületét

/ közélet 2 hsz. 4 kapcs. /
Húzós napra készülhetnek a szombathelyi képviselők, a nyári szünet most megbosszulja magát. Közgyűlési előzetesünk.

Hozzászólások (18)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

demoktatorovm: V*n ny*gg*r*k m*? * k*dv*s *d*s *ny*k*d*t t* t*k*ny!...
A szombathelyi Fő téren hosszában nem lehet biciklizni. De jó ez így?
miki1950 : K*v*l* m*ff** - sz*k*mb*r P*nt*r. Sz*rv*z*sb*n * m** n*p*g v*rh...
Pintér Sándor szerint még kérdezni sem szabad a Pegasus-ügyről
miki1950 : H* P*p* *s * t*t* *gy m*nd*tb*n sz*r*p*l, *z*nn*l * k*t*l*s k*v*...
Féltonnás zafírt találtak egy Srí Lanka-i hátsó kertben kútásás közben
demoktatorovm: *d*zl*k *stv*n! *zt *rt*d: "D* h* b*rk* * p*p** b*szm*t ...
Féltonnás zafírt találtak egy Srí Lanka-i hátsó kertben kútásás közben
demoktatorovm: *gy*n*zt k*rd*z*m t*l*d f*rd*tv* *stv*n!...
Féltonnás zafírt találtak egy Srí Lanka-i hátsó kertben kútásás közben