NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Mediawave 2011

Mercury, Cserháti, Joplin – Akinek mindez jól áll: Németh Judit

Ahogy sírva, izzadva és ízzva Cserhátitól, Tina Turnertől Freddie Mercuryn át Janis Joplin-ig Németh Judit bármit elénekel, az földbe döngöl. Végre egy estén át csak az övé volt a színpad!

Őszes halántékok fehér bőrfotelbe süllyedve rózsaszín kupakos ásványvizet szorongatnak, meleg van, még itt a Krúdy klub elsötétített termében is. Nincs szabad szék, szellős teltház van. Öltönyös és kiskosztümös este ez, látszólag nincs köze a Fő téren dübörgő Mediawave-hez, pedig társrendezvényeként hirdették meg. Nagyon más műfaj. Főszerepben a szombathelyi társulat egyik legkedveltebb színésznője, színes egyénisége: Németh Judit. Pár éve, amióta a Weöres Sándor Színházban feltűnt, tudjuk róla, rendkívüli hanggal bír, bárhol énekel, ott kápráztat, legyen az Kabaré vagy Revűzió, nyert ügye van.

Németh Judit - Talán
fotó: Mészáros Zsolt

Maga mondta egyszer, a veszte, hogy színházi gumifigura, bármilyen szerepet osztanak rá, azt ő megcsinálja. Erre a karakterre azonban ritkán osztanak főszerepeket, a rendezők első körben mást keresnek. –Jordán Tamás viszont most gondolt egyet, és végre adott Németh Juditnak egy, ha nem is főszerepet, de egy estét a Krúdy klubban, pár ügyes fiatal zenésszel.

Földig érő fekete kisestélyiben, a nézők soraiból lép elő. Katona Klárival indít, a Talánnal. Vártuk tőle, a színháznyitó Bokrétaünnepen már hallottuk, számítottunk Edit Piafra is és musicalekre. Kaptunk ezt is azt is – mindent, ami nehéz, és ami Németh Juditnak valaha fontos volt: Cserhátitól, Tina Turnertől Freddie Mercuryn át Janis Joplin-ig.

Régi motorosok, így együtt is
fotó: Mészáros Zsolt

Németh Judit maga jegyzi meg, bár Jordán eredetileg azt szerette volna, hogy sanzonokat és musicaleket énekeljen, ő mást akart. Meg aztán, amit színpadon elénekelt már, azt kár újra elővenni, amit viszont még nem, azt meg minek… Inkább olyan dalokat választott, amiket a közönség nem vár tőle, amik számára fontosak, és nem feltétlenül a színházról szólnak.

Egy ponton keserédesen állapítja meg, amikor végre egy estén át énekelhet, most megy el a hangja. Pedig dehogy, néha fátyolos, olykor kásás, de csak árnyalja, nincs vele gond. Látszik, nagyon szeretett volna mindent egyszerre megmutatni. Kevesen dicsekedhetnek azzal, hogy ilyen parádésan – vagy egyáltalán – tudnak Freddie Mercury hangján megismert dalokat énekelni, ő ezt is megcsinálja.

A band
fotó: Mészáros Zsolt

Németh Judit fogja kancsó vizét, jön-megy Jordán asztala és a zenekar között. Néha mesél, ha a direktor faggatja. Szomorkás beszélgetés kerekedik ki, amelyből kibuggyan, telis tele van keserűséggel, ki nem élt színpadi vágyakkal, és a mellőzöttség kellemetlen érzésével. És jó adag nosztalgiával Kaposvár, és a nyolcvanas évek iránt. Jordánnal ellentétben, aki köszöni szépen most is jól érzi magát a bőrében, Németh Judit nem tűnik elégedettnek. Munkálkodik benne, mennyi mindent elénekelhetett volna, mennyi szerep kimaradt, és várhatna rá – el is mondja. Jordán is azzal kezdi a beszélgetést, szerződtetések ideje van, és Németh Judit legalább hét tervvel állt elő, amiket nagyon el tudna énekelni, csak darabot kéne írni hozzá. Közben azért megtudjuk, Duró Győző dramaturg nekiállt egy Edith Piaf darabot írni. De felvetődik, mennyire jó előadás születhetne Janis Joplin vagy Cserháti Zsuzsa életéből.

