NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

A V4-ek közül magasan Magyarország fogadott be a legtöbb menekültet

Hazánk az EU keleti blokkjának második legengedékenyebb országa.

 • 2017-ben összesen 538 ezer ember kapott valamilyen menekültjogi védelmet az EU tagállamaiban. 25 százalékkal kevesebben, mint 2016-ban.
 • Magyarország 1290 embert fogadott be, közülük 105 embernek adott menekült státust, 1110 főnek pedig oltalmazottit, és 75 főt egyéb humanitárius szempontok alapján fogadott be a magyar állam. (Az oltalmazottak szinte azonos jogokat élveznek mint a menekültek.)
 • Magyarországon 130 befogadott menekült jutott egymillió lakosra. Ezzel az aránnyal hazánk az EU keleti blokkjának második legengedékenyebb országa, csupán Lettország volt nagyvonalúbb, 140 fő / 1 millió lakos aránnyal.
 • Az összes többi ex-kommunista ország közül még Litvánia jutott 100 fölé (105 / millió), az összes többi jóval ez alatt teljesített. A legrosszabb arányokat a többi V4-es ország érte el.
 • A legkevesebb embert arányosan Szlovákia, Lengyelország és Csehország fogadta be, ezekben az országokban 20-nál is kevesebb új menekült jut egymillió lakosra. Ez töredéke a 130-as magyar aránynak.
 • Ha viszont a menedéket kérők létszámához mérjük a befogadottak arányát, akkor Magyarország a lista alján van. A magyar hatóságok csak a kérelmezők 31 százalékának adtak valamilyen védelmet, ennél szigorúbb az EU-ban csak Csehország (12 százaléknak adtak csak védelmet), Lengyelország (25 százaléknak adtak védelmet) és Franciaország (29 százaléknak adtak védelmet) volt.
 • A magyarhoz hasonló, pont 31 százalékos arányt mutatott fel Nagy-Britannia és Horvátország is. A németek minden második kérelmezőt befogadták. Arányaiban a legtöbb pozitív döntést (89 százalék) az ír hatóságok hozták, de kiugróan engedékenyek voltak a litvánok (78 százalék) és a lettek is (74 százalék).
 • A legtöbb menekültet az alábbi országok fogadták be: Németország (325 400 főt, az összes EU-s befogadott 60 százalékát), Franciaország (40 600 főt), Ausztria (34 000 főt) és Svédország (31 200 főt).
 • Saját lakosságának méretéhez képest a legtöbb menekültet Németország, Ausztria és Svédország fogadta be. Ezekben az országokban több mint 3000 befogadott jutott egymillió lakosra.
 • A menekültek legnagyobb része három polgárháborús közel-keleti országból érkezett az EU-ba: 33 százalékuk Szíriából, 19 százalékuk Afganisztánból és 12 százalékuk Irakból.
 • Forrás: Eurostat / 444.hu

  Hozzászólások (2)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  Szup: * p*lg*rm*st*r *s k*l*t*g*th*tn* *t*n*n*zn* * sz*nv*n*ln*k, m*g ...
  Nincs rossz zene, csak kevés pia? A pénteki Szentivánéj zenei felhozatala próbára tette a füleinket
  jeremias: M*jd j*v*r* * K*t*r* VB. *tt *zt*n l*h*t t*rd*p*ln* m*g sz*v*rv*...
  A müncheni nem, de a frankfurti stadion szivárványszínű lesz a német-magyar meccs alatt
  kisbodoccs: Sz*v*rv*ny*s? H*h*h*h*h*h* N*gy*n t*k*s*k *z*k * n*m*t*k! K*cs...
  A müncheni nem, de a frankfurti stadion szivárványszínű lesz a német-magyar meccs alatt
  Rőzsike : M*st *z k*m*ly? *z m*r t*bb m*nt v*cc. V*z* *z*k n*m ny*gsz*n*k....
  Új, multifunkcionális sportcsarnok épülhet Körmenden
  anatra: *z *gy f*k* n*ws l*v*g. ...
  Szijjártó Péter: Globális fake news-kampány zajlik Magyarország ellen