NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Megszületett a Weöres Sándor Színház és a Mesebolt Bábszínház támogatási szerződése

Nemény András bizakodik, hogy a Szombathelyi önkormányzat és a magyar kormány között jó lesz az együttműködés.

Megszületett a szerződés, melynek értelmében a Weöres Sándor Színház és a Mesebolt Bábszínház a szombathelyi önkormányzat és a magyar állam közös fenntartása alá kerül. Nemény András a napokban alá is írja – hangzott el a ma délelőtti támogatási szerződésekről szóló sajtótájékoztatón.

Nemény András, Szombathely polgármestere
fotó: Kiss Tamás

Egy 2019. december 19-én meghozott törvény szerint a színházak és más kulturális intézmények működéséért csakis a fenntartó felelős. A szombathelyi színház és bábszínház eszerint a jövőben nem lenne jogosult állami támogatásra, mivel ezeknek az intézményeknek a város önkormányzata az egyedüli fenntartója.

Szombathely polgármestere szerint nagy szüksége van az intézményeknek a támogatásra, mert a járványhelyzet miatt a város költségvetése sokkal kevesebb támogatást tudna biztosítani, mint az előző években.

Nemény András és Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár február eleji egyeztetése után egy olyan szerződés született, amely a Weöres Sándor Színháznak 302 millió 75 ezer forint, a Mesebolt Bábszínháznak pedig 53 millió forint állami támogatást biztosít. Ezt a támogatást az intézményeknek alapműködésre és művészeti fejlesztésre kell költeni.

Horváth Soma alpolgármester hozzá tette, hogy az önkormányzat emellett 210 millió 324 ezer forint támogatást tud biztosítani a színháznak, 26 millió 72 ezer forint támogatást pedig a bábszínháznak. A Mesebolt Bábszínház egyébként további öt pályázatot adott be, remélhetőleg ezek további forrásokat biztosítanak majd.

Horváth Soma, kultúráért is felelős alpolgármester
fotó: Kiss Tamás

Decemberben Budapesten és több vidéki városban, így Szombathelyen is tüntettek a törvényjavaslat ellen, ugyanis sokak szerint ez a törvény arról szól, hogy a kormány sokkal nagyobb befolyást szerezzen a kulturális intézmények működésében.

A legtöbb kőszínháznak szüksége van az állami támogatásra, hogy rendesen működhessen, de ezek után csak akkor kapja meg, ha a magyar állam kizárólagos, vagy az önkormányzatokkal közös fenntartása alá kerül. Ezzel az Emberi Erőforrások Minisztériumának már jogköre lesz a kinevezésekben, vezetői megbízásokban, felmentésekben, vezetői megbízások visszavonásában, fegyelmi eljárások megindításában és a fegyelmi büntetések kiszabásában is.

Nemény András ettől függetlenül bízik benne, hogy Szombathely önkormányzata és a magyar kormány közt nem lesz gond az együttműködéssel.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

belabo: N*m cs*k * tr*j** f*l* k*lt*tt *rd*kl*d*st, *k* b*c*kl*v*z*n h*z...
Karácsony Gergely és Ungár Péter nagyot kampányolt a szombathelyi Fő téren
miki1950 : M*gm*nd*n*d m**rt k*ll *z*rt *d**t*zn*d? N*m *rb*n *rt*! *v*nt*...
Hóvirágszedés miatt emelt vádat a szombathelyi ügyészség
belabo: B*cs, k*v*t*l p*rsz* * tr**n*n* l*t*sz*s *z*. ...
Mertek nagyot álmodni – Egy monumentális, multifunkcionális szombathelyi kilátó a láthatáron
belabo: *z * v*r*s n*m *rd*ml* m*g, h*gy b*rm* *tt - *m*t n*m k*r*cs*ny*...
Mertek nagyot álmodni – Egy monumentális, multifunkcionális szombathelyi kilátó a láthatáron
miki1950 : B*z*ny*t*k *rr*, h*gy sz*r*nt*d * k*mm*nt *z*n*s * n*ck -k*l. ...
Karácsony Gergely és Ungár Péter nagyot kampányolt a szombathelyi Fő téren