NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

A Vasivíz ellen indított eljárás rántotta magával Dorkota Lajost, a Magyar Energiahivatal elnökét?

A volt fideszes országgyűlési képviselő négymilliós állást bukott el, nem hosszabbították meg elnöki megbízását.

Már nem Dorkota Lajos a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) elnöke - Írja a péntek éjjel megjelent Magyar Közlöny . Dorkota 2013 óta vezette a MEKH-et, korábban volt fideszes országgyűlési képviselő, jelenleg is a Fidesz dunaújvárosi választókerületi elnöke.

A MEKH-nél június 30-án lejárt a hétéves megbízatása, de hiába várták, nem hosszabbították meg azt, így július 1-től elnök nélkül működik a hatósági feladatokat is ellátó hivatal.

Dorkota volt az, aki április elején vizsgálatot indított

2020.04.02. 15:24

Vizsgálat a Vasivíznél, a hatóság szerint az új vezérigazgatónak nincs meg a szükséges szakmai tapasztalata

/ közélet 14 hsz. /
November elejétől tart már a vita, azóta, hogy Molnár Miklóst jelölte a cég élére az új szombathelyi városvezetés.
a Vasivíz Zrt-nél, amit aztán május végén azzal zártak le
2020.05.28. 15:15

Másfélmillió forintra bírságolták a Vasivíz Zrt.-t, a cég bírósághoz fordul

/ közélet 15 hsz. /
A MEKH szerint Molnár Miklós vezérigazgatói kinevezése szabálytalan volt, és 90 napot adtak a cégnek, hogy helyrehozza.
, hogy szabálytalan volt Molnár Miklós tavalyi vezérigazgatói kinevezése, a céget másfélmillió forintra bírságolták, és kötelezték, hogy 90 napon belül "állítsák helyre a törvényes működést" .

Dorkota Lajos
fotó: Forrás: castellum.do

A határozat ellen a Vasivíz a Fővárosi Törvényszékhez fellebbezett azt kérve, hogy semmisítsék meg a MEKH határozatát. Ez az ügy még folyamatban van, július második felére várható érdemi folytatás. Nemrég írtunk

2020.06.29. 07:21

Még egy hónap, mire történik valami a Vasivíz elleni eljárásoknál, akár az Alkotmánybíróságig mehet az ügy

/ közélet 11 hsz. /
Úgy tűnik, nem azt a hatást váltotta ki a MEKH lépése, amire számítottak, az ország közmű-cégeinek egyharmadánál gond lehet.
az ügy lehetséges kimeneteleiről, egyáltalán nem biztos, hogy a MEKH határozata megállja a helyét a bíróság előtt.

Arról is írtunk, hogy a Vasivíz ellen valószínűleg politikai támadás zajlik, hiszen Molnár Miklós tavaly fordult szembe

2019.01.08. 08:51

„Vége van, polgármester úr” – Szombathely is nemet mondott a rabszolgatörvényre

/ közélet 23 hsz. /
Molnár Miklóssal és Balassa Péter támogatásával meglepetés született a közgyűlésben. Fordulat a város közéletében?
a Fidesszel, miután a párt helyi vezeti leárulózták
2019.01.12. 08:17

Hende Csaba: Molnár Miklós elárulta a polgári, jobboldali tábort

/ közélet 24 hsz. /
A tüntetések agresszív botrányfelvonások voltak, és ugyanazok szervezték, akik államcsőd széléig sodorták annak idején Magyarországot - Hende a megyei lapnak értékelt.
, ezt követően az őszi önkormányzati választásokon Molnár szervezete, a Pro Savaria a Fidesz (és az Éljen Szombathely választási szövetség) jelöltjei ellen indult.

2013-ban egyébként Hende Csaba, aki akkor honvédelmi miniszter volt, a Honvédelemért Kitüntető Cím I. osztálya kitüntetést adta át Dorkotának.

