NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Csak Szombathely

Elmondjuk, miért nem kell senkinek a víztorony kávézója

Szombathelyi kávézók tulajdonosait is kérdeztük, szerintük miért nem volt egy érdeklődő sem a helyre.

Augusztus 12-én írta ki a hányatott sorsú szombathelyi víztoronyba tervezett kávézó bérbeadásáról szóló pályázatot az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ, a pályázatnak pedig igencsak rövid határidőt szabtak. Ugyanis szeptember 14-én délelőtt 11 óráig lehetett jelentkezni.

A határidő lejártakor

09.15. 07:30

Nem kapkodnak a szombathelyi víztorony kávézójáért

/ közélet gal. 23 hsz. /
Senki sem akarja kibérelni.
elküldtük kérdéseinket az AGORA-nak, a válasz pedig igencsak meglepő volt. Horváth Zoltán, a kulturális központ igazgatója a következőket írta:

"Az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ által, a Víztorony kávézójának bérbeadására kiírt pályázati eljárás eredménytelen volt, ugyanis a megadott határidőig nem érkezett be ajánlat. Intézményünk – a fenntartóval történő egyeztetést követően – feltehetően újra kiírja a pályázatot."

Mit lehetne újragondolni a pályázatban

A pályázati kiírás szerint a 131,27 négyzetméteres kávézót havonta minimum 275 667 forint + ÁFA-ért adta volna bérbe az AGORA, viszont a teraszért külön bérleti díjat kértek: április 15-től szeptember 30-ig havonta minimum 1000 Ft/M 2 + ÁFA-t és a bérleti díj mellett a bérlőnek ki kellett volna fizetnie például a központi fűtést, a víz- és áramfogyasztást, illetve a szemétdíjat is.

A víztorony vadonatúj terasza
fotó: Kiss Tamás

Valószínűleg az üzemeltetéshez szükséges minden más költséggel együtt - amiket most nem kezdünk el kiszámolni - nagyon sok kávét kellene eladni ahhoz, hogy profitot is termeljen a hely.

Ezzel önmagában még nem is lenne baj, mert vannak jól működő kávézók Szombathelyen, nekik is sok kávét kell eladniuk. Miért nem látta meg akkor senki a fantáziát a víztorony kávézójában?

Az egyik legnagyobb visszatartó erő valószínűleg az elhelyezkedés

Április 16-án Horváth Zoltán, az AGORA akkor frissen kinevezett igazgatója volt podcastünk

04.16. 19:49

Podcast – Felásták az Agora Savaria háza táját, és még az igazgató is új

/ podcast 6 hsz. /
Január végén az igazgatói székbe Horváth Zoltán ült, akivel a kinevezéséről, az intézmény változásáról, a Kultúrfutárról és a közalkalmazottakról szóló törvényjavaslatról beszélgettünk.
vendége, és többek között a víztorony kávézó koncepciójáról is beszélgettünk. Már itt is felmerült a kérdés, hogy üzemeltethető lesz-e egyáltalán egy olyan kávézó, ami ennyire kiesik a belvárosi körből.

Az igazgató akkor azt mondta, hogy több dolog is szól az elhelyezkedés mellett, mint például a KRESZ-park, a víztorony izgalmas környezete vagy maga a tény, hogy a környéken még nincs kávézó.

"Talán nem véletlenül" – fűzte hozzá az igazgató beszélgetőtársa, Józing Antal, és egyelőre úgy tűnik, fején találta a szöget.

A felújított víztorony kupolája is megosztó téma volt
fotó: Kiss Tamás

Megkérdeztük Szombathely két nagyobb kávézójának, a Szimfónia Kávézónak és az Art Cafénak a tulajdonosát, szerintük mi lehet az oka, hogy senki sem pályázott a víztorony alsó szintjére. Azt mindketten leszögezték, hogy nem ismerik a pályázat részleteit, de elsőre az elhelyezkedést mondanák, mint fő probléma.

Az Arc Café tulajdonosa azt is hozzá tette, hogy ha étteremként, vagy szórakozóhelyként üzemelne a hely, talán nagyobb lett volna az érdeklődés, de pont a kávézóknál hatványozottan számít, hogy a városnak melyik részén vannak. A kávézó kifejezetten belvárosi műfaj.

Kapcsolódó

04.16. 19:49

Podcast – Felásták az Agora Savaria háza táját, és még az igazgató is új

/ podcast 6 hsz. /
Január végén az igazgatói székbe Horváth Zoltán ült, akivel a kinevezéséről, az intézmény változásáról, a Kultúrfutárról és a közalkalmazottakról szóló törvényjavaslatról beszélgettünk.

09.15. 07:30

Nem kapkodnak a szombathelyi víztorony kávézójáért

/ közélet gal. 23 hsz. /
Senki sem akarja kibérelni.

06.29. 16:02

Miért nem újították fel a szombathelyi víztorony tetejét?

/ közélet 8 hsz. 3 kapcs. /
Azért, amiért a római Szent Péter Bazilikáét sem. Egy kis hétfő délutáni ismeretterjesztés.

Hozzászólások (28)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

halfarkas: V*ry pr*m*t*v*!...
Több mint 4 milliós büntetést kapott Jakab Péter, mert egy zsák krumplit akart adni Orbán Viktornak
miki1950 : *z * k*rm*ny *rr*l h*r*s, h*gy m*nd*nt *r*b*l, sz*nkc**kk*l *k*r...
Elrettentő összegű bírságot javasolnak azoknak, akik nem viselnek maszkot a boltokban
lojalista: M*nd*gy *s,*z * l*ny*g,h*gy r*tt*gj v*l*m*t*l,*s v*l*k*t v*l*k*k...
Bakondi forever: a feltorlódott migránsok komoly veszélyt jelentenek
eheti: H*v* 500 br*tt**rt l*h*tn* *nn*l j*bb *s. * h*r*kb*n m*g *z*r...
Ungár Péter kengurujelmezben csap oda a komolykodó, öltönyös politikusoknak
lojalista: *z*rt n*m h*sz*m,h*gy * m*nt*s t*bb*t t*d,m*nt *gy v*gz*s *rv*s ...
Nem győzi a mentőszolgálat a tesztelést, orvostanhallgatókat vonnak be