NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Gazdaság

Megtorpant a lendületes szombathelyi lakásdrágulás

Megtorpant a lendületes szombathelyi lakásdrágulás

A korábbi évek erőteljes drágulása után majdnem teljesen lefékezett a szombathelyi lakáspiac – derül ki az ingatlan.com, Magyarország meghatározó ingatlanhirdetési portáljának elemzéséből. A portál több mint 12 ezer eladó lakás és ház hirdetése alapján vizsgálta a Vas megyei lakáspiacot.

Szombathelyen a szeptember eleji adatok szerint 355 ezer forintos átlagos négyzetméteráron kínálják az eladó házakat és lakásokat, ami csupán 7 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi árszintet.

A legnagyobb mértékű éves drágulás éppen ezt megelőzően volt tapasztalható a nyugat-magyarországi nagyvárosban: 2019-re több mint 23 százalékkal nőttek a lakásárak az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

„Azt látjuk, hogy néhány év alatt Szombathelyen bő másfélszeresükre nőttek a lakásárak. A korábbi évek erőteljesebb emelkedése mérséklődött, a nagy kérdés most az lesz, hogy a járvány mennyire hat kedvezőtlenül a helyi lakáspiacra” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

fotó: Ingatlan.com

A koronavírus-járvány második hulláma idejére az emberek ugyanis még óvatosabbak lettek.

Az elmúlt év megtorpanása után mindez valószínűleg az adásvételek számában is egyre jobban éreztetni fogja a hatását.

Ezzel tovább nőhet a vevők alkupozíciója is, pedig már ma is jelentősebb, akár 10-15 százalékos engedményeket tudnak elérni , mint az egy-két évvel ezelőtti 3-4 százalékos szinthez képest.

A járvány okozta elbizonytalanodással nincs kizárva, hogy teljesen megáll az áremelkedés és egy ideig stagnálás fogja jellemezni Szombathely ingatlanpiacát. Különösen akkor, ha a kormányzati megszólalások szerint valóban hónapokig elhúzódó második járványhullámra kell berendezkedni.

Lendületben a többi település

Érdekesség, hogy Vas megye más városaiban sem állt meg az áremelkedés a járványhelyzet ellenére sem.

Sárváron a tavaly szeptemberi 309 ezer forintos átlagos négyzetméterárról 331 ezer forintra nőtt a kínálati átlag.

Kőszegen 260 ezerről 308 ezer forintra nőttek az árak, Szentgotthárdon pedig kifejezetten erőteljes drágulás zajlott még most is: az egy év alatti 34 százalékos áremelkedés azt jelenti, hogy most 314 ezer forintot kérnek a lakások egy négyzetméteréért.

Van ellenpélda is, mert Körmenden a tavaly szeptemberi 270 ezer forintról mostanra 232 ezer forintra zuhant az átlagos négyzetméterár.

Jól látható, hogy a több éven át növekedési pályán lévő ingatlanpiacon jelentős változások kezdődtek.

Az akár hosszabb távon is a mindennapjainkat meghatározó koronavírussal Körmendhez hasonlóan más településeken is számítani lehet lassuló lakáspiacra, ezzel együtt az árak némi visszarendeződésére.

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Attila: *g*z*d v*n *bb*n cs*k n*k*m f*jd*lm*s *zt v*g*gn*zn*m m*rt v*n b...
Sokmilliárdos kormányzati pénzeső ömlik Kőszegre
Katka: * h*s*nl*t s*nt*t! * wc m*g*j*lt, h*szn*lj*k, *z *tv*l*g*t*s *gy...
30 millió forintért világítja át az állam a Haladás-sportkomplexumot, mielőtt átvenné az önkormányzattól
Attila: *z *kk*r*b*n *lcs*n*k t*n* d*v*z*h*t*l*k *d*j*n *lh*t*tt*k * h*t...
Sokmilliárdos kormányzati pénzeső ömlik Kőszegre
shopron: M*nd*nk* *zt f*gj* k*pn*, *m*t m*g*rd*m*l....
Sokmilliárdos kormányzati pénzeső ömlik Kőszegre
Attila: Sz*r*t*m K*sz*g*t, *vt*z*d*k *t* j*r*k *d*, m*nd*g sz*v*s*n m*gy...
Sokmilliárdos kormányzati pénzeső ömlik Kőszegre