NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Hasznos

Megúszhatják a határzárat az Ausztriában dolgozó magyarok - Frissítve

Keresik a különleges megoldás lehetőségét. - Megjelent a rendelet a Magyar Közlönyben, de nem lettünk okosabbak.

Az Ausztriában dolgozó magyarokat nem hivatalos információk szerint teljesen kivehetik a határzár alól. Számuk egyébként kevés híján visszaállt a válság előtti szintre júliusban, egy jelentősebb, közel hatezer fős ugrás után. A többi ország polgárai jóval kisebb számban találtak munkát a nyár közepén, igaz, náluk a tavaszi visszaesés is kisebb volt.

Az új szabályok szerint lehet majd ingázni a határ 30 kilométeres körzetében. Ennél azonban sokan jóval messzebbre mennek. Bécs például már mintegy 60 kilométerre van a magyar határtól. Az osztrák lapok eddig jobbára csak a híreket közölték, esetleg kiegészítve a magyar kormánytagok fertőzöttségéről szóló hírekkel. Az állami ORF portálja szerint az osztrák külügyminisztérium nem kívánt nyilatkozni az ügyben. - írja az mfor.hu .

Időközben Bana Tibor független képviselő Facebook oldalán tette közzé az alábbiakat:

Bana Tibor
fotó: Kiss Tamás

"A Szijjártó Péter külügyminiszter úrtól kapott tájékoztatás szerint Ausztria esetében nem lesz korlátozás a távolságra nézve az ingázókat illetően! A határátkelési lehetőségek kapcsán később tudok részletekkel szolgálni. Külügyminiszter úrtól kértem, hogy amennyiben nem marad nyitva minden határátkelő, lehetőség szerint a nagyobb határátkelőhelyeket mindenki használhassa, míg Alsószölnöknél, Pinkamindszentnél és Szentpéterfánál kizárólag az ingázók közlekedhessenek, akár megkülönböztető matricával. Minden magyar állampolgár átmehet a szomszédos országba távolsági korlátozás nélkül 24 órára úgy, hogy visszatéréskor nem kell karanténba mennie. Véleményem szerint az osztrák állampolgárok számára is biztosítani kellene ezt a lehetőséget. Csak itthoni tesztet fogadnak el."

Koronavírus, határ
fotó: MTI/Komka Péter

Az mfor mindezek után hozzá teszi: A kezdeti információk szerint lesznek kivételek a magyar szabályozás alól, különösen az ingázók, az üzleti utazók, a teherforgalom és a tranzit terén – írta az ORF burgenlandi szekciója. Ezt megerősítette Karoline Edtstadler (ÖVP) miniszter a magyar külügyminiszterrel folytatott beszélgetés után. Ennek megfelelően a tavasszal bevezetett kivételeket kellene majd alkalmazni.

Amint a legfrissebb információk rendelkezésre állnak, közzéteszik a WKO osztrák gazdasági kamara weboldalán. Nikolaus Berlakovich, a burgenlandi agrárkamara elnöke szerint folynak a tárgyalások Karl Nehammer (ÖVP) és Edtstadler miniszterekkel és kapcsolatban állnak Magyarországgal, hogy különleges megoldást találjanak a mezőgazdaságban dolgozók számára. A szőlő betakarítása csak most kezdődött, és különösen nagyszámú magyar dolgozik itt. A burgenlandi agrárkamara szerint a megállapodás iránti akarat magyar részről is megvan.


Megjelent a szeptember elsejétől érvénybe lépő változtatásokat taglaló Magyar Közlöny, erre lehet majd készülni.

- az előzetesen meghatározott szomszédos országok polgárai és az ott élő magyarok Magyarország területére legfeljebb 24 órára, a határtól számított 30 kilométeres sávba léphetnek be;

- valamint szabadon visszatérhetnek azok a magyarok is, akik 24 óránál nem hosszabb időtartamra hagyják el az ország területét, és a szomszédos államban sem távolodnak el 30 kilométernél messzebb a határtól.

Arról, hogy pontosan melyik országok esnek a kategóriába, a megjelent Magyar Közlöny nem tartalmazott információt, az azonban kiderült, hogy a döntést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek kell meghoznia Pintér Sándor belügyminiszterrel egyetértésben.

Hozzászólások (35)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : T*dn* k*ll, j*bb * h*lyz*t N*m*t*rsz*gb*n, m*nt n*l*nk. ...
Németország egy hónapra bezár - „Cselekednünk kell, még hozzá azonnal"
StarMan: T*dt*? * ny*m*g*mb n*ncs b*k*tv* s*h*v*, cs*k * f*sz*lts*g l*v*z...
Itt az okos zebra, villogó fénnyel figyelmezteti majd az autósokat Szombathelyen
StarMan: M*l*g cs*l*d* n*v*l*st k*p*tt....
Ungár Péter kengurujelmezben csap oda a komolykodó, öltönyös politikusoknak
StarMan: K*cs**d*ny. N*m, ny*l*d*ny. N*m, k*cs**d*ny. N*m, ny*l*d*ny. N*m...
Ungár Péter kengurujelmezben csap oda a komolykodó, öltönyös politikusoknak
agro: K* *z * N*R b*h*c?...
Ungár Péter kengurujelmezben csap oda a komolykodó, öltönyös politikusoknak