NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Egyéb

Mi ugyan nem éreztük, de rekordmeleg volt a május

Európa egyes részein, a Balkántól Skandináviáig, illetve Ausztráliában, Ázsia déli részén és az Egyesült Államok keleti térségeiben is szélsőséges meleget rögzítettek.

Az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálatának (C3S) adatai alapján 2020-ban a május az 1981 és 2010 közötti átlagnál 0,68 Celsius-fokkal volt melegebb. A hőmérséklet Alaszka, Európa, Észak-Amerika és Dél-Amerika több területén, illetve Afrika és az Antarktisz egyes régióiban is az átlag fölé emelkedett.

Globálisan a májusig tartó 12 hónap átlaghőmérséklete az iparosodás előtti szinthez képest közel 1,3 Celsius-fokkal volt magasabb. A 2015-ös párizsi klímaegyezmény révén közel 200 ország egyezett meg abban, hogy az iparosodás kezdetével megindult globális felmelegedés mértékét jóval 2, lehetőleg 1,5 Celsius-fok alatt igyekeznek tartani.

A szibériai Ob és a Jenyiszej folyók környéke az elmúlt hónapban az átlagnál 10 Celsius-fokkal volt melegebb, a folyók jege minden eddiginél korábban kezdett el széttöredezni. A Szibériára és Alaszkára jellemző hőhullám nagy veszélyt jelent a régiókban, ahol az elmúlt évben is hatalmas erdőtüzek pusztítottak.

Az Északi-sarkvidéken is átlagon felüli hőmérsékleteket mértek március és május között, de Európa egyes részein, a Balkántól Skandináviáig, illetve Ausztráliában, Ázsia déli részén és az Egyesült Államok keleti térségeiben is szélsőséges meleget rögzítettek.

Az Északi-sarkvidéken a hőmérséklet a 19. század közepe óta 2 Celsius-fokkal emelkedett, ez a globális átlag csaknem kétszerese. Ennek hatására olvadni kezdett a grönlandi jégtakaró, ez évente 600 milliárd tonnányi jégveszteséget jelent. A folyamat a 2019-es tengerszint-emelkedés mértékének 40 százalékáért felelős. A felmelegedés az Oroszország és Kanada területén található állandóan fagyott talaj, az úgynevezett permafroszt megolvasztásával a szén-dioxid-szint növekedéséhez is hozzájárul, a helyi permafrosztban mintegy 1,5 billió tonna szén-dioxid található.

(MTI)

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

halfarkas: V*ry pr*m*t*v*!...
Több mint 4 milliós büntetést kapott Jakab Péter, mert egy zsák krumplit akart adni Orbán Viktornak
miki1950 : *z * k*rm*ny *rr*l h*r*s, h*gy m*nd*nt *r*b*l, sz*nkc**kk*l *k*r...
Elrettentő összegű bírságot javasolnak azoknak, akik nem viselnek maszkot a boltokban
lojalista: M*nd*gy *s,*z * l*ny*g,h*gy r*tt*gj v*l*m*t*l,*s v*l*k*t v*l*k*k...
Bakondi forever: a feltorlódott migránsok komoly veszélyt jelentenek
eheti: H*v* 500 br*tt**rt l*h*tn* *nn*l j*bb *s. * h*r*kb*n m*g *z*r...
Ungár Péter kengurujelmezben csap oda a komolykodó, öltönyös politikusoknak
lojalista: *z*rt n*m h*sz*m,h*gy * m*nt*s t*bb*t t*d,m*nt *gy v*gz*s *rv*s ...
Nem győzi a mentőszolgálat a tesztelést, orvostanhallgatókat vonnak be