NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Aktuál

A röszkei maradékból, központi tartalékból és adományokból segítik a menekülteket Szentgotthárdon

A Karitásztól a Vöröskereszt vette át a befogadótábor ellátását, a forrásokról beszélgettünk velük.

A menekülők segítése Vasban nem indult zökkenőmentesen, bár ahogy korábban írtuk, a segélyszervezetek és az önkéntesek gyorsan feltalálták magukat a váratlan helyzetben. Most a határon Vas megyében a Vöröskereszt megyei szervezete szolgál, jelentős segítséget kapva magánemberek önszerveződő csoportjaitól. Körükben merült fel, hogy a Vöröskeresztnek milyen forrásai vannak. Vörösné Kenedli Csilla, megyei igazgatót kérdeztük.

Mióta van a Vöröskereszt a terepen?

A múlt hét elejétől, szeptember 15-étől vagyunk kint állandó jelenléttel Szentgotthárdon. Előtte is voltunk, de nem folyamatosan. Munkatársaink 12 órás szolgálattal látják el a feladatot, hozzájuk csatlakoznak önkéntesek, akik segítik a munkájukat, illetve egészségügyi szolgálatot is ellátunk. A feladatunk az, hogy a buszról leszálló embereket ellássuk étellel, vízzel, higiéniai termékekkel és meleg holmival.

Menekültek Szentgotthárdon
fotó: Vágvölgyi Bálint

Kaptunk sátrat és faházat az önkormányzattól. A faházban van egy kis melegedő, ahol a buszról leszálló sofőrök pihenhetnek, illetve azok, akik a határon teljesítenek szolgálatot leülhetnek enni, viszonylag normális körülmények között. Amikor éppen nem érkezik autóbusz, akkor munkatársaink összeállítják a menekülteknek szánt élelmiszer-csomagokat.

A vasi Vöröskeresztnek honnét származnak a forrásai, honnét kapja azt az élelmiszert, amit eloszt?

A Vöröskereszt országos szervezete a nemzetközi segélyalapból kért és kapott pénzt a migránsok ellátására. Ebből központilag történt a beszerzés és az elosztás is. Vas megyébe is érkezik még azokból – a most már igencsak fogyóban - lévő készletekből, amik Röszkén maradtak meg. Ebből a készletből jut a déli határon szolgálatot teljesítő vöröskeresztes csoportokhoz is. Ezen kívül Vas megyéből kapunk önkéntes adományokat a menekültek számára.

Azért tartottam fontosnak ezt megkérdezni, mert miután a miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány támogatja a civil szervezeteket, pontosabban egyes bejegyzett karitatív szervezeteket, az önkéntes adományozókban felmerült a kérdés, hogy van-e szükség akkor az ő adományaikra, munkájukra. A Vas megyei szervezet kapott-e költségvetési forrásból pénzügyi támogatást ezidáig?

Hozzám nem jutottak el az ilyen vélemények. Mint mondtam, mióta Vas megyében a Vöröskereszt szolgálatot lát el a határon, azóta a központi beszerzésekből maradt, és hozzánk eljuttatott termékekből gazdálkodtunk. Az önkéntesektől érkező felajánlásokat – akár azt, amely a mi felhívásunkra érkezett, akár azt, amit a határra hoztak az önkéntesek, több helyről a megyéből, Szombathelyről is – adják a menekülteknek a kollégáink.

Menekültek Szentgotthárdon
fotó: Vágvölgyi Bálint

Ez eddig így volt. Hogy a Vöröskereszt a későbbiekben milyen forrásokból tudja ezt a munkáját végezni, arról lesz egy megbeszélés a közeljövőben. Egy multinacionális áruházlánccal is tárgyal a szervezet, minden felajánlás jól jön. A civil adományokat köszönjük, és az önkéntes munkát is, amivel a Vöröskeresztet segítik.

Ebből is volt egy kis félreértés. Voltak, akik úgy gondolják, ők a menekülteknek szeretnének segíteni, nem a Vöröskeresztnek.

Természetesen egy csónakban evezünk, minden segítőnek ugyanaz a célja, hogy amennyire tudja, könnyítsen a menekültek helyzetén. És minden segítség jól jön.


Eddig nem kaptak, majd most kapnak

Orbán Viktor szeptember 21-én jelentette ki a parlamentben, hogy a kormány segíti a civil szervezeteket, majd Schiffer András kérdésére gyorsan korrigált: azokat segíti, amelyek bejegyzettek és számlával rendelkeznek. A bejelentés felháborította a menekülteket felkaroló Migration Aid-et, hiszen ők jó két hónapig – és ahol szükséges még ma is – teljesen magánadományokra alapozva végezték tevékenységüket. Joggal kérdezték, hol a pénz, amit az állam költött a menekültek segítésére.

Pénteken közölte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, hogy szeptember 25-én utalta a Magyar Vöröskereszt, az Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat számlájára az előleget, 40-40 millió forintot, abból a 65 millióból, amit a szervezetek majd egyenként kapnak. Hogy ez a pénz mikor jut el azokhoz a helyi csoportokhoz, akik a munkát ténylegesen végzik, azt nem tudni.

Az viszont tény, hogy az egyik körmendi falu polgármestere a körmendi tábor felállítása után a falu kasszájából volt kénytelen vizet venni, mert segíteni akart a szomjasan gyaloglókat végignézni. Ezt a vizet akkor a Karitász osztotta ki. Remélhetőleg az erre fordított a pénz is visszatalál oda, ahová való.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

OhneGetzi: *v*nt* m*x. k*t *lk*l*mm*l *z *gy t*k j* *tl*t sz*r*nt*m. T*rm*...
A kormány egymillió forinttal támogat minden falunapot
OhneGetzi: K* * t*k*m *lv*sg*tj* *zt b*rm*k*r *s? *gy V*kt*r k*p s*kk*l h*...
Mától a Szájer-féle Nemzeti hitvallás szövegét kell kihelyezni a középületekben
miki1950 : P*nt*s*n! * m*gy*r n*p 80%- * *n**p*rt*! *z *rb*n k*sm*sk* *hh*...
Magyarország kilép az Unióból vagy Orbán elbukik? Mi lehet a vége az EU-val folytatott harcnak?
miki1950 : R*m*l*m, l*tn*kn*k *s k*v*l* v*gy! N*h*gy cs*l*dn*m k*llj*n b*n...
26 választókerületben dőlhet el a jövő évi választás, Szombathely is köztük van
OhneGetzi: J*bb*n t*lj*s*t......
Orvoshiány miatt leállt az Uzsoki Kórház sürgősségi osztálya