NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Meghalt a legidősebb magyar holokauszt-túlélő, a szombathelyi Spiegler Elemér

Tavaly augusztusban töltötte be a 106. életévét. Mi volt hosszú életének titka? Talán, hogy 92 évesen még maga varrta az unokák cipőit.

Meghalt Szombathely és magyar holokauszt-túlélők legidősebbje, Spiegler Elemér. Tavaly augusztus 24-én töltötte be 106 életévét.

2018.08.24. 13:40

Hihetetlen, de ma 106 éves Magyarország legidősebb holokauszt-túlélője, aki ráadásul Szombathelyen él

/ közélet 1 kapcs. /
Isten éltesse Spiegler Elemér bácsit! A Savaria Karnevál idején, ma 19 órakor fia, Tibor vezetést tar a szombathelyi Zrínyi u. 17. szám alatti Szemtől -szemben kiállításon.
Halálhírét ismerősei és barátai osztották meg a Facebookon.

Négy gyermekes zsidó családban született

A család 1920-ban átköltözött Felsőőrről Szombathelyre. 1922-től ugyanabban a házban él. Édesapja a Monarchia hadseregében volt tiszthelyettes. Testvérei közül leánytestvére gyermekkorában meghalt. A fiúk közül Bélát tudták felsőbb iskolában taníttatni, ő érettségit szerzett. Elemér cipész szakmát szerzett. 1926. október 26-án suszterinasnak állt Fischer Bernáthoz a Kőszegi utcába, nála tanulta ki a mesterséget.

Spiegler Elemér
fotó: Garai Antal Atom

1935. április 1-jén vonult be sorkatonai szolgálatra Kőszegre, 1936-ban szerelt le. Még ebben az évben meghalt édesapja. 1939-ben a Cipőgyárba ment dolgozni, majd 1940-ben munkaszolgálatra került Erdélybe és a Felvidékre.

Spiegler Elemér
fotó: Garai Antal Atom

1944-45-ig a mauthauseni koncentrációs táborban volt, ahonnan 1945. július végén került haza. Az egész családját elveszítette, egyedül kellett új életet kezdenie. 1946. március 31-én feleségül vette a zalalövői Weltlinger Rozáliát, aki Auschwitzból menekült meg, szintén teljesen egyedül maradva. 1948. januárjában született meg leányuk (Éva), 1954. júliusában pedig fiúk (Tibor).

Mi volt a titka?

Talán az, hogy kilencvenkét évesen még maga varrta az unokák cipőit. Elemér bácsit pár éve még Felsőőrön kapták lencsevégre,

2016.07.24. 11:28

A 104 éves Spiegler Elemér bácsi épp Oberwartban shoppingol

/ könnyű /
... és hazajár, mert Felsőőrön született...
amikor épp bevásárolt.

Spiegler Elemér 2016-ban, 104. születsénapján
fotó: Vágvölgyi Bálint

101 évesen is naponta két újságot olvasott át, kezelte a dvd lejátszót, imádta a focit, az operetteket, és fáradhatatlanul bújta a történelmi témájú könyveket. Egyre viszont kényes volt, és talán ez is volt hosszú életének titka: vigyázott arra, hogy jól aludjon, és kevés legyen a vacsora. Szerette a hasát és a magyaros kosztot, nem vetette meg a kínai gyorsbüféket sem.

Egy jó pár évvel ezelőtti interjúnkkal búcsúzunk tőle. Nyugodj békében Elemér bácsi!

Halálmenetben sohase vedd le a cipődet!

Mit tudna tanácsolni a fiataloknak, hogy lehet ilyen sokáig élni? - Azt tudom mondani, hogy nyugodt életet éljenek, nem szabad idegeskedni, másrészt ne kezdjenek semmilyen törvényellenes dologba, ne emeljenek kezet senkire. Fogadják el, hogy minden úgy a legjobb, ahogy van, úgysem tudunk változtatni rajta - akkor meg minek idegeskedni?

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Jómagam: *n t*rt *l * t*m*t*l. *n cs*k v*l*sz*lt*m r*....
Mekkora a gond a kínai Sinopharm vakcinával, amiből 5 milliót rendelt a magyar kormány?
Jómagam: * k*v*s*bb k*l*gz*tt v*r*s *s v*sz*ly*s. N*m h*gyh*t* *l * m*szk...
Mekkora a gond a kínai Sinopharm vakcinával, amiből 5 milliót rendelt a magyar kormány?
miki1950 : *z *mb*r* J*g*k **r*p** B*r*s*g* *gy d*nt*tt, h*gy *z *ll*m*k d*...
Mekkora a gond a kínai Sinopharm vakcinával, amiből 5 milliót rendelt a magyar kormány?
OhneGetzi: *m*t * t*rv*ny*k *ng*dn*k, k*h*szn*lj*. F*lj*bb k*ll*tt v*ln* r...
Sárvár és a multik - Mennyire fér meg az ipar az idegenforgalommal?
miki1950 : *rr*l sz*l. M*v*l k*ty* b*j*m, n*m *k*r*k sz*nd*k*s*n b*t*g l*n...
Mekkora a gond a kínai Sinopharm vakcinával, amiből 5 milliót rendelt a magyar kormány?