NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Aktuál

Megérkezett az első csoport menekült Körmendre, és már gyalogolnak is Ausztria felé

A képviselő-testület vitázik a befogadótáborról, pedig ők nem dönthetnek róla. Folyamatosan frissülünk.

18:20 Jobbikos tüntetés

A tábortól párszáz méterre tüntet a Jobbik, úgy ötvenen-nyolcvanan lehetnek. Rendőrök is vannak körülöttük, de viszonylagos nyugalomban telik a városban az este.

15:20 Őrizzük meg a józan eszünket!

Egy olvasónk levelében arról tájékoztatott minket, hogy a Pinkamindszentnél átvonuló menekültek kifosztották a falu központjában lévő trafikot. Üzenetében ezt is írta:

Annyian mentek be a boltba, amennyien csak befértek, egy személy fizetett, a többiek meg pakoltak, amit tudtak, majd fizetés nélkül távoztak! Hátra hagyva egy sokkos állapotban lévő bolti eladót!

- írta olvasónk.

Mielőtt még kitörne a tömeghisztéria, megkerestük a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságot is az üggyel kapcsolatban. Mint azt megtudtuk, a trafikot nem fosztották ki a migránsok: mindössze négy üdítő és két doboz cigi az összes hiány. A lopás persze ettől függetlenül lopás.

Menekültek a pinkamindszenti trafik előtt
fotó: Bonyhádi Zoltán

A helyszínen kollégánk azt tapasztalta, hogy a kis trafikból az utcára lóg ki a sor, illetve azt, hogy többen beszélgetnek az épület előtt, hangoskodástól és rendzavarástól mentesen. Úgy tudjuk, a rendőrség a faluig kísérte a menekültek csoportját.


11:15 Rendőri segítséggel elhagyták Moschendorfot a menekültek

Mint megtudtuk, a busszal egy közeli vasútállomásra viszik a menekülteket, onnan pedig szervezetten utaztatják őket tovább Németországba.

Ausztriában nem kell gyalogolniuk tovább
fotó: Bonyhádi Zoltán

11:10 Átlépték a határt a menekültek

Már Ausztriában vannak a hajnalban Körmendről indult menekültek
fotó: Bonyhádi Zoltán

11 óra körül a Körmendről indult menekültek Pinkamindszentnél átlépték az osztrák határt - jelenti a helyszínről munkatársunk. Az osztrák oldalon rendőrök várták, majd egy gyors létszámösszeírás után egy oberwarti rendszámú rendőrségi buszra ültették őket.

Németországba tartanak
fotó: Bonyhádi Zoltán

Kollégánk Pinkamindszenten beszélt egy helyi lakossal, aki a falu szélén lakik, de bejött a központba megnézni, mi a helyzet. Ő is olvasta a híreket, és félt is a menekültáradattól, de most azt mondta, alaptalan volt a félelem, ezek rendes, csendes, emberek, sok gyerekkel.

Éhesek: az asszony a fáról lehullott dióval etette a kisfiút
fotó: Bonyhádi Zoltán

Elmesélte, hogy reggel óta jönnek a menekültek, de nem is állnak meg szinte sehol. Egy helyen néhányan leültek pár percre pihenni egy fa alá, néhányan pedig bementek a falu boltjába vásárolni. De látszik rajtuk, hogy a lehető leggyorsabban Ausztriába akarnak érni - mondta a nyugdíjas férfi, aki elmondása szerint korábban határőr volt.

Békésen vonultak a határ felé
fotó: Bonyhádi Zoltán

Rendkívüli ülést tartott a befogadótábor miatt a körmendi képviselő-testület, közben az első csoport menekült már Ausztria felé gyalogol. A történéseket időrendben követtük:


10:10 Veres András szerint a katolikus egyház teszi a dolgát

A körmendi befogadótáborhoz érkezett Veres András megyéspüspök, a Katolikus Püspöki Konferencia nemrég megválasztott elnöke. Az újságírók kérdéseire elmondta, hogy az egyház teszi a dolgát, a Karitász emberei mindenütt ott vannak, Körmendre takarókat és egy játszósátrat vittek a gyerekeknek. Kijelentette, az egyház elleni kritikák tudatos félremagyarázások, az egyház teszi a dolgát.

Veres András nem fogadja el a kritikákat
fotó: Bonyhádi Zoltán

Kollégáink közben elindultak a határhoz, információik szerint a Körmendről gyalog elindult menekültek a legközelebbi határszakasz, Pinkamindszent felé tartanak. Közülük sokan még az éjszaka elindultak, a körmendi táborban csak ételt és vizet vettek magukhoz, le sem pihentek.

