NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Sport

„Mikor valóban sor kerülhet a versenyekre, rettenetesen sikeréhes lesz mindenki!”

Atlétikában dübörögne a tavaszi versenyszezon. A Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület Atlétikai Szakosztályának vezetőjét, Kívés Istvánt kérdeztük, hogyan érinti a sportolókat a járványhelyzet.

Semmilyen sportágban nincs jelenleg verseny, csoportos edzéseket nem lehet tartani, a sportolók egyénileg edzenek.

„Március végén lett volna az első atlétika versenyünk, a Mezeifutó Országos Bajnokság. Amikor ez a helyzet előjött, közel csúcsformában volt mindenki. Ezen a versenyen mi nagyon jól szoktunk szerepelni, évek óta dobogós helyeken végzünk, ami egy ilyen kis egyesületnél nagyon nagy dolog. Amikor a vírus beütött, egy ideig lightosabb tiltások voltak, akkor még lehetett közösen edzeni. Aztán egyik pillanatról a másikra jöttek a szigorítások, így mi is áttértünk az egyéni edzésekre. Ez a felnőtt versenyzőknek nem jelentett nagy változást, náluk tanulmányaik és munkájuk miatt korábban is ez volt a jellemző. Kevesebb volt a klasszikus csoportos edzés, de közösségformáló tényezőként jót tettek a csapatnak, sajnos, most még alkalmanként sincs erre lehetőség.”

SZoESE
fotó: elteonline.hu

A versenyzők körülbelül ebben az időszakban kezdenék a formaidőzítést. A helyzet változása miatt azonban most egy elnyújtottabb felkészüléssel jutnak el a topformáig - tette hozzá Kívés István.

Egykori hosszútávfutóként tudom, hogy a sportágban nem nehéz kivitelezni az edzéseket, mivel ez a műfaj nem helyhez kötött. Az edzéshez nincs szükség sportcsarnokra vagy kiépített futópályára. Jó helyszín a futáshoz a parkerő, a Csó-tó, vagy épp a Bozsoki út.

Az egyéni edzések részleteiről telefonon történik az egyeztetés, de az sem kizárt, hogy az edző oda áll mondjuk a Csó-tóhoz, és megnézi a futót tisztes távolból. Így elkerülhető a korlátozások megszegése. A felnőtt sportolók gyakorlottak, ők önállóan is végrehajtják az edzésterveket - fejtette ki az edző.

Sportolói múltam során én is tapasztaltam, hogy a fiatal futócsoportok nem képesek ilyen fokú önállóságra. Jobb, ha egy kisgyerek nem mászkál el otthonról egyedül, a csoportos edzés pedig pont szembe menne az általános rendelkezésekkel. Most sajnos abszolút szülőfüggő, hogy hogyan tudják megoldani azt, hogy a gyerek valamilyen szinten edzésben maradjon, teljesítse az edzőktől kapott feladatokat.

Kivés István és Kropkó Péter - Nagyágyúk a tóparton
fotó: Tánczos Mihály

Az előző évi szezon október körül ért véget. A sportolóknak jutott egy kis pihenő, majd újabb felkészülés jött a március elején kezdődő tavaszi szezonra.

„Hosszú a versenyszezon, kevés a pihenés. Ez mindig feszített programot jelent. Most azonban lényegesen lazább a tempó, olyasmikre jut idő, amire máskor talán sohasem. A dolog jó oldala, hogy mikor valóban sor kerülhet a versenyekre, rettenetesen sikeréhes lesz mindenki. Nyugodt felkészülési ívünk van, nem sürget semmilyen verseny.”

Most jelent meg a Magyar Atlétikai Szövetség 2020 évi alternatív versenynaptár tervezete. Az Országos Bajnokságot augusztus elejére tették. Onnan datálódnak majd a további fő versenyek. Előtte azonban már lehetnek – némileg formabontó módon – felkészülési versenyek.

„ A Tervezet szellemisége teljesen egybevág az én gondolataimmal is. Valószínűleg szakági –miénk a közép-hosszútáv– versenyek lesznek az elején, több korosztály számára egy helyen, egy időpontban. Én nagyon bízom benne, hogy hamarosan fokozatosan feloldják majd a korlátozásokat, hiszen hazánkban a kívánt hatást láthatóan sikerült elérni. Kisebb versenyekre már felkészültek lennénk.”

Vasi vasember 2019
fotó: Mészáros D. Zsolt

A SZoESE többi szakosztálya teljesen távoktatással megy, lényegesen kevesebb lehetőséggel. A csapatjátékosok kondiban tartják magukat, de valódi közös felkészülésre nincs lehetőségük. Számukra hivatalosan véget ért a 2019-20-as bajnoki szezon. A pingpong és tornász csapatoknak a legnehezebb a helyzete, mivel pingpongozni egyedül nem lehet, a tornához pedig nélkülözhetetlenek a szerek - ismertette az atlétikai szakosztály vezetője.

„Triatlon helyett szerintem a szezon elején majd duatlonokat rendeznek, mert úszni jelenleg nem tud senki. Ez a módosítás akár a Vasi Vasembert is érintheti.”

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Katka: N*m k*ll m*ll*b*sz*ln*, n*m * m* t*d*s*nkr*l v*n sz*, h*n*m *rr*...
Hamarosan nyithatnak a mozik, színházak, vendéglátóhelyek, fürdők
gyemantcsiszolo: H*h*! N*m *s *ly*n r*ssz *r*ny, *h*l k*tt**z*r *mb*rb*l cs*k *gy...
A vállalati koronavírus-teszt miatt az adatvédelmi hatósághoz fordult a szombathelyi TDK egyik dolgozója
kisbodoccs: * J*m*s B*nd k*ty*f*x* * m* Cs*b*nkh*z k*p*st! H*l k*p*zt*k k* ...
A titokzatos fekete autó a nemzetbiztonsági szakszolgálaté - írja posztjában Czeglédy Csaba
kisbodoccs: * J*m*s B*nd k*ty*f*x* * m* Cs*b*nkh*z k*p*st! H*l k*p*zt*k k* ...
Feljelentést tett Czeglédy Csaba az őt követő, nem létező rendszámú autó miatt
belabo: *l*tt* *s *t*n* sz*b*d, cs*k k*zb*n n*m....
Most akkor szabad alkoholt inni az oltás után vagy nem?