NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Megfúrták a Csótó jegét

Két szombathelyi ment a szombathelyi Csótó jegére, harmadik társuk kötéllel biztosította őket. Az eredmény: a jég vastagsága meghaladta a 13 centimétert.

Ahogy jön az igazi hideg, szinte minden télen felmerül a kérdés: vajon miért tilos a korcsolyázás a szombathelyi Csónakázó tavon? Legutóbb épp egy szombathelyi internetes újság foglakozott ezzel. Most pedig három ember úgy döntött, egyszerű módszerrel megmérik a jég vastagságát, amiből következtetni lehet arra, bírná-e az embereket a jég. Fogták magukat és biztonsági kötelekkel felvértezve bementek a jégre és tizenegy lyukat fúrtak különböző helyeken egy kb. 4-5 ezer négyzetméteres területen belül.

A jég vastagsága mindenhol meghaladta a 13 centimétert, jellemzően 15-18 centiméter között volt. Ez biztató eredménynek számít az ő szempontjukból, hiszen a jég elég vastagra hízott ahhoz, hogy azon akár korcsolyázni is lehessen a szükséges előkészületek és biztonsági intézkedések után.

Jégvastagságot mértek a szombathelyi Csónakázótavon
fotó: Tánczos Mihály

Sárváron 10 centiméteres jégvastagság felett lehet korcsolyázni a Csónakázó tavon. Ott tavaly tűzoltók segítettek a jég felszínének simává varázslásában.

A most fúróval jégre merészkedők azt szeretnék, ha a város megvizsgálná annak lehetőségét, hogy lehessen korcsolyázásra, fakutyázásra, téli sportokra használni a Csótó jegét. Tisztában vannak vele, hogy az egész tó nem biztonságos, de a hídtól a Tóvendéglő irányába egy nagy területet le lehetne keríteni, ahol felügyelet alatt lehetne csúszkálni szürkületig. Abban is biztosak, hogy sok olyan ember élvezhetné a tél örömeit, akik jelenleg nem tehetik meg azt, hogy a Műjégpályán csúszkáljanak.

Fúróval a Csótó jegén, Szombathelyen

Itt viszont el is értünk egy sarkalatos ponthoz. A tó közvetlen szomszédságában üzemel ugyanis a szombathelyi Műjégpálya. A SZOVA által üzemeltetett létesítménynek mindenképpen veszteséget okozna a Csótón létrehozott jégpálya, ezért mindenképpen kompromisszumos megoldásra lenne szükség, hiszen ha a Műjégpálya tönkre megy, akkor a szombathelyiek két szék között a pad alá eshetnek, amikor egy enyhébb télen sem igazi-, sem műjég nem áll rendelkezésükre.

Jégvastagságot mértek a szombathelyi Csónakázótavon
fotó: Tánczos Mihály

A Műjégpálya vitathatatlan előnye ugyanis az, hogy már fagypont környékén és nulla fok feletti hőmérsékletben is üzemel. Olyankor is, amikor a Csótón még csak jéghártya sincs. A büfé, melegedő, mellékhelyiség, a rendszeresen takarított műjég, elsősegély-nyújtóhely stb. mind olyan előnyök, amiket a tó partján nehezebb biztosítani.

Sárváron 10 centiméteres jégvastagság felett lehet csúszkálni a tavon
fotó: Tánczos Mihály

A magunk részéről viszont abban sem vagyunk biztosak, hogy a tó jegének ingyenes használatával kiürülne a Műjégpálya. Az ingyenesség ugyanis sokszor együtt jár az igénytelenséggel, amit pár évvel ezelőtt a Tófürdő akciójánál tapasztalhattunk. Pár napig ingyenesen lehetett látogatni a fürdőt, ami után épp a törzsvendégek jelezték, hogy ha ez megismétlődik, akkor soha többé nem teszik be a lábukat oda. Az anyagi kár is jelentős volt, a nem fizető vendégek között ugyanis akadt néhány, aki a civilizáltság minimális jelét sem mutatta.

Tehát valószínűleg sokan lennének olyanok, akik megmaradnának a Műjégpályánál, még akkor is, ha a tó jegét is használnák. Az esti órákban pedig nem marad alternatívája a Műjégpályának, márpedig a vendégek többsége akkor tudja használni a jeget.

A jelölt területen jelenleg 15-18 centiméteres a jég vastagsága
fotó: Tánczos Mihály

Kompromisszum

Ötletelés szintjén eljutottunk oda, hogy amennyiben (és kizárólagosan) a tó jege biztonságosnak találtatik, akkor nem lenne ördögtől való megnyitni azt a közönség előtt, példának okáért a megfelelő jégvastagság elérése után egy, vagy két hétig és azon belül is pl. 9-17 óráig.
A Műjégpálya büféjének üzemeltetője (is) árulhatná a forró italokat és ételeket, így akár még nőhetne is a bevétele a mostanihoz képest, a SZOVA pedig fakutyák és korcsolya bérléséből kompenzálhatná a bevételkiesést. Már ha ez annyira fontos.

Várjuk Olvasóink véleményét is, pro és kontra, de az ötleteket is örömmel fogadjuk.

Hozzászólások (11)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : J* sz*k*s*d sz*r*nt sz*p*sd *d*s j* *ny*d*t! *rr* m*nd*g g*rj*ds...
Hende Csaba moziban járt
győzelem: *z * l*sz*z*l*k*lt *r*g sz*p*k* *ly*nk*r m*r m*g*r*l s*m t*d. *z...
Hende Csaba moziban járt
miki1950 : H* *gy d*m*kr*t*k*s v*l*szt*s*n m*gv*l*szt*tt m*n*szt*r*ln*k*t *...
Hende Csaba moziban járt
miki1950 : *rt*tl*n*l *lsz*nv*dt*k 2006- *t. B*z*ny*r* v*lt *ly*n *s. * t*...
Hende Csaba moziban járt
Nagyadri: H* *tt l*tt v*ln*, *gy n*m b*sz*ln*! Sz*n*lm*s! Ny*mj* cs*k D*br...
Hende Csaba moziban járt