NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Helyek

Minden igaz, amit a Balatonról mondanak, de mégsem – Hétvégi strandteszt

Mennyien vannak a parton? Mennyibe kerül egy korsó sör? Mennyire jó ez így?

A Balaton nem most kezdett el népszerű lenni, az utóbbi időben egyre többen jutottak arra a következtetésre, hogy felesleges több ezer kilométert utazniuk a tengerig, amikor a közelben is valami hasonlót találnak.

Az utóbbi évtizedekben látványosan javult a part menti infrastruktúra, hatalmas fejlesztések indultak.

A tóban lévő potenciált jelzi, hogy a politika is rámozdult, a legmagasabb körökhöz tartozó oligarchák kezdték felvásárolni az ingatlanokat.

Úgy látszik, a Balaton a Covid-nyertesek között van.
fotó:

Aztán amikor tavasszal tetőzött a koronavírus-járvány és padlóra került a turizmus, azt hittük, a Balatonnál is nagy megtorpanás lesz; de aztán kiderült, a helyzet ennél bonyolultabb.

Merthogy az emberek mégiscsak szeretnek víz mellé menni a nyáron, és mivel a közeli tengerpartok bizonytalanok lettek, és a strandoknál biztonságosabbnak tűnnek a természetes vizek, így felértékelődött a Balaton, amit ráadásul a kormányzat is reklámozott.

Ugyanakkor olyan hírek érkeztek, hogy a tóparti strandok, szállások és vendéglátósok – kihasználva a helyzetet – alaposan átírták az árcédulákat.

2020.07.01. 15:33

Virsli kiflivel 600, girosztál 2700, rekordárak a Balaton-parton

/ közélet 15 hsz. 1 kapcs. /
A járvány miatti kiesést áremeléssel igyekeznek behozni a vendéglátók.

Ideje volt személyesen is meggyőződni a helyzetről.

Szigligeten nem voltak kevesen a strandon

Bevallom, az elsődleges cél nem a munka volt a tóparton.

A meteorológia meleget és napsütést ígért a hétvégére, így aztán reggeli lusta kávézás után gyorsan beszórunk minden strandkelléket a csomagtartóba, és irány Szigliget.

Nemcsak ez az egyik legközelebbi strand (Szombathelytől pont 100 kilométer), de egyben zöld és barátságos, amihez ráadásul megannyi kellemes korábbi emlék köt.

Odafelé még megállunk egy élelmiszerboltnál – később kiderül, jó döntés volt –, így közel dél van, amikor próbálunk parkolót találni. Ez utóbbi először reménytelennek tűnik, de aztán mégis sikerül egy helyet keríteni, több száz méterre a bejárattól.

fotó:

Látva az érdeklődést és a kerítésen belüli népsűrűséget, aggodalom tölt el, merthogy a honlapon azt olvastuk, hogy tekintettel a Covid-helyzetre,

a strand területén egyidőben 1125 fő strandoló tartózkodhat. Amennyiben a beengedett személyek száma eléri a maximumot, felfüggesztjük a jegyértékesítést.

De a pénztárnál simán adnak jegyet, úgy tűnik, még velünk együtt sem értük el a bűvös számot.

A belépő kereken egy ezres, ami több mint a korábbi években, de még mindig korrektnek, ráadásul a jegy birtokában nyugodtan mászkálhatunk ki-be, és azt is ismerjük el, a szigligeti strand gusztusos, kulturált, tiszta és barátságos.

A közönség ugyanaz, de mégsem

Néhány perc múlva az is kiderül, hogy későn jöttünk: az árnyékos helyek már elkeltek, így nagy ravasz módon olyan helyre terítjük a törölközőt, ahol majd később lesz árnyék.

A víz kellemes, 26 fokos, hogy éppen áll az algaügy, láthatóan nem izgat senkit. Minket sem.

Igazából senkit nem érdekelt az alga.
fotó:

Szokatlan, de persze érthető, hogy alig hallunk idegen szót, a magyarok láthatóan visszahódították maguknak a magyar tengert.

Talán ezzel, a vastagabb pénztárcájú külföldiek elmaradásával függ össze, hogy bármekkora tömeg van a parton, a vendéglátóhelyek előtt csak kisebb sorok vannak.

Néhány perc alatt mindenhol sorra lehet kerülni.

Ebédidőben sem kell sorban állni.
fotó:

Ez jó, de rögtön eszünkbe is juttatja az elszabadult árakról szóló korábbi híreket.

Drága, de mindenki nyugodjon le

És bár azért jöttem, hogy áztassam magam a vízben és Proustot olvassak a parton, nem tudom megállni, hogy ne járjak egy nagy kört, és megnézzem, mi az igazság.

Ebédidőben sem kell sorban állni.
fotó:

Az igazság az, hogy valóban drága a Balaton, de messze van a drámaitól, és amúgy is minden viszonylagos.

Például.
fotó:

Egy halászlé 1990 forint, egy rántott csirkemell hasábburgonyával 2200, egy hamburger 1700, egy korsó sör 600-800, egy deci folyóbor 250-300, egy üdítő 500 forint. (A részleteként kattintson a galériára.)

Például
fotó:

Drága?

Az.

Valóban?

Nem.

Inkább arról van szó, hogy az utóbbi években nagyon megdrágultak az élelmiszerek és a szolgáltatások, és mindez a strandon töményen jön velünk szembe, főleg ha mondjuk négy emberre kikérjük az ebédet.

Kattintson a képre a további árakért!
fotó:

De ha kimozdulunk, Szombathelyen is nagyjából hasonló árakba futhatunk bele, és bevallom, a korábbi évek tapasztalatai alapján nehezen tudom elképzelni, hogy Horvátország, Szlovénia vagy Olaszország olcsóbb lenne.

A gyümölcsárak viszont bevisznek egy gyomrost

Az összességében kellemes nap után este 7 felé lépünk ki a kapun, és még egy pillantást vetek az utcai zöldségesre.

Az áru szép, de az árakat látva megdörzsölöm a szemem. Az őszibarack 1300, a banán 850, a paprika 950, a paradicsom 700 forint.

Ez mondjuk húzós – Kattintson a képre a további árakért!
fotó:

Tudjuk, hogy a gyümölcsárak alakulása nemcsak a Balatonon téma, de azért – teszem hozzá csendesen, túlmutatva a banánárakon –, nem ártana arra sem ügyelni, hogy jövőre is lesz nyár, talán Covid nélkül, és amikor választani kell, hova menjünk nyaralni, sok minden eszünkbe jut majd.

Hozzászólások (6)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kezdem: +1 :D...
A levendulát veszélyes növénynek minősítheti az EU
polgartars: N*m *rt*m, m*r* c*lz*l * l*p*ss*l, Ny*g*tt*l, B*lk*nn*l, b*z*m b...
Szombathely legrosszabb utcái: a Dozmat utca, a politikai kátyúk metszéspontja
ta-tom: T*lj*s*n *gy*rt*lm*, h*gy * k*tsz*r *t*lt*tt*k k*r*b*n *s n*v*ks...
A 60 év fölötti, be nem oltott embereket személy szerint fogják megkeresni az orvosaik
Nagyadri: M*st m*r t*d*m, h*l r*mb*l * k*sz*b*d*lt *gyp*szt*t* f*h*rj*! T...
A levendulát veszélyes növénynek minősítheti az EU
StarMan: J*j, *tt * v*l*gv*g*! M*s n*ll*k m*s*k*nyv*t "*rn*k", t*...
Hajdú Péter és párja elkapta a delta-variánst