NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Melyik a legdühítőbb kereszteződés Szombathelyen?

Rengeteg észrevételt kaptunk felhívásunkra olvasóinktól, így itt az ideje, hogy szavazással egybekötve végigpásztázzuk az idegtépő csomópontokat. Többrészesre tervezett sorozatunk első felvonása következik.

Nagyjából két héttel ezelőtt arra kapacitáltuk olvasóinkat

2012.02.23. 15:17

Melyik kereszteződések borzolják az idegeinket?

/ közélet gal. 25 hsz. 3 kapcs. /
A Szombathelyen közlekedők kapásból hármat biztosan tudnának említeni. Mi négyet vesézünk ki, de leginkább olvasóink véleményére vagyunk kíváncsiak!
, írják meg nekünk, sőt ha módjuk van rá, akkor fotózzák is le, hogy mely utcák találkozásait tartják a legidegesítőbbnek Szombathelyen. Önök pedig nem is voltak restek (köszönet érte!): a bevezető cikkünkhöz sorjázó hozzászólások mellett elektronikus postaládánkat is rendesen megterhelték észrevételeikkel. Olyannyira, hogy az eredetileg kigondolt koncepciónkon (természetesen a legnagyobb örömmel) változtatunk: ennek megfelelően nem is egy, hanem legalább három, egyenként tíz csomópontot kiveséző részből álló sorozatot indítunk.

A vadászat folytatódik, immár állandó szavazással

A néhány billentyű leütésével, és némi egérhasználattal járó voksoláson így a nyugat.hu olvasói dönthetnek arról, hogy a hosszas várakozás közben melyik szombathelyi kereszteződésekben kaparják szét legvadabbul az autójuk kárpitját, vagy éppen azt, hogy melyik helyszínt találják a leginkább balesetveszélyesnek. Elöljáróban még annyit: az ötleteket, megjegyzéseket a jövőben is várjuk, ezzel kapcsolatban minden részletet megtudhatnak a szavazás mellé beszúrt rövid írásunkból. Továbbra is érdemes tehát megosztaniuk velünk gondolataikat, ráadásul a cikksorozat végén, terveink szerint a legfontosabb észrevételekkel az illetékesekhez is bekopogtatunk.


1. Károlyi Gáspár tér

Akkor vágjunk is bele! Jó házi- és ötletgazda módjára természetesen az első írásunkban részletesen kielemzett négy kereszteződést is megszavaztatjuk. Gondolatébresztőnek szánt elmélkedésünket a szombathelyi egyetemmel szemben lévő kereszteződéssel kezdtük. A Magyar László utca felől gyanútlanul érkező autósok ugyanis a Károlyi Gáspár térnél bizony könnyen kifoghatnak egy olyan periódust, amikor az életüket is elunják, ha balra akarnak kanyarodni. Márpedig tapasztalataink szerint a hídról legurulók többsége itt bizony a bal keze felé indexel. A Dózsa György utca felőli szakasz belátását ráadásul sokszor szabálytalanul parkoló járművek is nehezítik. Ha végre kikecmeregtünk a kereszteződésből, akkor nagy valószínűséggel rögtön fékezhetünk is, mert öt lépéssel arrébb gyalogszerrel jelentős egyetemistacsoport vonulhat át a zebrán.

Várakozó állásponton a Károlyi Gáspár térnél
fotó: Mészáros Zsolt

2. Óperint-Dózsa sarok

Innen egy kőhajításnyira sincs ok az elégedett csettintésre: a Dózsa, a Kálvária és az Óperint utcák találkozásánál ugyanis szintén előfordulhatnak érdekes forgalmi helyzetek, egyben a sofőrök részéről elhangozhatnak nem feltétlenül irodalmi kifejezések. A Kálvária és az Óperint felől STOP-tábla (oké, biztonságunk érdekében) örvendezteti az autóst, balra kanyarodni egyik irányból sem egyszerű, s a helyzetet szintén nehezíti a közeli gyalogátkelőhely is. (Csendben megjegyeznénk: a Pláza, vagy a Körmendi út irányába igyekvőknek a délutáni csúcsban nem tanácsos az Óperint utca felől közelíteni, mert szerencsétlen esetben várakozás közben könnyen végighallgathatják Komár Laci slágereit.)