Rövidesen a határról jelentkezünk.


9:25 Rövid volt a testületi ülés

Zárásként a polgármester elmondta: ha valaki azt szeretné, hogy rend és fegyelem legyen, annak nem lehet célja a rend és fegyelem megbontása - Bana Tibornak címezve. Ha valaki azt terjeszti, "azzal bolondítja" az embereket, hogy félni kell, akkor az emberek félni is fognak. Majd így folytatja: ez a város viszont mindig tisztelettel fogadta az ide érkezőket, és ha a vendégek viszont tisztelik a várost, akkor szívesen kísérik őket az útjukon.

Az osztrák-magyar határ felé gyalogló menekültek Körmenden
fotó: Bonyhádi Zoltán

Ezt teszik most is a menekültekkel. A polgármester inkább együttműködésre kéri a városlakókat. Többször hangsúlyozta, hogy az ügy békés megoldása alapvetően hozzáállás kérdése.

Aztán a testület elment megnézni a tábort, a sajtót oda már nem engedték be.


9:00 Ne használják ki a menekülteket politikai célokra

Bebes polgármester kéri, hogy ne használják ki a menekültek ittlétét politikai célokra, de főleg ne keltsenek félelmet. Úgy véli, teljesen alaptalan az este hatra meghirdetett tüntetés, csak hisztériakeltésre lesz jó. Azt gondolja, hogy ha valaki balhézni fog, akkor azok nem a menekültek lesznek.

Tiborcz főkapitány szerint a rendőrségnek csak annyi a dolga, hogy a menekültek áthaladását a városon és a főutakon biztosítsák. Szerinte ebből nem lesz gond, mert a menekültek arra törekednek, hogy minél hamarabb Ausztriába érjenek, nem pedig arra, hogy balhézzanak a városban. Ezzel együtt is minden eshetőségre felkészültek.

Hollósi igazgató elmondja, hogy egy körmendi orvos fogja ellátni a menekülteket, ha szükség van rá. Ő a Közel-Keletről származik, a nyelvi nehézségek sem jelentenek akadályt. Mivel ez egy szükséghelyzet, ezért nem tudják megmondani, hogy meddig áll a tábor. Az biztos, hogy közben az oktatás zavartalanul folytatódik.

Bebes bejelenti, hogy V. Németh Zsolt államtitkár tegnap a városban egyeztetett, és jön a Fidesz kötelező mondata: azok tehetnek a menekültválságról, akik elhitették velük, hogy Európában van a Kánaán.

Bana Tibor nem akar idegeneket látni Körmenden
fotó: Bonyhádi Zoltán

Bana Tibor, a Jobbik országgyűlési képviselője kijelenti, azt szeretnék, ha egyetlen menekült sem lenne Körmenden. Ezt fokozza még egy kicsit, Bebes polgármester válaszol, ezt a szöveget vigye az országgyűlésbe, oda való.

Ebből vita is lesz, egy képviselő javasolja, ha lehet, minél előbb vigyék a menekülteket a határhoz, és ne tartsanak tüntetést este, mert az csak indulatokat gerjeszti.

Bebes neki is válaszol, Körmend jogkövető város, az itteni embereket nem lehet ilyenekkel megbolondítani, ők csak nyugalmat szeretnének. A menekültek sem ide akarnak jönni, és tovább is akarnak menni.


8:20 - 780 főre tervezték a tábort

Közben elkezdődött a rendkívüli testületi ülés, erről tudósítunk:

Tiborcz János, Vas megyei rendőr-főkapitány:

Arra kaptak feladatot, hogy alakítsanak ki itt egy ideiglenes regisztrációs pontot. A szerb-magyar határról hozzák ide a menekülteket, itt regisztrációs pontot működtet a bevándorlási hivatal. A szakközépiskolások ellátási feladatokat végeznek, a rendőrök pedig a közbiztonságra ügyelnek.

A főkapitány biztosít mindenkit, hogy minden rendben lesz. Nyilván lesz némi változás a város életében, de garantálják az emberek és a város biztonságát. Ha a menekültek a határra indulnak, mindig biztosítani fogják a menetet.

Így vonulnak a menekültek Körmenden

Hollósi Gábor, igazgató, Rendészeti Szakközépiskola:

20 óra alatt épült fel a tábor a parancs kézhezvétele után. A katasztrófavédelem (tűzoltók), a szakközépiskolások együttműködésével épült.

780 fő befogadására alkalmas a tábor. Az ellátáshoz minden feltétel adott. Tábori ágyak, lepedők takarók, ideiglenes zuhanyzók, vízellátás, Zalaegerszegről szállítják a börtönből az élelmiszert. „Vas megyéhez méltó ellátást kapnak.”

