NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Miért sütünk otthon kenyeret, ha tele a polcok és nyitva a pékségek?

Pszichológia, bizony, pszichológia.

Amikor néhány héttel ezelőtt Magyarországra is beköszöntött a kijárási korlátozás világa, az emberek egy része megrohanta az élelmiszerboltokat.

A konzerves és rizsszekciók mellett alaposan leürültek a lisztespolcok is, és szinte azonnal megkezdődött a házi kenyérsütések korszaka is.

Az élesztőt gyártó cégek nem győzik a megnövekedett keresletet
fotó: Pixabay.com

A weboldalakon és a közösségi médiában receptek százai keringenek, ismerőseink versenyben kelesztik a tésztát, sütik a kenyeret és osztják meg a Facebookon a gusztusosabbnál gusztusosabb végeredményeket.

Mi pedig talán ugyanezt csináljuk, és fel sem tesszük a kérdést:

Miért is?

Hiszen semmi nem utal arra, hogy élelmiszer-, liszt- vagy kenyérhiány lenne, a szupermarketekben tömve vannak a kenyerespolcok és kedvenc pékségeink is a szokásos választékkal nyitnak ki minden egyes nap.

Valóban vannak olyan országok, amelyek már korlátozták a gabonaexportot, mondván a kenyérhiány könnyen átcsaphat utcai lázadásba, de ennek Európában semmi jele nincs, ráadásul a kenyérsütés abból a szempontból sem tűnik túl racionálisnak, hogy pont azt a lisztet használjuk el, amit a nehezebb időkre vettük.

Akkor?

A pszichológusok szerint a házi kenyérsütési láznak nem annyira gyakorlati, mintsem lélektani mozgatórugói vannak.

A házi kenyérsütés:

  • Kiszabadulást jelent a bezártság egyhangúságából
  • Eltereli a figyelmet a járvánnyal kapcsolatos nyomasztó hírekről
  • Azt az érzetet kelti, hogy nem vagyunk teljesen tehetetlenek a külső világ eseményeivel kapcsolatban
  • Uralmunk alá hajtjuk azokat a fránya mikroorganizmusokat, amelyek most úgy úgy viselkednek, ahogy mi szeretnénk (kelesztés)
  • Bűntudatlanul ehetünk végre fehér kenyeret, amelyre annyira vágyunk
  • „Egy hónappal ezelőtt még mindenki a glüténmentes étrendben hitt, most pedig hirtelen mindenki pék lett” - hívja fel a figyelmet a hirtelen megváltozott világra Maddalena Borsato, a Torinói Egyetem gasztronómia kutatója, aki korábban maga is Olaszország leghíresebb pékségeiben és cukrászdáiban dolgozott.

    Borsato a kenyérsütés egy másik lehetséges magyarázatára is rámutat.

    Ez pedig a segítés, a gondoskodás szimbóluma a bezártság és a tehetetlenség idején.

    „Kenyeret nemcsak magunknak, hanem másoknak szoktunk készíteni. És amikor most otthon kenyeret sütünk, majd közzétesszük annak a fotóját, az azt jelenti, hogy szeretnénk azt másokkal is megosztani” - mondja az egykori pék. És gyanítjuk, hogy igaza van.

    Hozzászólások (16)

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

    Keresés

    Hozzászólások

    nyugat1: N*m g*nd*l*m,h*gy *z *gy l*nn*. S*kk*l *nk*bb *zt h*sz*m ,h*gy *...
    Meglepetés – Vas megyében Celldömölkön drágultak legnagyobb mértékben az ingatlanok
    elbandi: ny*ny*ny*. sz*b*d v*l*szt*s v*n. m*nd*nk* *ld*nth*t* h*gy m*t ...
    Kormányinfó: jön a maszkviselés a tömegközlekedésben, az oltatlanok fizetés nélküli szabadságra küldhetők
    Latyak: "... *z *nk*rm*nyz*t ny*lv*nt*rt*s*b*n h*ll* f*r*ntt*l sz*r*...
    Horváth Zoltán az Agora Kulturális és Médiaközpont ügyvezetője
    syracusa: * f*d*szb*n *z *gy*k *m*t h*ny*ng*r*g *t*lt*m, *z *z *ly*n t*k *...
    14 millió forintból újítottak fel járdákat két szombathelyi városrészen
    chris: *nk*bb v*nn* * b*t*rs*g*t *hh*z, h*gy *l*t*b*n *gysz*r f*lsz*l*l...
    Ágh Péter becsöngethet önhöz is