Sokan panaszkodtak a Dózsa és az Óperint utcák kereszteződésére is
fotó: Mészáros Zsolt

3. Óperint-Kiskar sarok

Az előzőekhez képest a harmadik helyszínünk sincs éppen messze. Az Óperint és a Kiskar utca kereszteződése fotónkon is szépen fest, az út minősége sem rossz, itt leginkább a lámpákkal akadhat gondjuk, a gyalogosoknak. A korábbihoz képest némileg talán javult a helyzet: egy-két évvel ezelőtt még bátornak mondtuk volna azt, aki hideg élelem és kellő mennyiségű ital nélkül akar átkelni a hosszú zebrán. A babakocsival közlekedő kismamáknak, vagy a lassabban átkelő időseknek azért még most sem késő rágyúrniuk a 100 méteres rekordjukra, ha a Kiskaron keresztül gond nélkül akarják folytatni gyalogos útjukat.

Gyalogosok és bringások nehéz terepe az Óperint és a Kiskar találkozása
fotó: Mészáros Zsolt

4. Rohonci út-Bartók Béla körút sarok

Negyediknek a Rohonci út és a Bartók Béla körút találkozásánál lévő igencsak forgalmas csomópontot választottuk. Ehhez egyébként olvasóink is rengeteg kommentárt fűztek. Egyik kommentelőnk szerint itt 18 óra után a jelzőlámpák működése is veszélyes. (A város lámpaügyeiről később videón is megemlékezünk majd.) Ha igazán őszinték vagyunk, akkor beláthatjuk: a Rohoncin nemcsak az esti órákban döntenek néhányan sebességrekordot, így a négysávoson 70-80-nal érkező autók esetében már naivitás lenne arra számítani, hogy a sárgánál meg tudnak állni a gázpedálon nehéz lábbal álló sofőrök.

De Niro után szabadon: éjszakai rohanás a Rohoncin és a Bartókon
fotó: Mészáros Zsolt

A Tófürdő felől érkező, balra a Rohonci irányába kikanyarodni vágyók helyzete sem egyszerű: a lámpa egyrészt nem marad az örökkévalóságig zöld, másrészt a szemből általában nagyobb mennyiségben érkezőket is el kell engedni. Különösen érdekes szituációk állhatnak itt elő egy-egy Hali meccs idején, de a lakótelepek felé száguldó ifjú bringásokra sem árt ügyelni.


5. Nádasdy-Széll Kálmán sarok

Innentől kezdve most már tényleg önöké a terep: egyik olvasónk többek között a Nádasdy és a Széll Kálmán utcai kereszteződés gondjaira hívta fel a figyelmünket. Itt a Nádasdyról történő balra fordulás, de még az egyenes tovahaladás sem ér fel egy könnyed ujjgyakorlattal: a kihelyezett tükör ugyanis finoman szólva sincs a legjobb állásban, így a segítő eszközök tárháza helyett inkább a közlekedési díszlet kategóriát gyarapítja.

Az ominózus tükör a Széll Kálmán utcában
fotó: Mészáros Zsolt

Utánanéztünk: a tükör valóban kajlán áll, ám mi nagyobb problémának azt láttuk, hogy a Széll Kálmánnak a kereszteződéshez közel eső részén rengetegen állnak meg (szabálytalanul) a gyalogátkelő közvetlen közelében. Így aztán többször előfordul, hogy az út belátása érdekében a Nádasdy felől érkezőknek egészen a kereszteződés közepéig kell kihajtaniuk.


6. Nádasdy-Szent Márton-Zanati út sarok

Többen is kifogásolták a Zanati úti aluljáró előtti és utáni, illetve a közelben, a Nádasdy és a Szent Márton kereszteződésében lévő állapotokat. A közlekedést itt nem csupán a Zanati út sokadik feltúrása nehezíti, hanem az is, hogy a környéken nem működnek a lámpák. Például a Nádasdy végén sem, így nincs könnyű helyzete annak, aki onnan szeretne balra, a Zanatira kanyarodni. Az utat szegélyező ritka szép, ifjúkorában vélhetően még sövényként eladott zanóttól ugyanis a kevésbé testes autókat nem egyszerű időben észlelni.

