NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Covid 19

Ki kell írni a bejáratnál, hány vevő tartózkodhat a boltban

Megjelentek a szerdai enyhítésről szóló jogszabály részletei.

Orbán Viktor kedden

04.06. 17:42

Szerdán nyithatnak az üzletek és indulhatnak a szolgáltatások – jelentette be Orbán Viktor

/ covid 19 26 hsz. /
A miniszterelnök Facebook-posztban közölte, hogy megvan a 2,5 millió beoltott.
jelentette be, hogy elértük a 2,5 millió beoltottat, ami azt jelenti, hogy fokozatosan megkezdődhet az újranyitás. No persze csak módjával, egyelőre csak néhány szigorításon enyhítettek.

A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról szóló jogszabály szerdán jelent meg, melyet a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is közzé tett. Ebben olvashatók a részletek.

2021.04.07-től 2021.05.22-ig az alábbi szabályok érvényesek:

A kijárási korlátozás este 10-től reggel 5-ig lesz érvényben (az eddigi este 8-tól reggel 5-ig helyett).

A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszüntetésre kerülnek, tehát kinyithat valamennyi személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiség és ott szolgáltatás is nyújtható. Vagyis minden szolgáltató – pl. fodrász, kozmetikus, testedzési szolgáltatást nyújtó, könyvelőiroda, cipész, műkörmös, masszőr, stb. - újra fogadhat vendégeket/ügyfeleket.

Kivétel nélkül valamennyi üzlet nyitva lehet a normál nyitvatartási idejében, de max. 5 órától 21.30-ig, ha néhány szigorú előírást betart. Tehát a szabályok, melyek betartása mellett kinyithatnak a boltok a következők:

 • 10 négyzetméterenként egy vevő lehet az üzletben (vásárlótér mérete számít, de a 14 év alattiakat, a 65 év felettiek segítőjét és a fogyatékossággal élők segítőjét nem kell beleszámítani a létszámba). A 10 m2-nél kisebb üzletben egyszerre 1 vevő tartózkodhat. Ha a vásárlótér mérete nem egész szám, akkor a kerekítés szabályait kell alkalmazni.
 • Egy szombathelyi belvárosi üzlet bejárata szerdán délben.
  fotó: Mészáros D. Zsolt
 • A bejárat előtt, a nyitvatartási idő mellett, mindenki számára jól láthatóan ki kell írni, hogy egyszerre hány vevő tartózkodhat bent. A létszámkorlát betartásáról az üzlet vezetője köteles gondoskodni.
 • A bejárat előtt várakozóknak – a közös háztartásban élők kivételével - egymástól 1,5 méteres távolságot kell tartaniuk (ennek betartásáról is az üzlet vezetőjének kell gondoskodnia).
 • Az üzletnek biztosítania kell a vásárlótérben a folyamatos kézfertőtlenítés lehetőségét, valamint a felületek, bevásárlókocsik, kosarak folyamatos fertőtlenítését is.
 • A vásárlótérrel nem rendelkező üzletek akkor lehetnek nyitva, ha biztosítják, hogy a sorban állók egymástól a 1,5 méteres távolságot folyamatosan megtartják (a közös háztartásban élők lehetnek közelebb is egymáshoz). Mivel ennek betartása az üzlet vezetőjének a feladata, ha ezt nem teszi meg – vagyis a várakozás közben a távolságtartási szabályokat nem tartják be -, akkor súlyos bírságot szabhatnak ki az üzletre, valamint a szabályszegőre is. Az üzlet üzemeltetője/vezetője akkor mentesülhet a szankciók alól, ha a szabályszegőt felszólítja a távozásra, és ha az ennek nem tesz eleget, akkor kihívja a rendőrséget.
 • A vendéglátó üzletek továbbra is csak elvitelre készíthetnek ételt, a helyben fogyasztás nem megengedett. A vendéglátó üzletben csak az ételek kiadása és szállítása érdekében szabad tartózkodni.

  Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) április 6-ai felsővezető megbeszélésén szóban megerősítette, hogy a fenti enyhítések nem befolyásolják az adó- és járulékkedvezményeket, valamint az ágazati bértámogatást, akinek ezek járnak – ha kinyitnak, illetve újra nyújtanak szolgáltatást – április hónapra továbbra is meg fogják kapni azokat.

  Kapcsolódó

  04.06. 17:42

  Szerdán nyithatnak az üzletek és indulhatnak a szolgáltatások – jelentette be Orbán Viktor

  / covid 19 26 hsz. /
  A miniszterelnök Facebook-posztban közölte, hogy megvan a 2,5 millió beoltott.

  Hozzászólások (6)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  Fater: Cs*k t*dn* k*ll*n* *lv*sn*, n*m*t*l v*gy *ng*l*l. J*, t*d*m, h*g...
  Ausztria feladja a leckét a nyaralni vágyóknak
  Fater: https://www.bm***.gv.*t/...
  Ausztria feladja a leckét a nyaralni vágyóknak
  Pizsi: N*m k*ll cs*k *z*rt t*r*ln* * k*mm*nt*m*t, m*rt l*k*cs*g k*mcs*z...
  Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak
  Fater: R*p*st??????? N*, *z h*t*l*s. T* m*g m*r v*t*tk*zt*k. T*kf*j*k....
  Ausztria feladja a leckét a nyaralni vágyóknak
  Fater: N*k*m *nk*bb H*tl*r * b*r*t*m....
  Rendkívüli tüntetést jelentettek be hétfőre