NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Időjárás

Melegen süt a nap, tényleg itt a tavasz?

Az utóbbi pár napban elkényeztetett bennünket az időjárás verőfényes napsütéssel és kellemes hőmérséklettel. Csak nem megérkezett a tavasz? Pétervári Tibor meteorológiai észlelőt kérdeztük.

Azt hiszem nem tévedek, ha azt írom, hogy legtöbbünknek már elege van a télből, fagyból és a szürkeségből és mindennél jobban várjuk a hóvirág-kibujtató, fényes, meleg tavaszt.

Sajnos azonban mindez csalóka, hiába éreztük úgy az utóbbi napokban, hogy már bizsereg valami és lemelegedik rólunk a télikabát, a napfényes órák ellenére a napi középhőmérséklet csupán egy-két fok körül alakult, kivéve a vasárnapot, mikor kicsit melegebb volt nappal. Köszönhető mindez annak, hogy éjszaka bizony még fagy, nem ritka a mínusz négy fok sem.

Gyere! Várunk!
fotó: Devecseri Dániel

És ez nem is fog változni

A következő napokban még hűlni is fog s levegő egy ciklonnak köszönhetően, nappal sem fog öt foknál többet mutatni a hőmérő. Ez a hét vége felé ugyan változik, kicsit melegebb lesz, akkor azonban változékonyra fordul az időjárás.

A várható időjárás
fotó: időkép.hu

Napsütésben azért bízhatunk, de az ilyenkor jellemző köd és alacsonyan lévő szürke felhők csak pár napos óra után oszlanak fel. Azonban nincs ebben semmi meglepő, február végén ez teljesen természetes, Észak-Európában még nagyon hideg van és ebből az áramlásból mi is jócskán kapunk még.

De meddig kell várnunk?

Kitartás, már nem sokáig. Mert amit mi most tavasznak érzékelünk, inkább tél vége és még nagyon is bizonytalan. Március eleje, közepe felé viszont már kezdhetünk örülni, mert lassan megszűnnek az éjszakai fagyok és nappal is tizenöt fog körül lesz a hőmérséklet.

Erre a képre idén még kicsit várnunk kell
fotó: VB

A természet pedig okosabb nálunk: ha majd a Kárpát-medencében őshonos növények felébrednek téli álmukból, akkor tényleg itt a várva-várt tavasz. Ehhez azonban az kell, hogy a napi középhőmérséklet, legalább öt fok legyen. Ami ugye napközben legalább tizenöt fokot feltételez. Ez pedig már nem is hangzik rosszul, ugye?

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

fgzb: R*h*b*zt*l, *z * M*gy*r K*zl*ny. m*r * ny*md*b*n f*t * g*p*kb*...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
miki1950 : *gy *g*n r*tk* *s n*gy*n *rd*k*s bl*kk v*lt * h*r*m*szt*t* b*sz...
Együttműködés vagy versengés? Pécsi beszélgetés a helyi hírportálok helyzetéről
namsub: F*sz* p*l*t*k** k*rd*st cs*n*lsz *gy k*z*ss*g* sz*rv*z*sb*l. H*...
Nem vártak a csodára – Összefogott egy maroknyi szombathelyi kiskertes és lekavicsozták saját utcájukat
namsub: *dr*k* b*szk*, *lv*ss m*r k*mm*nt*k*t! N* m*g p*rsz* ny*l*tk*zh*...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
Latyak: *z *t*k n*m m*sf*l *v *l*tt m*nt*k t*nkr*, *z *lm*lt 10 *v - n*g...
Nem vártak a csodára – Összefogott egy maroknyi szombathelyi kiskertes és lekavicsozták saját utcájukat