NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Jelentem

Egészség? Biztonság? Mifene? – Bezárták a szombathelyi fitneszparkokat

Amikor már azt hittük, visszakaptuk a szabadságot, ismét kattantak a lakatok.

Hétvége óta zúdulnak szerkesztőségünkbe az olvasói levelek és telefonok a szombathelyi sportparkokkal kapcsolatban, ugyanis az elmúlt néhány napban sorra azt tapasztalják az emberek, hogy le vannak zárva a létesítmények.

Van, ahol lakat kattant, máshol szalaggal kerítik el az edzőparkot, a legtöbb helyre pedig kiplakátolták, hogy átmenetileg nem használhatók. Néhol az is szerepel a tájékoztatókon, hogy biztonsági okokból nem használhatók az eszközök.

A Csótónál lévő fitneszparknál ez a felirat fogadja az edzeni vágyókat.
fotó: Mészáros D. Zsolt

„Értelmetlenül állok a döntés előtt. Vajon mi okból? A lakosság majd fele számít mára védettnek. Ez egyszerűen felháborítja a szabadban végzett mozgásforma szerelmeseit. Elszomorít a döntés” – panaszolta egy levélíró.

A temérdek olvasói bejelentés után mi is körbejártunk a városban, közel fél tucat fitneszparkot megnéztünk. Jártunk a Sportligetben, a Csónakázótónál, a Verseny utcában, a 11-es Huszár úton, a Kötő utcában, és a Parkerdőből is kaptunk egy olvasói fotót.

A Parkerdőnél biztosra mentek
fotó: Olvasó

És nem túl meglepő módon mindegyik le van zárva, vagy ki van plakátolva a már fentebb említett figyelmeztetésekkel, melyek alatt a Szompark, a Sportliget esetében pedig a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola szignója szerepel.

Vasivíz-szalaggal kerítették el a Sportliget fitneszparkját.
fotó: Mészáros D. Zsolt

Az okot sem olvasóink, sem mi nem értjük, így el is küldtük kérdéseinket a Szomparknak: miért és meddig nem használhatók a sportparkok? Jelenleg ugyanis a járványhelyzet sem olyan súlyos, és a kormányrendeletek is egyre több mindent engednek. Egy telefonáló szerint is fontos lenne a mozgás, az immunrendszer karbantartása.

„Vajon mely veszélyes okok miatt nem vagyok biztonságban? Migráncsok? Covid-19? Iszlám terroristák? Patkányméreg? DDT? Megint felrobbant a cserbobili erőmű, amivel pár hete riogattak? Esetleg az edzőparkot rendeltetésszerűen használók jelenthetnek veszélyt az analfabéta szülők, a közeli játszótér ellenére rendszeresen tömegével oda hordott, ész nélkül szabadjára engedett gyerekeire, vagy fordítva?” – morfondírozott egy másik olvasónk.

A Verseny utcai fitneszparkra is kikerült a figyelmeztetés.
fotó: Mészáros D. Zsolt

Senki nem látta, hogy bárhol is végeztek volna bármilyen munkálatokat az edzőparkokban, a plakátok pedig nem igen gátolják meg az edzés szerelemeseit abban, hogy használják az eszközöket.

A válaszra türelmesen várunk, amint megkapjuk, jelentkezni fogunk a fejleményekkel.

Frissítés:

Néhány órával cikkünk megjelenése után megérkezett a Szompark ügyvezető igazgatójának válasza. Kiss Dávid a következőket írta:

„A sportparkok használatát jogszabály-változás miatt kellett felfüggeszteni. A 24/2020 (VII.3.) ITM rendeletben foglaltak alapján a szórakoztatási célú sporteszköz akkor üzemeltethető, ha rendelkezik hatályos megfelelőségi tanúsítvánnyal. Mivel az eszközök nem rendelkeznek ezzel a tanúsítvánnyal, működésüket fel kellett függeszteni. Biztonságosságot igazoló dokumentum beszerzéséig a park kizárólag a jogszabály-változás miatt nem használható. A minősítő okirat beszerzése folyamatban van.”

Lapunk a közelmúltban készített videót

05.18. 18:45

„Túlzsúfolva még egyszer sem volt”

/ video /
Megnéztük, mennyire népszerűek a sportparkok. Meglepő eredményre jutottunk.
a szombathelyi fitneszparkok használatáról.

Hozzászólások (14)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Szup: *k* *ly*nt*l f*l, n* m*nj*n k* * k*z*tr*....
Szabálytalan és kreatív parkolások Szombathelyen: átlósan, keresztbe, összevissza
Kubota: *lv*s*d *s *m*t *rsz?...
Két fűnyírásos életképpel búcsúzunk a szezontól
Nagyadri: "* d*lg*kn*k *s m*gv*n * m*g*k *l*t*, cs*k f*l k*ll *br*szt*...
Elárverezik Gabriel García Márquez ruháit
adofizeto: v*kt*r t* k*s h*z*g f..., t* m*n* d*br*g*. H*l v*nn*k * k*n** sz...
Harmadik oltásként Modernát kapott Orbán Viktor
Attila: *z n*m h*t k*rd*s*, * gr*f*k*n*k*t m*s f*rr*sb*l *s l*h*t *ll*n*...
Megtalálta a Fidesz az elszabaduló rezsiárak felelősét: Brüsszel