NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Megmentették Magyarország legnagyobb műtárgyát, ami nem mellesleg szombathelyi

Az ókori savariai mozaiktábla a történelem során többször is majdnem megsemmisült, de most restaurálta a Salisbury Régészeti Kft.

Pannónia legnagyobb egybefüggő mozaikfelülete és egyben Magyarország legnagyobb műtárgya az a mozaikpadló, amely a szombathelyi Járdányi Paulovics István Romkert helytartói palotájában díszítette a fogadóépületet, az Aula Palatinát. A legnagyobb egybefüggő savariai maradványt az elmúlt hónapokban a Salisbury Kft. nevű régészeti magáncég munkatársai restaurálták – közölte a cég kedden a qubit.hu-val.

Ha összeillesztik a darabokat, hatalmas egybefüggő mozaikfelületet kapunk
fotó: Salisbury Kft./qubit.hu

A mozaikfelület egy része sajnos megsemmisült, mikor a római romok fölé épült középkori vár árkát éppen ebbe ásták bele, de a megmaradt részek még így is grandiózus méretűek. Először 1938-ban bukkantak rájuk, mikor az egykori Püspökkertben a papi szeminárium bővítését végezték. A munkát leállították, és megkezdték a mozaiktábla feltárását, az ehhez szükséges anyagi források megszerzésében pedig Géfin Gyula pápai prelátus segített.

A második világháború után a munkák sokáig szüneteltek, majd 1962-ben folytatódott a feltárás és a helyreállítás. A mozaik fölé védő épületet is emeltek ugyan, de az elmúlt évtizedekben vizesedett, mohásodott, állapota folyamatosan romlott, és csak az utolsó pillanatban sikerült megmenteni.

Restaurátorok munka közben
fotó: Salisbury Kft./qubit.hu

A Salisbury közleménye szerint a mozaiktábla restaurálása elkészült, most pedig azon dolgoznak, hogy helyreállítsák a helytartói palota uralkodói fogadótermét, hogy majd ide, az eredeti helyére helyezhessék vissza a mozaikot.

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : K*n*k * m*gb*z*s*b*l *s m*ly*n c*lb*l? M*nth* n*m *sm*rn* *z *l...
Egységes ellenzék: Kövér a szolgálatok alkotmányos kötelességének megszegésére buzdított – Távozzon tisztségéből
Sanca: M*r n*gy*n n*gy * b*j!!! *z *ssz*s m*gh*ly*l?Gr*z b*z*rt v*gy m...
Kövér nemzetbiztonsági veszélyként beszélt az ellenzékről
iszek: L*gt*bb * f*l*s*gf*gg*......
Magyarország a „függők” országa
Sanca: N*l*nk * c*v*db*n *lh*nyt*kh*z *zt *s h*zz*v*tt*k *k* m*rc**sb*...
Milyen lenne az átoltottság, ha nem lennének közösségi oldalak és véleményvezérek?
miki1950 : T*lt*sz b*z*ny ,m*rt *tt *s * f**ll*ns*gn*k *z *ll*nz*k*t j*l*l...
Kövér nemzetbiztonsági veszélyként beszélt az ellenzékről