NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Tech

Mennyi áramot zabálnak a legújabb okostelefonok?

Sokkal, sokkal, de sokkal kevesebbet, mint gondolnánk. Ha azt mondjuk, hogy évente egy csoki ára, az meglepő?

Most, hogy befutott a remegve várt iPhone 5, és már milliók bökdösik világszerte, ismét kapott egy lökést az amúgy sem kis iramban zajló smartphone-láz. Az intelligens képernyőérintős készülék lassan kérlelhetetlenül átveszik az irányítást a mobilpiacon, úgyhogy nem is csoda, hogy az otthoni energiafelhasználás témájában járatos Outlier blog most annak járt utána, mennyit fogyasztanak ezek a telefonok, amikor feltöltjük őket.

Két csúcskategóriás telefononon, az Apple illetve az Android üdvöskéjén elvégzett felmérésük eredménye mellbevágó - mármint nem annyira brutális, hanem annyira soványka. Az jött ki ugyanis, hogy az iPhone 5 egy teljes évben (!) mindössze 91 forintnak megfelelő összeggel karcsúsítja meg a villanyszámlánkat, míg a Samsung Galaxy S III átlagosan 117 forinttal. Még egyszer írjuk, most lassabban: egy teljes évről van szó. Tavasz, nyár, ősz, karácsony.

Forrás: http://blog.opower.com
fotó: http://blog.opower.com

Úgy is lefordíthatjuk ezt, hogy a telefonunkat bármikor rajta hagyhatjuk a töltőnkön, még akkor is elenyésző lesz a "fogyasztása" (más kérdés, mennyire tesz ez jót az akkunak, erre a kutatás nem tért ki). Mindenesetre tegye fel a kezét, aki erre az eredményre számított.

Beszorozva már más a képlet

A szakemberek a vonatkozó blogposztban felhívják azonban a figyelmet, hogy legyen bármennyire is elhanyagolható az egyszemélyes, már-már "apróbetűs" energiafogyasztás, amit az akkumulátortöltések hoznak magukkal, az okostelefon-használók táborára vetítve a bolhából elég hamar elefánt lesz.

Ez a szám már eléggé ijesztővé válik: csak Amerikát figyelembe véve arra jutottak, hogy amennyi iPhone 5 várhatóan elfogy egy év alatt az országban, az ugyanannyi kilowatt-mínusszal jár, mint 54 ezer amerikai háztartás éves áramzabálása. És akkor még csak egyetlenegy okostelefon-modellről beszéltünk, ami a torta apró szeletkéje csupán.

De ennél is továbbmennek a fejtegetésben: a fejlettebb mobilok közvetetten is kifejtenek egy erős energiaigényt, hiszen elképzelhetetlen mértékű internetrobbanást eredményeztek, 2011-ben például már háromszor annyi adat kúszott le egy okostelefonra, mint egy évvel korábban (egy hónap alatt akkor még átlagosan 55 megabájt, ma már 150). Sőt, becsléseik szerint 2016-ra tizenhétszer ennyi lesz ugyanez a szám. Ez pedig újabb szerverek, adatcenterek, tápegységek, és egyéb járulékos technológiák csatasorba állítását jelenti, amik meg ugye árammal muzsikálnak.

És mégis a mobil a legzöldebb

A legérdekesebb az, hogy régi vasainkkal, vagyis az asztali PC-vel, a laptoppal vagy a játékkonzollal szemben még így is győznek az energiagazdálkodási versenyben - az okostelefonok, mármint. Az alábbi ábra is mutatja (szintén amerikai adat, de nyilván minden fejlett országban tetten érhető trend):

Forrás: http://blog.opower.com
fotó: Nyugat.hu

Szóval, ha úgy vesszük, minden egyes mobiltelefonon elküldött e-maillel, megnézett YouTube-videóval, megosztott családi fényképpel összességében energiát spórolunk, ráadásul mérföldekkel többet, mintha ugyanezeket a tevékenységeinket egy hagyományos számítógépen végeznénk. Ez az energiamegtakarítás azonban csak a házi használatra érvényes, a netforgalmat kiszolgáló óriási adatcenterekre továbbra sem. De nem baj: ha személyesen megnyertük a csatát, akkor egyszer talán tömegesen is megnyerjük a háborút egy szebb, jobb, energiabarátabb világért.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

TheOldBarbers: *nny*r* *z*rt n*k*d s*ncs *g*z*d. * k*r*kp*r *t * f**tt*l p*rh*z...
„Újperintben sikerült ismét nagyot alkotni” – Furcsa megoldás a bicikliúton
mikornyicki: *k*s p*ld*j*, h*gy m**rt k*ll*n* m*n. Kr*ssz v*zsg* * k*r*kp*r*s...
„Újperintben sikerült ismét nagyot alkotni” – Furcsa megoldás a bicikliúton
iszek: *z *s f*d*szny*k- f*d**t*. *z*kn*k * f*tb*ll *z *ls* ( v*gy cs*k...
Az M4 Sport futballszakértője elképesztő érzéketlenséggel nyilvánult meg Eriksen rosszulléte után
TheOldBarbers: *gy *jj*bb *rd*k*ss*g: * P*sk*s T*v*d*r *t k*r*kp*r*s k*zl*k*s*s...
„Újperintben sikerült ismét nagyot alkotni” – Furcsa megoldás a bicikliúton
jobboldal: L*m l*m! *sm*t * v*kc*n* v*n f* t*r*t*k*n! *tt *z *gy*k h*zz*sz*...
Pfizer és Moderna: a vártnál több a szívizomgyulladás a fiatal férfiaknál