NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Idén tényleg elmarad a nyár?

„Az időjárás mondjon le! Ami sok az sok” – írtuk tavasszal, amikor húsvét vasárnap árokásás közben (mert jött a víz) a metsző szél havat vágott az arcunkba. Most pedig hiába mutat a naptár júniust, ismét árvíztől rettegünk, és a télre szánt tüzelővel melegedünk. „Soha sem lesz már nyár?” – kérdezzük Pétervári Tibor OMSZ állomásvezetőt, szombathelyi észlelőt.

- Mikor lesz végre nyár?

- Egyelőre marad a változékony idő. Így tavasz végén, június elején azonban nem ritka, hogy ilyen szeszélyes, csapadékos az időjárásunk. Az, hogy ennyire hűvös, kevésbé megszokott, de nem egyszer előfordult már, hogy ilyen csapadékos időszakban alacsony értékeket mérhetünk.

A héten, hétvégéhez közeledve viszont lesznek olyan napok, hogy levehetjük a hosszúnadrágot. Az előrejelzések szerint péntek, szombat és vasárnap ugyan nem lesz zavartalan a napsütés, zápor- zivatar bármikor előfordulhat, de 23-26 fokra már bizton számíthatunk, Szombathelyen is.

Szombatig északias lesz a szél, szerdán és szombaton erős széllökésekre is készülhetünk. Vasárnap és hétfőn átmenetileg délies áramlatok is lesznek, emiatt enyhébb, kellemesebb levegő érkezik hozzánk. Egyben azonban ez az újabb változás előszele lesz, ugyanis jövő hét elején újabb ciklon közelít meg bennünket. Utána folytatódik a változékonyság.

Ilyen nyarunk lesz?
fotó: Garai Antal Atom

- Jövő héten megint sok csapadékra számíthatunk?

- Nagy valószínűséggel igen, nehezen behatárolható pontosan mennyire, hisz záporos csapadék is érkezik de ez a ciklon ismét egy változékonyabb, hűvösebb periódust indít meg. Bár valószínű azért, hogy nem lesz ennyire hűvös , mint az elmúlt napokban. A kérdés az, hogy hány napig lesz a vendégünk itt Közép-Európában.

- Mennyire lehet előre látni?

- Hosszú távú előrejelzésben nehéz biztosat mondani. Általánosságban a 10-14 napos előrejelzés középtávúnak, 14 nap felett pedig hosszú távúnak minősül. Persze készítenek féléves előrejelzéseket is, de idővel arányosan csökken a „beválásuk”. Azt tartják, 55-60 százalék eséllyel lehet ilyen távlatokban megjövendölni, prognosztizálni, valójában modellezni az időt. Vannak olyan időszakok, amikor rövidtávon is – a légkörben uralkodó viszonyok miatt - nehéz bármit biztosra mondani. Hiába futtatnak le a számítógépen 20-30- vagy akár 50 modellt, minden alkalommal mást és mást mutathat. Ilyenkor nehéz bármilyen komoly előrejelzést készíteni. Az un. fáklya diagrammok látványosak ilyen esetekben, egy időszak eltelte után látható rajtuk, hogy mennyire szétszakadnak a különböző modellek egymástól.

Szombathely határában 23 óra 53 perckor, a felhőszakadás előtt -villámok világítottak
fotó: Tánczos Mihály

- Az elmúlt napokban több olyan hosszú távú előrejelzést is olvastam, ahol azt jövendölik, hogy rekord hideg nyár vár Európára.

- Látva az idei áprilist (havazással), senki sem várt júniusra kánikulát, benne volt a pakliban, hogy egy átlagos, vagy kissé hűvösebb nyárelejénk lesz. Áprilisban is a hó vége nyárias lett, így kompenzálta a hónap elejei hideget. Megvan rá az esély, látva az elkövetkezendő két hét előrejelzéseit, hogy a június átlaghőmérséklete 18 fok körül vagy esetleg ez alatt marad. Ami azért a tavalyi 20,0 c fokhoz képest igencsak kevés. Bár azt is hozzá kell tennünk, hogy például 1961-1990 között a júniusi átlag 17,4 c fok volt. Az utóbbi húsz-harminc esztendő gyakorta meleg júniusai azonban már emeltek ezen az átlagon.

- Azért lesz fürdőzős kánikulai meleg?

- Bár a június eleje hűvösebbnek ígérkezik, később javuló tendenciára számíthatunk, július-augusztusra átlag körüli nyári hőmérsékleteket várnak, valamelyest csökkenő csapadék mellett. Zápor-zivatar azért előfordulhat, (időnként felhőszakadás, jégeső, szélvihar is kíséri lokálisan ezeket) de tartós, több napon át tartó esőzésre már ritkábban kell ilyen tájban számítani.

