NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Jelentem

Mi a teendő, ha a traktorok felhordják a sarat az utakra?

Gyakori probléma. Egy olvasónk hívta fel rá a figyelmünket a minap, mi pedig megkérdeztük a Magyar Közutat és a rendőrséget is, hogy kinek a hatáskörébe tartozik a sár eltakarítása.

Úgy látom, a traktorosnak mindent szabad

– kezdte olvasónk, aki a Rábahídvég és Püspökmolnári közti szakaszt fotózta le a minap. Elmondta, hogy már napok óta csupa sár az egész út és senki nem tesz ellene semmit, pedig elég balesetveszélyes, főleg csapadékos időben.

Rábahídvég és Püspökmolnári közti sáros út
fotó: Olvasó

Mi pedig ezen felbuzdulva megkérdeztük a Magyar Közutat és a rendőrséget is, hogy mi a teendő ilyenkor, kinek a hatáskörébe tartozik a sár eltakarítása és kinél tehetnek bejelentést az autósok. A Közúttól hamar érkezett is a válasz és megtudtuk, hogy a törvény szerint annak a sofőrnek kellene gondoskodnia az ilyen helyzetekről, aki okozta a problémát. Ha viszont nincs meg a felelős, de valaki észlelte a problémát bejelentést kell tennie. Ezt megteheti a rendőrségen is, országos közút esetén a Magyar Közútnál (akár a nemrégiben megújult www.kozut.hu

E-Ügyfélszolgálat

menüpontján keresztül), bármilyen más út esetén pedig a helyi önkormányzatnál.

Rábahídvég és Püspökmolnári közti sáros út
fotó: Olvasó

Íme teljes közleményük:

A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény szabályozza, hogy a közutat, a közúti jelzést megrongálni, beszennyezni, a közútra a közlekedés biztonságát vagy zavartalanságát hátrányosan befolyásoló tárgyat kitenni, kidobni nem szabad. Aki a közutat vagy a közúti jelzést megrongálta, beszennyezte vagy a közútra a közúti közlekedés biztonságát, zavartalanságát hátrányosan befolyásoló tárgyat juttatott, köteles a keletkezett veszély elhárításáról gondoskodni, illetőleg ameddig az nem lehetséges, a veszélyről a közlekedés többi résztvevőjét tájékoztatni. Az a járművezető, aki a közúti jelzés olyan rongálását, beszennyezését észleli, vagy a közútra került olyan akadályt lát, amely a közlekedés biztonságát súlyosan veszélyezteti, köteles erről a rendőrséget vagy a közút kezelőjét értesíteni, és – amennyiben erre lehetősége van – a veszélyt a közlekedés többi résztvevőjének jelezni vagy azt elhárítani (mérsékelni).

A jogszabály értelmében, minden közlekedő felelőssége az útburkolat szennyezésének megelőzése. A jogszabály általánosan tiltja a szennyezést, nem tesz különbséget sár, termény, motor- és gázolaj, trágya, úti szemét stb. között. Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor a kedvezőtlen talajviszonyok ellenére is szükséges mezőgazdasági munkát elvégezni. Ebben az esetben azonban a közútra való felhajtást megelőzően az adott gépjármű kerekének felületéről, valamint a gumi bordáiból a jármű vezetőjének el kell távolítania el a felragadt sarat. Amennyiben a sár hosszabb ideig a burkolaton marad, akkor azt később sokkal nehezebb letakarítani, csak a többszöri vizes seprés hoz eredményt. A sárfelhordást tehát sokkal egyszerűbb megelőzni, mint megszüntetni.

Szankcionálni, büntetni csak hatóság tud és ők is csak abban az esetben, ha tetten érik a járművezetőt. Amennyiben társaságunknak kell a sárfelhordást eltakarítani, akkor a munka nagyságrendjétől függően akár a 100.000 Ft-os összeget is elérheti a beavatkozás értéke.

A közlekedők így a rendőrséget, és az adott útszakaszt kezelő társaságot is - országos közút esetén bennünket, minden más út esetén a helyi önkormányzatot - értesíthetik. A közlekedők egyébként bejelentéseiket a nemrégiben megújult www.kozut.hu

E-Ügyfélszolgálat

menüpontján keresztül is megtehetik.

Rábahídvég és Püspökmolnári közti sáros út
fotó: Olvasó

A rendőrségtől pedig szinte ugyanazt a tájékoztatást kaptuk:

Megkeresésével kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatom.

1. Kinek a hatáskörébe tartozik a sár eltakarítása?

A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény (a továbbiakban: Törvény) 7.§ (2) bekezdése tartalmazza, hogy aki a közutat vagy a közúti jelzést megrongálta, beszennyezte vagy a közútra a közúti közlekedés biztonságát, zavartalanságát hátrányosan befolyásoló tárgyat juttatott, köteles a keletkezett veszély elhárításáról gondoskodni, illetőleg ameddig az nem lehetséges, a veszélyről a közlekedés többi résztvevőjét tájékoztatni.

2. Kit értesíthetnek az autósok? A rendőrséget, a közutat, az önkormányzatot vagy esetleg valami más szervet?

A Törvény 7.§ (3) bekezdése szabályozza, hogy az a járművezető, aki a közúti jelzés olyan rongálását, beszennyezését észleli, vagy a közútra került olyan akadályt lát, amely a közlekedés biztonságát súlyosan veszélyezteti, köteles erről a rendőrséget vagy a közút kezelőjét – értesíteni, és – amennyiben erre lehetősége van – a veszélyt a közlekedés többi résztvevőjének jelezni vagy azt elhárítani (mérsékelni).

Hozzászólások (9)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

ltk70: *z*rt *zt sz*r*nt*m m*g g*nd*ld *t :) ...
"Nem tesszük a csizmát az asztalra, nem fúrunk olajkutat az Őrségben"
iszek: S*h*v*t*l. Sh*w- h*v*t*l. * sz* sz*r*s ( m*jdn*m sz*r*st *rt*m...
Harangozó: A szervezés sem volt tökéletes, de az emberek is fegyelmezetlenek
gaful: *z,h*gy * l*ngy*l*k m*t g*nd*ln*k,*z * sz*v*r*n j*g*k! N*k*nk m...
Nem lesz egyszerű az oltás a kínai vakcinával
gaful: Sz*r*nt*m m*g *nk*bb *z *lt*s f*nt*ss*g*t k*ll*n* *l*t*rb* h*ly...
Mintha csak a novemberi csúcs lenne: 4385 új fertőzött és 120 halott
csarli: "*z *l*r* t*rv*z*ttn*l *lcs*bb l*tt * F* t*r* ny*lv*n*s v*c*...
A szombathelyi polgármester szerint több önkormányzati szervezetnél is találtak szabálytalanságokat