NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Könnyű

Aha, szóval mégsem akkora buli a Google-nél dolgozni?

Ámítottuk már magunkat, meg Önöket is azzal, hogy micsoda álom lehet a világ legbefolyásosabb, trendteremtő webes cégénél dolgozni. Vannak egykori Google-dolgozók, akik viszont nem így gondolják.

Alig zengtünk ódákat

2013.11.03. 11:11

Luxus egymillió négyzetméteren: a Google új irodája

/ tech 1 hsz. 1 kapcs. /
Focipálya, szabadtéri úszómedence és tetőkert: miért épít ilyeneket a világ egyik legnagyobb tech-cége a dolgozóinak? Hogy távol tartsa őket a munkától? Épp ellenkezőleg.
meg mutattunk képeket a Google 2016-ban megnyíló, pazar londoni irodakomplexumáról, amiben lesz nyitott úszómedence, meg focipálya, meg ingyenkaja mindenkinek, az elképesztő belső dizájnról és pihenőhelyekről nem is beszélve - sőt, hasonló szépeket szokás elmondani a kaliforniai főhadiszállásukról vagy a zürichi épületükről . Mégis, a Business Insider egy mostani írásában arra világít rá, hogy egy Quora-fórumban a jelenlegi és a volt Google-dolgozók nem éppen fenékig tejfel állapotokról számolnak be.

Megremegett volna a PR-gépezet, amivel a világ legnépszerűbb keresőjét, meg egy csomó egyéb remek szolgáltatást a világra (magának meg dollármilliárdokat) szülő vállalat el akarja adni magát? Az biztos, hogy a továbbiakban szó szerint közöljük egyes munkatársak szavait, és nem lesz bennük köszönet.

fotó: Nyugat.hu

Kiváló képességűek végeznek el rohadt feladatokat

Vannak diákok, akik a top 10 egyetem valamelyikéből érkeztek, mégis a Google hirdetési termékeivel kapcsolatban válaszolgatnak ügyfélproblémákra, vagy konkrétan saját kezűleg törölgetnek kritikus tartalmat a YouTube-ról

- nyilatkozta egyikük a rögös valóságról. És az okot is kifejti: a Google-nél mindenkinek tökéletesnek kell lennie, csak kiváló képességű embereket vesznek fel, amiből az következik, hogy ők végzik el a piszlicsáré munkákat is. A legtöbben túlképzettek a saját területükhöz, és nem azt a csillogóan kreatív munkát végzik, mint ahogy azt álmaikban elképzelték.

Egy másik kommentelő, aki hét évig dolgozott a szupercégnél, azt írja, hogy nekik még egy belsős poénjuk is volt erről a helyzetről. Ez úgy szólt, hogy a két Google-alapító, Larry Page és Sergey Brin elmennek yachtozni némi szivar és viszki társaságában, és Google-dolgozókról tesznek fel képeket, olyan aláírásokkal, hogy:

XY vezérigazgató volt egy multinacionális telekommunikációs cégnél, vállalatvezetésből mesterdiplomázott a Harvardon, és most Orkut (a brazilok és indiaiak kedvenc közösségi hálózata, ami szintén Google-tulajdon - a szerk) panaszokra reagál. Majd hatalmas nevetésben törnek ki, és pöckölnek egyet a szivarjukon.

Sergey Brin és Larry Page Google-alapítók (Fotók: Business Insider)
fotó: Business Insider

Más azt mondja, hogy a legtöbb technológiai szakember, aki a Google-nél dolgozik, elképesztően arrogáns, mindenki azt hiszi, hogy jobb, mint a mellette ülő.

Szóval elég nehéz bármilyen problémát érdemben megvitatni, kivéve ha az, akivel beszélsz, egyben a barátod is. A tárgyilagos diskurzusok elég ritkák, és senkit nem érdekel a másik véleménye.

A Google már túl nagyra dagadt

Egy másik tipikus kritika, hogy a Google-t hiába akarják sokan egy friss startup dinamizmusával jellemezhető vállalatként láttatni, már régen nem az. Van, akit az az érzés zavart, hogy már soha nem fog tudni hatással lenni az óriásira hízott vállalat irányára.

A Google egy hihetetlen gépezet, ami kvázi nyomtatja a pénzt, hála az AdWordsnek (a cég nagy sikerrel működő online hirdetési modellje - a szerk). Ha csak nem vagy olyasvalaki, aki létrehoz valami újat, jó eséllyel csak ennek a gépezetnek a fogaskerekeit fogod olajozgatni.

Ugyancsak megjelenik az az észrevétel, hogy a Google ugyan nyakig tocsog a kódokban és a technológiai dolgokban, de elfelejt ugyanekkora hangsúlyt fektetni a dizájnra. Van, aki szerint ez vezetett az olyan projektek kimúlásához, mint a megboldogult Wave, a Buzz vagy a Google Video. Aminek egyébként tényleg fertelmes volt a kinézete, és nem volt jó élmény használni.

Örök gyerekek, zsúfolt helyiségek

Ez olyan, mint a Soha-Soha Földje: az emberek sosem nőnek fel. Bármikor isznak, folyamatosan cseverésznek, játszanak, és vagy kevés, vagy semennyi munkát sem végeznek

- írja egyikük. Amit persze meg is cáfol egy másikuk, miszerint ő ilyet sosem tapasztalt. Hát hiába, Googler és Googler, élmény és élmény között is vannak különbségek. Mint ahogy egyikük említi, extrém módon zsúfolt helyek vannak a komplexumban, akad úgy, hogy egyetlen "kockában" hárman-négyen is dolgoznak, de a többi szabadon használható térben is nehezen találni egy csendes helyet - de ezt például csak a négy fő "kampusz" épületre érti.

Pedig kívülről minden milyen snájdig:

Szóval egy panasz nem panasz, néhány panaszt meg azért érdemes fenntartásokkal kezelni, mint ahogy mi is megtanultuk már, hogy öt negatív hozzászólás nem jelenti azt, hogy mind az ötezer ember, aki elolvasta egy cikkünket, ugyanezt gondolja. Azért persze érdemes tovább olvasgatni a vonatkozó fórumot , ha az ember Google-munkások élettapasztalatait akarja befogadni. Hátha egyszer még jól jöhet.

Kapcsolódó

2013.11.03. 11:11

Luxus egymillió négyzetméteren: a Google új irodája

/ tech 1 hsz. 1 kapcs. /
Focipálya, szabadtéri úszómedence és tetőkert: miért épít ilyeneket a világ egyik legnagyobb tech-cége a dolgozóinak? Hogy távol tartsa őket a munkától? Épp ellenkezőleg.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : *z*k *z **r*p** *rsz*g*k f*l *s f*gn*k z*rk*zn*, *h*l *z *rr* sz...
Keserű valóság - A magyarok háromnegyede szegénynek számít uniós szinten
szemtanú: P*nt*s*n k*t j*l*nt *z h*gy *nk*rm*nyz*t?* h*ny* *z *k* *l*dt* n...
A szombathelyi Falco-gyár veszi meg a volt Kolozsvár utcai sporttelepet
Paulus_Maior: "H*t m*g* m*gb*l*nd*lt, H*t m*g* m*gb*l*nd*lt, H*gy m*nd*n...
Több politikus is felvonult a Pride-on szombaton
Paulus_Maior: "M*GY*R*RSZ*G *R*S *S B*SZK* **R*P** *RSZ*G!" *z! :-P ...
Keserű valóság - A magyarok háromnegyede szegénynek számít uniós szinten
StarMan: V*j*n m*ly*k m*gsz*nt*t*tt, v*gy *rv*sh**ny m**tt n*m 100%-*n m*...
20 darab új Volkswagen mentőautó érkezett az OMSZ-hez