Jégeső és felhőszakadás Lövőn
fotó: Horváth Balázs

- Akkor érdemes július végére vagy augusztusra időzíteni a nyaralásunk!

- Az tűnik a legbiztosabbnak, egyébként is – hosszú távú megfigyelés, hogy a mi éghajlatunkon a legjobb nyaraló idő: a július közepétől augusztus 20-áig tartó időszak. Bár nem is olyan régen, 2010-ben ez az időszak is a szokottnál csapadékosabban telt.

A skandinávok kánikulában napfürdőznek, míg mi várjuk a nyarat

- Az elmúlt hetekben Németország déli részein és a Cseh-medencében rengeteg csapadék hullott – ezért van most árvíz a Dunán. Mi sem panaszkodhatunk, szinte minden nap esik valami.

- Vas megyében 2013-ban az eddigi csapadékmennyiség 350-400 milliméter jellemzően, azonban vannak területek, ahol már biztosan meghaladta a 400-at. (Összehasonlításként 2011-ben Tordason 290 mm körül volt az egész évi lehullott csapadékmennyiség.) Tavaly ilyenkor itt nálunk még a kétszázat is alig érte el. Elmúlt év szeptembere óta, lassan kilenc hónapja, csapadékosabb hónapok jöttek, amiből talán csak az április lógott ki. Annyira volt éppen csak szárazabb az átlagostól, hogy az elmaradt mezőgazdasági munkákat elvégezhették. A talaj vízszintje is jócskán megemelkedett – aki falun jár, nézzen bele a kutakba, hol áll a víz!

-A magas talajvíz jó vagy rossz?

- Összességében jó, ha a talajvíz-szint magasabban van. Tavaly október elején, amikor a csapadékos időszak kezdődött, és véget ért egy két éves aszályos szakasz, 38 cm-es volt a Balaton átlag vízszintje. A további csökkenéssel veszélybe kerülhetett volna már a Balaton élővilága. Ez a vízszint azonban tavaszra 125-re duzzadt – és már a Sió csatornán engedtek le vizet. Ugye tudni kell, hogy a Balaton esetében kb. 6 millió köbméter vizet jelent egy centiméternyi emelkedés, vagy akár csökkenés.

- Míg mi fagyoskodtunk, a skandináv országokban 30 fokokat mértek, hogy lehet ez?

- A légköri áramlástól függ, az a ciklon, ami hozzánk a hátoldalán hideg levegőt hozott, az előoldalán, arra a térségre meleg levegőt szállított.

De ahogy látom, az elkövetkezendő napokban is hasonló furcsaságokra számíthatunk, előfordulhat, hogy újra melegebb lesz a kelet-skandináv tartományokban. Biztos örülnek is neki, mert ott sokkal rövidebb a nyár. Nagy ritkaság, ha a 30 fokra felkúszik a hőmérő higanyszála, nem sok hőségnapot lehet regisztrálni, és a nyár is pillanatok alatt véget tud érni. Náluk júliusban is mérhetnek akár 8-10 fokot napközben.

Kapcsolódó

2013.04.04. 13:39

Mikor lesz már igazi tavasz? - Mi történik az időjárásunkkal?

/ hasznos /
Mire számíthatunk, a hétvégén újra havat lapátolhatunk? Milyen nyarunk lesz? Pétervári Tibort az OMSZ állomásvezetőjét erről is faggattuk.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

elbandi: m*g l*l* p*nz*s s*m l*nn* *l*g h*gy m*nd*nk*t m*nd*g t*szt*lg*ss...
Ezer alatt az új fertőzöttek száma
miki1950 : N*ncs m*s*, *rb*n t*v*bb h*ly*l. M*nt * L*b*r*l*s *nt*rn*c**n*l...
A magyar liberálisok egyötöde a liberalizmust elutasító Fideszre szavazna
elbandi: cs*m* t*n*lm*ny v*n, j*p*r*t *l *s l*h*t *lv*sn* * n*t*n, *h*l k...
Kötelezővé tenné a koronavírus elleni oltást egy javaslat
dredd bíró: B* *m ! M*g*nt n*tt * F*d*sz t*m*g*t*tts*g* 6 % -*t. * b*l*ld*...
A magyar liberálisok egyötöde a liberalizmust elutasító Fideszre szavazna
west: * f*d*sz*s l*b*r*l*s *z *ly*n m*nt * h*s*m*d* v*g*t*r**n*s. V*l*...
A magyar liberálisok egyötöde a liberalizmust elutasító Fideszre szavazna