Olvasónk szerint ennél a csomópontnál elkelne akár rendőri forgalomirányítás is. Arról már nem is beszélve, hogy a Nádasdy végén szinte a kereszteződésben van felfestve a zebra, így a Zanatiról érkező, a Nádasdyra jobbra kanyarodni vágyó autósoknak ki kell várniuk míg a gyalogosok áttötyögnek a túloldalra. A lámpa közben vált, a sor pedig újfent megáll… Manapság tényleg nehéz a helyzet arrafelé.


7. Wesselényi, 18-as honvéd, Hadnagy utca

A következő idegesítő csomópont a Wesselényi, a 18-as honvéd és a Hadnagy utca közti terület. A Wesselényiről a 18-as honvédra legfeljebb azok tudnak balra, vagy jobbra kanyarodni, akik derékszögben is látnak, mert a bal oldalon, a vendégjárdán parkoló autóktól lehetetlen belátni a kereszteződést. Ilyenkor mondja a rutinos oktató a tanulóvezetőnek, hogy édes fiam a parkoló autó ablakán át figyeld a forgalmat! De vajon mit mondana akkor, ha egy kisbusz állja el a kilátást? (Lásd fotónkat.)

A Wesselényi és a 18-as honvéd út sarkán tereptárgyak nehezítik a kilátást
fotó: Mészáros Zsolt

Ezzel a bosszantó helyszínnel majdnem szemben sincs ok egyébként az elégedett pogózásra: rendkívül körülményes, és nehezen belátható ugyanis a Hadnagy utcából kijövet a régi klinika környékén a 18-as honvédra a Vörösmarty utca felé történő balra kanyarodás.


8. Semmelweis-Vörösmarty sarok

Néhány lépésre innen hiába vannak jelzőlámpák, sőt azokon digitális visszaszámláló kütyük. A Semmelweis és a Vörösmarty találkozásának autóáteresztő-képessége nem a legjobb. Itt 16 óra után rendszeresen előfordul, hogy néhány kevésbé jóérzésű sofőr vidám arccal áll be a csomópont kellős közepére. Ők aztán már a lámpák színét sem látják pontosan, így pedig kezdhetnek rimánkodni, hogy ne érkezzen arra egy, az amerikai filmekből ismert sötétített ablakos, rozsdás teherautó, ami finoman arrébb tolja őket. Személyes megjegyzésként hozzátennénk: a Vörösmartyban bizony sokszor láttunk olyat, hogy még a szirénázó mentőt sem engedték el…

A Semmelweis és a Vörösmarty találkozásánál gyakran ülhetünk a dugóban
fotó: Mészáros Zsolt

9. Sugár-Markusovszky-Horváth Boldizsár csomópont

Sorrendben a kilencedik helyszínünk a Sugár út, a Markusovszky utca és a Horváth Boldizsár körút találkozása. Olvasónk szerint a Sugárról, illetve a Markusovszkyról balra kikanyarodni a Horváth Boldizsár irányába szinte lehetetlen. A Markusovszky utcai részen néha besegít a bolt előtti gyalogátkelőhely, amely esetenként megfogja a Huszár úti körforgalom felől érkező járműveket. A Markusovszky felől a Sugárra egyenesen manőverezők ráadásul azért is szívhatják a fogukat, mert az út túloldalán is van zebra, így előfordulhat, hogy autó ugyan nem jön, de bevásárlócekkerekkel megérkezik néhány, a tovahaladást akadályozó gyalogos.

Lestoppolva a Sugár, a Markusovszky és a Horváth Boldizsár háromszögében
fotó: Mészáros Zsolt

10. Paragvári-Bartók találkozás

Végül, de nem utolsósorban következzen a Horváth Boldizsár körút, a Paragvári, valamint a Bartók Béla találkozása. Vélhetően ennél a csomópontnál megtaláltuk Tom Cruisenak a lehetetlen küldetést, feltételezzük ugyanis, hogy a telezöldön a nem éppen szálfatermetéről ismert, ám a hölgyek körében mégis népszerű akcióhős sem tudná megvalósítani elsőre a sikeres balkanyart. Itt ugyanis mire a szembe, és az egyenesen érkező autók átérnek, addigra a balra kanyarodók már ismét a piros jelzést figyelhetik dühösen. Megjegyeznénk: személyes tapasztalataink szerint ebben a kereszteződésben sok esetben a helyes besorolással is problémája adódik a vezetőknek. Elég gyakran manővereznek balról jobbra, vagy éppen jobbról balra...

