NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Könnyű

Világszerte drasztikusan megugrott a forrósági rekordok száma

Átlagosan ötször több rekorddöntő meleg hónap van, mint amennyit a globális felmelegedés nélkül mérnénk.

A Climatic Change című folyóirat a világ különböző pontjairól származó mérési eredmények alapján írja, hogy a havi forróságrekordok száma elképesztő mértékben megemelkedett az elmúlt években: ötször annyi ilyen kiugrást mérnek mostanában, mint amennyit egyes számítások szerint mérhetnénk akkor, ha nem vágtuk volna így tönkre a kék bolygónak is hívott Föld éghajlatát. A Potsdami Klímahatás Kutatóintézet és a madridi Complutense Egyetem kutatói úgy becsülték, hogy a megfigyelt havi hőmérsékleti rekordok 80 százaléka nem következett volna be az ember okozta klímaváltozás, vagyis a globális felmelegedés nélkül.

Az elmúlt évtized ez idáig példa nélküli hőhullámokat hozott: 2012-ben az Egyesült Államokban, 2010-ben Oroszországban, 2009-ben Ausztráliában és 2003-ban Európában

- húzta alá a tanulmány vezető szerzője, Dim Coumou. A szélsőséges forróságok sok emberéletet követelnek, erdőtüzeket és terményveszteséget okoznak. A társadalmak és ökoszisztémák nem tudnak alkalmazkodni a folyton rekordokat döntő hőmérsékletekhez - tette hozzá.

Melegedik a helyzet
fotó: Nyugat.hu

Már 2020 is durva lesz, és akkor 2040 még hátravan

A tanulmány előrejelzései szerint ha a globális felmelegedés folytatódik, akkor harminc éven belül tizenkétszer több új havi hőrekord lesz, mint amennyi a klímaváltozás nélkül előfordulna.

Persze ez nem azt jelenti, hogy a mostaninál tizenkétszer több forró nyarunk lesz Európában: a helyzet ennél sokkal rosszabb

- mutatott rá Coumou, azzal indokolva pesszimizmusát, hogy a 2040-es évek hőcsúcsai ugyanis nem csupán a mai állapotokhoz képest lesznek forróak, hanem a 2020-as és 2030-as évek hőmérsékleti szélsőségeit is túl fogják szárnyalni, amelyek már amúgy is melegebbek lesznek, mint bármi, amelyet eddig tapasztaltunk.

És az igazán meghökkentő az, hogy mindez csak a globális átlag: a szárazföldi területeken, ahol már nem érvényesül a tengeri légáramlatok hűsítő hatása, az új rekordok számának növekedése még nagyobb lesz. Lehet, hogy hamarosan már nem mindenáron délre akarunk majd menni nyaralni, hanem északra?

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Ddd911: S*jn*s m*k*d*k *s.... ...
Orbán Viktor végre megszólalt Pegasus-ügyben
miki1950 : *dd*g *z *ll*nk*z*j*t h*rd*tt*k. *z *ly*n, m*nt *z *gy t*j*s, v...
A túlzott kávéfogyasztás növelheti a demencia kockázatát
miki1950 : V*n *ly*n *s, d* *z n*m *z * k*t*g*r**. ...
Mertek nagyot álmodni – Egy monumentális, multifunkcionális szombathelyi kilátó a láthatáron
forestiero: V*n *gy *r**s* k*l*nbs*g. *z *dd*g n*pv*l*g*t l*t*tt b*tr*ny*k (...
Orbán Viktor végre megszólalt Pegasus-ügyben
miki1950 : *gy*t*rt*k! ...
Karácsony Gergely és Ungár Péter nagyot kampányolt a szombathelyi Fő téren