Nem várt következmények, 15 vízközmű cégnél kellene eljárást indítani

A támadásnak azonban nem várt következményei lettek. Az elmúlt évtizedben ugyanis rendszeres volt, hogy szakmai tapasztalat nélkül nevezték ki a cégek vezérigazgatóit, miután a Vasivíznél elindult emiatt a vizsgálat, több önkormányzati és állami cégről is érkeztek bejelentések a MEKH-hez.

Köztük van a Heves Megyei Vízmű Zrt, ahol a tanári diplomával rendelkező Sasvári Szilárd, a Fidesz egyik alapítója a vezérigazgató. A másik cég pedig a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt., ahol szintén szakmai végzettség és tapasztalat nélkül ül a vezérigazgatói székben Bakondi György Patrik. A névnem véletlenül ismerős, ő a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadójának, Bakondi Györgynek a fia.

Sőt, ahogyan azt a városvezetés is többször nyilatkozta, a Vasivíz korábbi vezérigazgatójának, Kohuth Viktornak sem volt meg a szakmai tapasztalata, de ez ellen senki sem tiltakozott akkor.

Magyarországon 41 önkormányzati illetve állami tulajdonban lévő vízközmű-cég van. Információink szerint ezek közül 15 cégről érkeztek bejelentések a MEKH-hez. Ha a MEKH következetes akar lenni, és egyenlő mércével mér, akkor ennél a 15 cégnél is meg kell hoznia a törvényes működést megkövetelő határozatát.

Havi 43 ezerért bérel 153 milliós budai lakást

De Dorkota neve más ügyekből is ismert volt. Tavaly februárban írta a hvg.hu , hogy Dorkota - több fideszes mellett - a budai várban bérel 153 millió forintot érő ingatlant Orbán Viktor hivatalának köszönhetően. Az elnök fizetése közel négymillió, de még a várbeli lakás kedvezményes, 43 ezer forintos bérleti díját is a hivatal állta.

A tavalyi önkormányzati választások után ezek a bérlemények bizonytalanná váltak, a MEKH februárban 68 millió forintot kínált azért, hogy annak a bizonyos lakásnak kijelölhesse a bérlőjét, vagyis, Dorkota tovább lakhasson a Halászbástya közelében lévő lakásban. A megállapodás egyébként létrejött, Dorkota jelenleg is az említett lakásban lakik.

Dorkota most egyébként négymilliós fizetést és miniszteri juttatásokat veszített el, információink szerint Dunaújvárosban egyelőre megtarthatja választókerületi elnöki pozícióját.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt határozat Horváth Péter Jánost, az Első Nemzeti Közműszolgáltató (ENKSZ) Zrt. elnök-vezérigazgatóját nevezte ki július 1-i hatállyal a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal elnökévé.

Hozzászólások (8)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : B*r*ms*g. *gy t*nysz*r*t *rt*m r*, d* n*m j*l*nt m*g. ...
Ungár Péter: „Egy országban élünk mi homoszexuálisok a homofóbokkal, ne egymást bántsuk”
miki1950 : *gy*t*rt*k! ...
Orbán Viktort be sem engednék a müncheni német-magyar Eb-meccsre?
OhneGetzi: * f*jl*d*s *gy*rt*lm*, sz*p m*ccs v*lt, n*m t*l*lt, h*n*m v*l*s ...
Orbán Viktort be sem engednék a müncheni német-magyar Eb-meccsre?
shopron: V*zsg*l*t*kk*l *g*z*lt t*ny, h*gy * h*m*sz*x**l*t*s n*m *r*k*lt ...
Ungár Péter: „Egy országban élünk mi homoszexuálisok a homofóbokkal, ne egymást bántsuk”
lojalista: T*bb h*lysz*n *s v*n *h*v* l*h*tn* *p*t*n*.V*l*m**rt *z * b*ny*m...
Új, multifunkcionális sportcsarnok épülhet Körmenden