NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Miért fulladt bele szerdán Szombathely a hóba?

A probléma gyökere a Haladás Sportkomplexumig és a szemétszállítás elveszítéséig nyúlhat.

Ami a gyerekeknek hihetetlen boldogság, az a felnőtteknek, ez esetben, maga volt a földi pokol. Szerda reggel ugyanis hóesésre ébredt Szombathely

2018.02.07. 10:15

Fél óra alatt sikerült átjutni Szombathely belvárosán, pedig elvileg este kilenc óta kint vannak a hótolók

/ hasznos 11 hsz. /
Legalábbis a Közút szerint, olvasóink még egyet sem láttak.
, amin egyébként sok csodálkozni való nincsen, hiszen tél van, a hó meg már csak olyan, hogy nem augusztus közepén lep meg minket a Balatonon amikor éppen hekket majszolunk.

Közel 10 centi hó hullott, a délutáni enyhülés aztán megolvasztotta a havat
fotó: Vágvölgyi Bálint

Tavaly kicsit elszoktunk a hótól, egy gramm sem esett, és idén is egészen február elejéig kellett várni a fehér csapadékra.

2018-ban az ember Teslát tud juttatni az űrbe úgy, hogy annak hordozórakétáiból kettő egy az egyben visszatalál a kilövés helyére, ehhez képest talán elvárható lenne, hogy egy várost hó és síkosság mentesíteni tudjanak.

Ráadásul még csak azt sem lehet mondani, hogy váratlanul érte volna Szombathelyt a hóesés, hiszen kedden délután maga a városháza sajtóosztályának vezetője küldte el nekünk is a előrejelzést, hogy jön a hó. Van egy olyan sejtésünk, hogy a 100%-ban városi tulajdonban lévő SZOVÁ-t is értesítették, már ha a cég maga nem vette volna észre, hogy bizony jönnek a hófelhők.

A SZOVA szerdán reggel egy Facebook-posztot dobott ki, ami szerint 15 munkagéppel takarítják az utakat az autósok meg legyenek olyan szívesek és ne akadályozzák őket a melóban.

SZOVA Nonprofit Zrt.

Kedves gépjárművezetők! Legyenek szívesek segíteni sószóró és hótoló munkagépeink haladását! Munkatársaink hajnal óta 15 munkagéppel végzik a hó- és síkosságmentesítést a szombathelyi közutakon....

Jó, hogy a SZOVA legalább a Facbookra posztolt egyet, a céget ugyanis lehetetlen elérni és tőlük információt kérni. A szóvivőt hiába hívjuk a telefonját nem veszi fel. Arra pedig már álmunkban sem merünk gondolni, hogy ilyen havária esetén a cég maga tájékoztatná a sajtót és azon keresztül a lakosságot, hogy éppen mekkora erőkkel dolgozik a probléma elhárításán.

Sok indulatos Facebook komment mellett találkozni olyannal is, ami azt firtatja miért kell egyáltalán ügyet csinálni 10 centi hóból, régen is esett a hó, akkor még csak téli gumi sem volt, mégis elmentek a farhajtásos Ladákkal. Valóban, csakhogy akkor ekkora közlekedési sűrűség sem volt. Az emberek ráértek utazni, nem rohantak egyik munkahelyről a másikra. Arról nem is beszélve, hogy ha már a városi polgár fizet súlyadót, iparűzési adót, parkoló adót (fizető parkolás) és az üzemanyagba épített egyéb adókat, akkor talán joggal várhatja el, hogy tudjon közlekedni.

Na, de vissza az alapproblémához. Miért nem találkozott egyáltalán, vagy csak elvétve hótolóval a szombathelyi polgár?

Legalább szépnek szép
fotó: Bonyhádi Zoltán

Mivel a SZOVÁ-val ezt a kérdést nem tudtuk megvitatni, így maradt a nyugat.hu archívuma. Tavaly és tavalyelőtt nem esett hó, amit takarítani kellett volna, egy 2015-os cikkünkből azonban az derül ki

2015.01.29. 14:44

Szombathelyen brutális havazás volt, és nem hiszi el, de a SZOVÁ-nál meglepődtek ezen!

/ közélet gal. 15 hsz. /
Ha nagyon esik a hó, ingyen parkolhat! Hogy miért, a hajtás után megtudhatja!
, hogy tíz saját és hét bérelt munkagéppel dolgozott a cég. Most ez a szám 15 volt.

Két gép kiesése okozta volna a káoszt?

Aligha. Sokkal inkább arról lehetett szó, hogy ugyan tényleg 15 munkagépet állítottak hadi rendbe ám ezek vagy csak nagyon ritkán közlekedtek, vagy arra vártak, hogy elálljon a hó. Nem egy olvasónk írta, hogy a hótolók csak akkor indultak meg, amikor kora délutánra elállt a havazás. Valószínű költséghatékonyság miatt. Így ugyanis nem kell kétszer vagy akár háromszor megindulnia a gépeknek.