Személy szerint a magyar nyelvű dalok, Katona Klárik, Verebes István szerzeménye, Kelemen Zoli átirata a kedvenceim, ezekben érzem Németh Juditot igazán erővel izzani. Megrázó ösztönnel él át minden mondatot. Nem egyszer sír. Kihívásként, zseniálisan oldja meg az angol nyelvű számokat is. Döbbenetesen szól torkából a Yesterday és Joplin is.

Talán… csak bízhatunk benne, hogy nem ez volt az utolsó este, amikor Németh Judit énekesként, elemi erővel megmutathatta magát…

Kapcsolódó

2011.03.21. 08:43

Nem lehet megunni – a Kabaré Szombathelyen

/ kultúra gal. 2 kapcs. /
Az élet kabaré, igen. Béres Attila a szombathelyi színházban gondolta újra ezt a már-már közhelyes szállóigét. A végeredmény: levett a lábamról, nem csak engem, a közönség felállva tapsolta az évad eddigi legjobb előadását.

2011.01.25. 12:19

Jó volt! – Jordán és a Jóbarátok örömünnepén

/ kultúra gal. 1 hsz. 3 kapcs. /
A színpad egy négyzetméterére ritkán jut ennyi híresség, mint tegnap este Szombathelyen. Felsorolni is nehéz, a kedélyes bokrétaünnepen ki volt jelen: Haumanntól Darvas Ferencig, Udvaros Dorottyától Kernig terjedt a celebspektrum.

2010.03.15. 20:32

Németh Judit Tina Turnert énekel és Tankcsapdát hallgat

/ sajtószemle /
Budapest, Vörösberény, Szombathely, de főleg Szombathely: e tengely mentén telnek a mindennapjai Németh Juditnak. A Weöres Sándor Színház színésznője a nyolcason közlekedik, autójában hol Cecilia Bartolit, hol Tankcsapdát hallgat.

2010.01.06. 13:08

Pontoztunk a Revűzióban

/ sajtószemle /
Hanglemezszerződés nem járt a nyertesnek, a szilveszteri őrületben a szombathelyi színház falai közt helyi Csillag született. Németh Judit a ’66-67-es táncdalfesztivált felülvizsgáló Revüzióban estéről-estére verte a mezőnyt. Nem volt ez másként a január 2-ai előadáson sem, ahol a véletlen (no és Verebes István keze) a zsűritag szerepét osztotta ránk.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

crankitup: *z m**rt *ly*n n*gy sz*m? *z *t*n l*v*kn*k l*g*l*bb 80%-n*k n*nc...
Jogosítvány nélküli sofőrt fogtak Bérbaltavár és Nagytilaj között
shopron: * m*g*lt k*sl*nyr*l f*nt v*n * k*r*, n*v*, *z *l*t*ltr*l m*g s*m...
Másodfokon is letöltendőt kapott a sorkifaludi halálos traktorbaleset okozója
rheingold1926: Sz*m*r* r*g*ny *z *m* *tt z*jl*tt Sz*mb*th*ly*n. Tr**n*n *ml*k*z...
Vajon mondhat egy baloldali politikus beszédet egy trianoni kiállítás megnyitóján?
belabo: *z*k *z *l*t n*gyd*lg**. ...
Vajon mondhat egy baloldali politikus beszédet egy trianoni kiállítás megnyitóján?
salfai: *d* k*ll*n* f*gy*ln*, m*rt m*st m*n*m*l*s k*l*nbs*gg*l *gy*n, d*...
Kissé nehezen, de győzött a Haladás a Szolnok ellen