Teljesen izolálva vannak, egy akadályozó eszközzel el vannak zárva az iskolától.

Bebes István és Tiborcz János a rendkívüli ülésen
fotó: Bonyhádi Zoltán

A másodéves tanulók hétfőn 11 órakor a Hősök terén a kormányfő és a kormány előtt esküt tesznek, aztán kiadják a feladatot, ami a déli határ erősítését jelenti. Egy tanuló sem szerelt le, mindegyikük nagy várakozásokkal tekint az előttük álló feladatokra.

A Máltai Szeretetszolgálat és a Karitász működik együtt a menekültek ellátásban. Egy játszóteret rendeztek be a Karitász munkatársai, hogy a gyerekeknek megkönnyítsék az életét.

Élelmiszer van, de a takarókból hiánycikk lesz, arra pedig valószínűleg nagy szükség lesz.

Terhes nők, több gyerekkel – szívfájdító látvány. Eddig nem szemeteltek, tisztelettudók voltak - mondja.

Andor Gábor, BÁH:

Megérti a helyi lakosokat, ha a hirtelen jött hír miatt nyugtalanok, de a tapasztalatok alapján a menekültek gyorsan továbbmennek. A hatalmas migrációs nyomás miatt viszont szükség van újabb gyűjtőpontokra.

Andor Gábor a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal képviseletében szólalt fel
fotó: Bonyhádi Zoltán

Bebes István polgármester kérdésére Tiborcz János azt mondja, nem lehet tudni még, mennyi ideig működik majd a tábor. Kijelenti, garantálják a város biztonságát, eddig sem történt semmi negatív dolog, ebben nem csak a körmendi kapitányság rendőrei vesznek részt.

Kiderül, hogy az éjszaka érkezett és most már Ausztria felé gyalogló menekülteket korábban már regisztrálták.


8:00 Itt vannak az elsők, de már tovább is indulnak

Az éjszaka megérkezett Körmendre, a befogadótáborba

2015.09.10. 11:37

Ideiglenes befogadótábor épül a Körmendi Rendészeti Szakközépiskolában

/ aktuál gal. 27 hsz. /
16-18 sátor, két sorban, az iskola területének hátsó részén. Az első csoport rövidesen érkezik.
az első busznyi menekült. Őket gyorsan regisztrálhatták is, mert nem maradtak a táborban, gyalog indultak el Ausztria felé. Kollégánk a Rákóczi úton látta őket, ez a 8-as főút átvezető szakasza. A járdán gyalogoltak, rendőrök kísérték őket.

Az osztrák-magyar határ felé gyalogló menekültek Körmenden
fotó: Bonyhádi Zoltán

Valószínű, hogy a befogadótábort éppen azért telepítették Körmendre, mert innen gyalog is pár óra az osztrák határ, így nem az ország belsejében akadályozzák a közlekedést.

Az osztrák-magyar határ felé gyalogló menekültek Körmenden
fotó: Bonyhádi Zoltán

A táborban, vagyis a Rendészeti Szakközépiskola területén nyolc órától a körmendi képviselő-testület tart kihelyezett ülést. Közben buszok érkeztek a táborhoz, de rendészeti hallgatókért jöttek.

Cikkünket folyamatosan frissítjük.

Kapcsolódó

2015.09.10. 11:37

Ideiglenes befogadótábor épül a Körmendi Rendészeti Szakközépiskolában

/ aktuál gal. 27 hsz. /
16-18 sátor, két sorban, az iskola területének hátsó részén. Az első csoport rövidesen érkezik.

Hozzászólások (4)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

shopron: *r*l*k, h*gy f*lf*d*zt*t*k V*c*t, *gy *g*z*n h*ng*l*t*s k*sv*r*s...
Múmiák és sütemények: Vác, az ismeretlen város a Duna partján
ta-tom: N*gy*n sz*m*t d*l*g *z *lt*tl*n*k *ld*z*s*, k*nysz*r*tg*t*s* *s ...
Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás
amiede: Cs*k gr*t*l*ln* l*h*t. N*m j*bb *z m*nt * gy*l*lk*d*s *s * f*c*m...
Tudta, hogy Szombathelyen a panelházak között van egy mini arborétum?
iszek: F*c*zn* k*ll*tt v*ln*,zs*bh*k*zn*, sz*ty*l*t k*pk*dn*...t*l*n m...
A Hősök terén tüntetnek az egészségügyi dolgozók
okoska120: *lph* v*r*s *ll*n* *lt*st t*sz*k k*t*l*z*v*, *m*k*r * d*lt* *s g...
Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás