NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Hasznos

Megnyílt az osztrák határ a magyaroknak, de nem teljeskörűen – új, jelenleg érvényes információk

Sok korlátozást még fenntartanak, de mutatjuk a nyitva lévő átkelők listáját is.

Vasárnap 0 órakor Ausztria ismét megnyitja határait Magyarország, Csehország és Szlovákia irányából is, közölte a bécsi belügyminisztérium. - írtuk tegnap - Számos olvasónk találkozott azonban korlátozásokkal, és több médiumban is egymásnak ellentmondó információk jelentek meg, ezért közöljük a reményeink szerint teljesen autentikus forrás információit.

Az osztrák közszolgálati adó, az orf.at tudósítása szerint Magyarország és Ausztria között a nagyobbnak számító nickelsdorfi, klingenbachi és heiligenkreuzi határátkelők mellett még nem lehet minden kisebb határátkelőn átmenni, mert még nem mindenhol oldották fel a zárást. Az osztrák rendőrség és a katonaság ellenőrzi a kisebb átkelőket is.  Az osztrák belügyminisztérium közleménye szerint erre a migrációs helyzet miatt is szükség van.

 

Ausztriába a ki- és beutazás Magyarország felől, illetve Magyarországra csak bizonyos feltételek mellett engedélyezett. Családi okok, esküvők, élettársak találkozása miatti utazás engedélyezett, ahogy átmehetnek a határon az ingázók, a föld- és telekszomszédok, illetve a gazdák is, akiknek el kell látniuk állataikat. A határátkelőket a rendőrség, a katonaság illetve a járványügyi hatóság már csak szúrópróbaszerűen ellenőrzi, de akit megállítanak, annak valamilyen irattal igazolnia kell az utazás okát: az ingázóknak munkaadói igazolást kell felmutatniuk. A kirándulási vagy bevásárlási céllal érkezőket nem engedik be egyelőre Ausztriába. 

A karanténra vonatkozó szabályok továbbra is érvényesek. Aki a fenti indokolt eseteken kívül Ausztriába érkezik, annak továbbra is 14 napos karanténba kell vonulnia, amennyiben nem tud felmutatni friss koronavírus tesztet. Karl Nehammer osztrák elügyminiszter, Alexander Schallenberg külügyminiszter és Karoline Edtstadler Európa-ügyi miniszter szombaton azt mondta: a határnyitás első lépésével elsősorban az ingázást és a határ két oldalán lakók életét szeretnék megkönnyíteni. Amennyiben az epidemiológiai adatok indokolják, június 15-től teljesen megnyitják az osztrák határt. 

Az ORF tudósításában a burgenlandi rendőrség közlésére hivatkozva olvasható az is, hogy vasárnaptól mely határátkelőket nyitották meg Magyarország felé: 

Andau – Kapuvár, Baumgarten – Sopron, Bildein – Pornóapáti, Burg (Pinkatal) – Felsőcsatár (Pinkaszurdok), Deutsch Jahrndorf – Rajka, Deutsch Schützen – Horvátlövő, Deutsch Schützen – Pornóapáti, Deutschkreutz – Harka, Deutschkreutz – Nagycenk, Eberau – Ják, Eisenberg – Vaskeresztes, Gaas – Szentpéterfa, Halbturn – Várbalog, Halbturn – Várbalog (Albertkázmérpuszta), Heiligenbrunn – Pinkamindszent, Heiligenkreuz – Szentgotthárd, Heiligenkreuz Wirtschaftspark – Szentgotthárd, Inzenhof (Sankt Emmerich Kirche) – Rönök, Kalch – Sotina, Klingenbach – Sopron (kerékpárút), Klostermarienberg – Ólmod, Loipersbach – Ágfalva, Luising – Kemestaródfa, Lutzmannsburg (Rebberg) – Zsira, Lutzmannsburg (Therme) – Zsira, Mogersdorf (Zollhausstraße) – Szentgotthárd, Mörbisch – Fertőrákos (Straße), Moschendorf – Pinkamindszent, Naturpark Gschriebenstein – Írott-kő, Neckenmarkt – Harka, Nickelsdorf – Rajka, Nikitsch – Zsira, Rechnitz – Bozsok, Rechnitz – Bucsu, Reinersdorf – Nemesmedves, Ritzing (Helenenschacht) – Sopron (Brennbergbánya), Schandorf – Narda, Sieggraben (Herrentisch) – Sopron (Görbehalomtelep), Wallern – Kapuvár 

(via: index )

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

wwallace: K*lts* * p*nzt *nk*bb * B*l*t*n*n * h*np*lg*r *s g*zd*g*ts* t*v*...
Lehet menni nyaralni Horvátországba, de hazatérve két hét karantén vár a magyarokra
Latyak: *s m*g m*nny* h*szn*s d*lg*t l*h*tn* *p*t*n*, h* n*m t*nn*k zs*b...
Miközben a járvánnyal foglalkoztunk, Nyugat-Dunántúlon épültek az autópályák
Igaz: "*r**s* j* n* *...bl*kk*ln*m...t*tsz*k n*k*m *z * n* * ...*l...
Bokányi Adrienn: Olyan várost szeretnék, ahol folyamatos, aktív kapcsolat van a városlakók és a városvezetés között
Igaz: N*ncs*n b*nn*k t*rt*s , k*t*rt*s , *k*r*t , h*t , *d*nt*t*s , k*...
Podcast: Miért érzik a mai fiatalok nehezebbnek az életet?
Igaz: *s *z*rt *s j*n * k*r*n* m*s*d*k h*ll*m* . Gr*t*l*....
Elkezdtek visszaszivárogni Ausztriába a magyar munkavállalók