NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Szent Márton köpönyegéből bújtak elő

Tegnap a Városházán karitatív mozgalom indult, ma pedig a Művészetiben gondolatébresztő és mozgósító plakátkiállítás nyílt a kamaszkorú célközönség kreatív képviselőinek munkáiból.

A Szent Márton Emlékév programsorozata keretében, a segítő szent szülővárosában, a szociális intézményeire és hagyományaira méltán büszke Szombathelyen különleges mozgalom és a hozzá tartozó felület indulását jelentették be tegnap. „Mindenkinek legyen egy köpenye” - ezt az elnevezést kapta a legnépszerűbb közösségi oldalon elérhető mozgalom, közösség, amely a másokon való segítés mártoni eszméjének saját hétköznapjainkba történő átültetését igyekszik majd népszerűsíteni (vélhetőleg a mindennapi, mai Mártonok példáin keresztül).

„Mindenkinek legyen egy köpenye” - plakátkiállítás-megnyitó
fotó: Vágvölgyi Bálint

A meghirdetők bevallott célja a fiatalok megszólítása, motiválásuk a másokra irányuló figyelem és segítőkészség akár apró, akár nagyobb cselekedeteinek népszerűsítésével. S hogy maga a kezdeményezés ismertté váljon, hogy átérezhető legyen, hogy nemcsak az igazán tehetősek felelősségéről, hanem mindannyiunk egyszerű lehetőségeiről (időnkről, tehetségünkről vagy segítő munkánkról, meg persze az adott keretek között megosztható anyagi javak adományozásáról) van itt szó tulajdonképpen, ezért a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola 11-13. évfolyamos grafikus diákjai egyszerű és közérthető vizuális üzenetekben fogalmazták meg, számukra mit jelent ez az eszmény.

A művészeti középiskola földszinti galériájában az intézmény nyitvatartási ideje alatt bárki számára is megtekinthetőek Pothárn Júlia (az ő munkája a mozgalom hivatalos képi megjelenése), Molnár Hanna, Szigeti Kinga, Horváth Ákos, Holczinger Zsanett, Németh Virág, Taschner Tamás, Sulics Anett, Keresztes Ádám, Pagonyi Áron és Hárincs Adrienn 15 munkája. (A plakáttervek világra jöttét szaktanáruk, Sellyei Tamás Ottó tanár úr tanácsai segítették.)

„Mindenkinek legyen egy köpenye” - plakátkiállítás-megnyitó
fotó: Vágvölgyi Bálint

A tárlatot Rápli Róbert igazgató bevezetője után Puskás Tivadar polgármester méltatta. Majd a Szent Márton Programiroda igazgatója, Szommer Ildikó adott át köszönetet kifejező ajándékcsomagokat az alkotásokat létrehozó diákoknak. Tőle tudtuk meg azt is, hogy márciusban a jubileumát ünneplő Zonta Klub egyik rendezvényén is szerepelnek majd a művészetisek munkái, sőt a Márton kultuszban szintén jeleskedő Pannonhalma bencés gimnáziuma is meghívta azokat - így a segítés eszméjének kortárs kamasz-szemszögből történő tanulságos feldolgozása városhatárokon túlra is viszi az iskola és Szombathely jó hírét.

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : L*gsz*v*s*bb*n n*m * f*j*k*t, h*n*m * t*k*k*t v*k*rn*k. D* *ly*...
A kommunisták bevették Grazot, és most mindenki a fejét vakarja
miki1950 : N* *dj t*pp*k*t, m*rt m*g *rb*n k*p*sz k*mm*nd*j* m*g *s t*sz*! ...
Visszalépett a zuglói előválasztástól a korábban Vas megyében is vitézkedő Tóth Csaba
miki1950 : *sk*v** f*t*k. Zs*br*b*x*tt k*zz*l. *gy st*l*s*s*n. *gy*d* f*lv...
Hivatalos fotók: Így nézett ki az esküvőn a Várkonyi Andrea - Mészáros Lőrinc álompár
belabo: *r*ny * k*pt*f*! Pl. H*dh*zyt *v*rt*l*n*ts* *gy gy*ng*nl*t* k*m*...
Visszalépett a zuglói előválasztástól a korábban Vas megyében is vitézkedő Tóth Csaba
belabo: H* *z*k k*lt*k * l*gt*bb*t, *kk*r *n m**rt cs*k *ly*n h*rd*t*st ...
Százmilliókat költenek Facebook-hirdetésre a politikusok, Ungár Péter is benne van a TOP 10-ben