Egy másik érdekesség, hogy a SZOVA a posztjában azt írja, hogy csak 5-6 centis hóvastagság után tudnak nekiállni dolgozni. Akkor mi lehet a magyarázat erre:

Na mit láttunk? #nyugathu #hokotro #hó #tél #szova #hótoló fotó: @farkasbazsi Használd kedvenc havas fotódon a #nyugathu -t, a képeket egy cikkben közzétesszük!

56 Likes, 2 Comments - Nyugat.hu (@nyugat.hu) on Instagram: "Na mit láttunk? #nyugathu #hokotro #hó #tél #szova #hótoló fotó: @farkasbazsi Használd..."

Vagyis, hogy a hótoló már szinte a hómentes úton tolja el a latyakot.

A hó esik, a közlekedést ezt akadályozza, mindig is lesznek olyanok, akik ezért zúgolódni fognak. De itt most mégis valami másról van szó.

Hirtelen eltűnt hótolókról, járhatatlan belvárosi utakról, amiken csak az enyhülő időjárás segített, na meg a hirtelen köddé vált céges kapcsolattartóról, aki pont akkor kezdi el nem felvenni a telefont a sajtónak és nem válaszol az emailekre, amikor kirobban a cég körül egy olyan botrány, amit jószerivel nem is annak vezetője okozott, de az ő nyakába akarják varrni.

"Csak az a lényeg, hogy elviszik a szemetet" - ezt még Puskás Tivadar a város polgármestere mondta az októberi közgyűlésen. A szombathelyi szemét ügy

2018.01.25. 15:55

Közel egymilliárdos bevételkiesés a SZOVÁ-nál, csak Szombathelyen szállíthatja a cég a hulladékot

/ közélet 12 hsz. /
A SZOVA elveszítette a hulladékszolgáltatást, Sopron simán arrébb pöckölte Szombathelyt.
lassan 1,5 éve duzzad. Röviden arról van szó, hogy a SZOVA 43 vasi településen szállította el a szemetet, ám mindezt veszteséggel tette, mivel a rezsicsökkentés és a központosítás jegyében létrehozott NHKV Zrt. kevesebb pénzt fizetett a szolgáltatásért, mint amibe az valójában kerül.

Másfél éve kongatja a szakma a harangot a SZOVA csődveszélye miatt, a városvezetés most a cégvezetőt akarja kirúgni

Nemény András baloldali városi képviselő péntek délben, sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Puskás Tivadar polgármester lemondásra szólította fel Németh Gábort, a SZOVA vezérigazgatóját. Puskás ezt azzal indokolta, hogy elfogyott a bizalom a vezérigazgató iránt, és előző napi cikkünkre utalt, miszerint az a cikk hetek óta készítettük elő.

E mellé jött az, hogy a szombathelyi cég alul maradt a soproni szemétszállítóval szemben, ez pedig azt eredményezte, hogy

a tavalyi 500 millió forintos veszteség mellé Szombathely további évi másfél milliárd forintos veszteséggel néz szembe.

Ennyi jön ugyanis össze ha egybevonjuk a hulladékszállítási ügyet valamint, a stadion- és uszodaüzemeltetést is.

Megvan már az összefüggés a kedves olvasónak is? Jelen esetben ugyanis a hó az, ami a legkisebb gondot jelentheti a társaságnak. A héten folyamatosan 3-4 fokok lesznek napközben. A mondást meg mindenki ismeri: Hol van már a tavalyi hó?!

Hozzászólások (21)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Rőzsike : J* l*nn*, h* m*n*l t*bb sz*k*mb*r v*l*m*ny*t m*g*sm*rh*tn*nk. *...
Virológus a kínai vakcináról: olyan, mint a fekete-fehér televízió
adt01: "D* *z *s *rd*k*l, h*gy * 2011-b*n b*h*r*ng*z*tt *gy*n* ny*g...
Vas megyében egyedül Szombathely bukta be az iparűzési-adó változását - Biztosan véletlenül
adt01: " sz*v*z*k*p*s *ll*mp*lg*r*k sz*m* 8 m*ll** k*r*l v*n. *kk*...
Vas megyében egyedül Szombathely bukta be az iparűzési-adó változását - Biztosan véletlenül
busman: *rb*n 1-2 h*n*pj* *rd*tl*n k*m*tr* (*nf-n*l m*g*s*bbr*) v*tt f*l...
Vas megyében egyedül Szombathely bukta be az iparűzési-adó változását - Biztosan véletlenül
nagyokos_kicsikinai: F*t*b*l*nd......
Fekete-Győr András futóversenyre hívta ki Németh Szilárdot és Budai Gyulát