Nehéz balra kanyarodni a Paragvári és a Bartók sarkán is
fotó: Mészáros Zsolt

Nos, egyelőre ennyi volt a tíz kereszteződést érintő csomópont-elemzésünk, ám a showbusiness népszerű mondatát kölcsönözve: a kezdeményezésnek folytatódnia kell! Így aztán rövidesen újabb tízes gruppal érkezünk. Addig is vigyázzanak egymásra az utakon!

Szavazás: Bökjön a legidegesítőbbre! (1. rész)

Folytassa, Olvasó!

Kezdeményezésünk sikerén felbuzdulva továbbra is azt várjuk, hogy használjanak minket képzeletbeli bokszzsáknak, és elektronikus levelükben nyugodtan dühöngjenek egy-egy 5-10 perces csúcsidőbeli várakozást követően! Fontos, hogy ne húzzák ki magukat az ilyenkor megszokott indoklás alól: röviden foglalják össze, pontosan miért is emelkedik szokatlanul magasra a pulzusszámuk, ha az adott útkereszteződéshez érnek!

A határidő kapcsán pedig most bedobjuk a gyeplőt: végdátumot nem jelölünk ki, egyszerűen csak várjuk az írásba foglalt meglátásokat a kontaktunk@nyugat.hu címre. A legtöbbet ócsárolt helyszíneket mi is körbejárjuk, majd a tapasztalatokat boncolgató írásainkhoz kapcsolódó szavazásokon a nyugat.hu olvasói dönthetik el, hogy 2012-ben melyek a legrosszabb kereszteződések a vasi megyeszékhelyen.

Kapcsolódó

2012.02.23. 15:17

Melyik kereszteződések borzolják az idegeinket?

/ közélet gal. 25 hsz. 3 kapcs. /
A Szombathelyen közlekedők kapásból hármat biztosan tudnának említeni. Mi négyet vesézünk ki, de leginkább olvasóink véleményére vagyunk kíváncsiak!

2011.10.13. 18:22

Szombathelyi tereprali: mit láthat egy autós a csúcsforgalomban?

/ közélet gal. 3 hsz. /
Kemény feladat elé állítja manapság a megyeszékhely a négy keréken közlekedőket. A sors most velünk is kibabrált: munka- és magánügyekben szinte az összes feltúrt, leszűkített, vagy félig lezárt utcát megjártuk. Élményeinkről videót is készítettünk.

2009.05.07. 09:46

Ütemtelen közlekedési lámpák – Autóztunk és videóztunk egyet Szombathelyen

/ sokkoló 9 hsz. /
Szűk negyedóra alatt értünk el a Metro körforgalomtól a Hunyadi út közepéig. Nem csak a lámpák fogták meg a forgalmat, hanem a figyelmetlen autósok is.

2011.11.18. 13:04

Megnéztük a Csaba utcai felüljárót

/ közélet 1 hsz. 4 kapcs. /
Már látszik, hogyan is néz majd ki az új szombathelyi vasúti felüljáró. Ha minden igaz, másfél év múlva készen lesz.

Hozzászólások (4)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Szup: *z *gy k*cs*t p*r*n**d v*l*m*ny. T*d*d k*k k*rm*ny*zn*k m*st Sp*...
Orbán Ráhel és családja Spanyolországba költözött – Hogy is van ez?
miki1950 : *m*gy m*g *zl*s*k *s p*f*n*k k*l*nb*z*k. ...
Újabb tekintélyes nemzetközi díjjal jutalmazták Karikó Katalint
miki1950 : T* b*lf*k v*gy! *n *gy*tl*n h*rd*t*st s*m l*t*k, m*rt n*m *k*r*...
Újabb tekintélyes nemzetközi díjjal jutalmazták Karikó Katalint
miki1950 : N*m h*nn*m, h*gy n*k*d h**ny*zn* *gy *ly*n , pr*t*k*ll*l t*l*t*z...
A jelek szerint ma tartják Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea esküvőjét
halfarkas: P*nt*s, h*ly*s m*gl*t*s!...
Orbán Viktor belengette, hogy jövőre visszaáll a teljes 13. havi nyugdíj